Beschrijving

De verborgen geschiedenis

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door De Bezige Bij in
Samenvatting
Vier jongens en een meisje vormen een exclusief groepje studenten klassiek Grieks aan een Amerikaans college waar hun experimenten met oude Griekse riten leiden tot twee moorden.

Recensie

Redactie
Richard Papen, zoon van een eenvoudige benzinepomphouder in Californië, schrijft zich in als student bij het prestigieuze Hampden College, ver van huis aan de oostkust. Al direct bij aankomst raakt hij gefascineerd door het selecte clubje van vijf rijke studenten rond de charismatische docent Julian Morrow. Richard stelt alles in het werk om in die excentrieke en arrogante elite, die de antieke Griekse beschaving bestudeert, te worden opgenomen. Dat lukt, al heeft hij het gevoel dat hij niet van alles deelgenoot wordt gemaakt. Pas in het tweede semester komt hij erachter, dat vier van zijn nieuwe vrienden tijdens een zorgvuldig voorbereid Grieks bacchanaal een toevallige passant op gruwelijke wijze hebben afgeslacht. In hun hoogmoed hebben de jonge studenten een plaatselijke boer aan een experimenteel onderzoek opgeofferd. Deze geheime moord leidt tot een keten van leugen, bedrog en zelfs tot een tweede moord waarbij Richard wel betrokken is. Donna Tartt (1964) schreef een absoluut meeslepende psychologische en ethisch-filosofische thriller over hoogmoed, schuld en verantwoordelijkheid, het best te vergelijken met Dostojevski's 'Misdaad en straf'.
© NBD Biblion
Om zijn banale leven in Plano, Californië, te ontvluchten, gaat Richard Papen met een beurs studeren aan het gerenommeerde Hampden College aan de Amerikaanse oostkust. Hij wordt er opgenomen in een groepje excentrieke studenten: Charles en Camilla, Henry, Francis en Bunny bestuderen onder leiding van professor Julian Morrow de Griekse taal en beschaving. Aanvankelijk geniet Richard van het wat hautaine gezelschap waar hij deel van uitmaakt. Pas later krijgt hij vermoedens van een drama dat zich heeft voltrokken: tijdens de nabootsing van een woest dionysisch ritueel hebben vier van zijn vrienden een plaatselijke boer afgeslacht. Wanneer Richard in vertrouwen wordt genomen, raakt ook hij in de greep van de morele hoogmoed van zijn collega-studenten. Wanneer de enige die hun geheim nog zou kunnen verraden, loslippig wordt, groeit bij het groepje de overtuiging dat hij moet worden uitgeschakeld.

De verborgen geschiedenis, Donna Tartts debuut, is een erudiete, meeslepende roman met een klassiek thema: de hybris, die de personages met de onafwendbaarheid van een Griekse tragedie naar de ondergang voert. Een uitzonderlijk succes bij critici en publiek. [Geert Swaenepoel]
Copyright (c) Vlabin-VBC20011231http://www.deleeswolf.be