Beschrijving

Zand : misdaadroman

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Manteau in
Samenvatting
De moord op een tandartsassistente brengt twee Antwerpse politiecommissarissen naar Dallas, Texas.

Recensie

Moet er nog Zand zijn?

Van schrijver Jef Geeraerts is geweten dat hij zich bij de voorbereiding van een roman zorgvuldig dokumenteert en altijd te werk gaat met een grote kennis van zaken. Hij onthield van Ernest Hemingway dat de kennis die je in een verhaal etalleert "het topje van een ijsberg moet zijn. Vóór de publikatie van zijn boek "Zand uit 1988, trok hij dan ook naar de States om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen van de Texaanse vastgoedmarkt.

Vanuit helikopter

Geeraerts vertrok niet helemaal onwetend. De schrijver ontmoette namelijk in 1983 op een receptie toevallig Robert Gillier die hem entoesiast vertelde over zijn vastgoedprojekten in de Verenigde Staten. Gillier legde uit dat een belegging in Texaanse gronden je algauw rendementen van 20 tot 25 procent per jaar kon opleveren. "Leen daar desnoods voor, zei Gillier. Geeraerts bleef echter skeptisch: "Mijn vader die handelaar was, leerde mij dat je altijd voorzichtig moet zijn met dergelijke flamboyante voorstellen, zegt de auteur.

Vijf jaar later publiceerde Geeraerts zijn roman "Zand. Het boek vertelt het verhaal van Claude Bailly, een Belg die erin slaagt Vlaamse dokters, advokaten, notarissen en slagers te overtuigen van het enorme potentieel van de staat Texas. Hij verkoopt hen stukken grond die soms waardeloos blijken te zijn, via allerlei off-shore bedrijfjes. Wanneer de grond hem in Vlaanderen te heet onder de voeten wordt, vlucht hij naar de VS, ensceneert daar zijn eigen dood, neemt een andere identiteit aan en strijkt via zijn echtgenote en passant nog een mooie levensverzekering op. "Niets is zo gemakkelijk in de VS dan een andere identiteit aannemen, vertelde Geeraerts in een gesprek met de redaktie. "Een burgerlijke stand bestaat er niet, het is in sommige staten voldoende dat je op de bijbel zweert dat je je rijbewijs kwijt bent en dat je meneer XYZ heet, en drie weken later heb je een nieuw rijbewijs op die naam. Op basis daarvan kan je je sociale zekerheid in orde brengen en kredietkaarten aanvragen. Maar uiteraard is elke gelijkenis van personages uit de roman met bestaande of overleden personen volledig uit de lucht gegrepen.

Geeraerts reisde dus naar Texas en sprak met notarissen, politiemensen, FBI-agenten en vastgoedspecialisten. Zij vertelden hem over de euforie die in de tweede helft van de jaren zeventig heerste omtrent het potentieel van de staat Texas. "Niets was in die periode te gek, aldus Geeraerts. "Europese beleggers werden uitgenodigd om zelf een kijkje te komen nemen naar hun toekomstige investering. Ze werden overladen met luxe-gadgets, hun vrouwen gingen flaneren in ware winkelsteden, ze kregen etentjes aangeboden in sjieke restaurants en ga zo maar door.

Tussendoor werd ook, liefst met de helikopter, een bezoek gebracht aan de zogenaamd meest interessante plekken van de VS, waaronder de Magic Metroplex van Dallas en Fort Worth in Texas. De beleggers kregen te horen dat bedrijven zoals J.C. Penney, Mead Corporation, Exxon, Memorex en EDS de staat Texas hadden uitverkoren om er hun hoofdzetel te vestigen. Immers, Texas is centraal gelegen, zodat de zakenlui zich zeer snel kunnen verplaatsen naar zowel New York als Los Angeles. Daarmee stond Texas voor een heuse bevolkings-boom, wat zou leiden tot een enorme nood aan nieuwe woningen.

Geeraerts: "Ik trof bij mijn bezoek aan de States al een diepe malaise aan. De projektontwikkelaars hadden in de boomperiode van Texas gewerkt met geleend geld, en toen de intrestvoeten begonnen te stijgen en de waarde van het vastgoed precies het tegenovergestelde deed, stortte hun wereld ineen. De beleggers zagen met lede ogen hoe hun gronden virtueel waardeloos waren geworden, maar durfden niet reageren, waarschijnlijk omdat hun beleggingen niet zelden met zwart geld waren verricht.

"Hun enige hoop is dat de vastgoedmarkt er terug bovenop komt, zegt Geeraerts. De auteur voegt daaraan toe dat zich reeds enige voorzichtige tekenen van herstel beginnen te vertonen, maar betwijfelt of de markt op redelijke termijn terug zal kunnen keren naar de hoogtijden van weleer. "Bovendien, sommige makelaars verkochten gronden die ook in betere tijden waardeloos waren en waar niet eens water aanwezig was. Sommige gronden werden ook meer dan eens verkocht. Moet er nog zand zijn?

30 augustus 1990© De Tijd 0
Chris Vandenbroucke.
De secretaresse van een bekende Antwerpse tandarts wordt in zijn huis gewurgd aangetroffen. Hij is in de eerste fase de hoofdverdachte, wanneer blijkt dat hij met zijn alibi geknoeid heeft. Het ontbreken van röntgenfoto's uit de dossiers van enkele patie͏̈nten leidt de commissarissen Vincke en Verstuyft naar een verdacht ongeluk van een van die patie͏̈nten in Dallas, Texas. Ze gaan ter plaatse de zaak uitpluizen, geholpen door stereotiep beschreven inlandse agenten. Hoewel de lezer al spoedig het wie, hoe en waarom weet, is de auteur er toch in geslaagd een met vaart geschreven zeer sterke psychologisch onderbouwde misdaadroman af te leveren. De Vlaamse agenten komen als personaliteiten steeds meer tot leven maar ook is er de schitterend beschreven ondervraging van de dader(s). Vierde Vincke en Verstuyft. Normale druk.
© NBD Biblion