Beschrijving

Het nieuwe spookhuis

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Moon in
Samenvatting
Er staan geen lange rijen meer voor het spookhuis van de vader van Nera (10). Er is een nieuw, enger spookhuis op de kermis gekomen. Nera bezoekt het nieuwe spookhuis en doet een bijzondere ontdekking. Vanaf ca. 9 jaar.

Recensie

Het nieuwe spookhuis

Annelies Boost, 13 juni 2018

Voor Nera is het een raadsel waarom er niemand meer naar het spookhuis van haar vader op de kermis komt. Jaren aan een stuk kwamen bezoekers af en aan. Als ze op onderzoek uitgaat, ligt het antwoord al snel klaar. Er is immers een tweede spookhuis op de kermis verschenen. Een levensechte vampier, een faun (vanboven jongen en vanonder geit) en een hond met 3 koppen doen de bezoekers met verstomming slaan. Groot is de verbazing van Nera als ze ontdekt dat deze schepels echt levend blijken te zijn. Al snel maakt ze kennis met deze vreemde wezens en hoort het verhaal van hun gevangenschap. Wat er volgt is een spannend avontuur van een bloedstollende ontsnapping.​Het eerste deel van de griezelserie 'de engste serie ooit' weet meteen te beklijven. In korte hoofdstukken met eenvoudige zinnen grijpt de auteur de jonge lezers meteen bij de keel. De cover geeft blijk van een spannend en eng verhaal, wat de lading helemaal dekt. Elk hoofdstuk is geïllustreerd met spinnen en vleermuizen. Jonge lezers met oog voor een spannend avontuur zullen niet op hun honger blijven zitten. Het hoofdpersonage komt fris en sympathiek in beeld. Ook haar vader en grootmoeder (de waarzegster van de kermis) spelen een gedenkwaardige rol. De vreemde wezens van dienst komen elk op hun eigen manier tot leven, waarbij het ook hen niet ontbreekt aan menselijke trekjes. Enkel een demente boom lijkt enigszins ver gezocht, zeker voor deze doelgroep. Een prettig verhaal dat overwegend smaakt naar meer. Laat het tweede deel dus maar komen!


13 juni 2018© Pluizer175http://www.pluizer.be
Linda Adam
Sinds een week staan er geen lange rijen meer voor het spookhuis van de vader van de 10-jarige Nera. Dat komt omdat er een nieuw, veel enger spookhuis op de kermis is gekomen. Al snel ontdekt Nera dat de griezels in het nieuwe spookhuis echt leven en dat ze gevangen worden gehouden door hun baas. Nera besluit de griezels te helpen. Wanneer de baas dat ondekt, is Nera niet meer veilig. Een superspannend griezelverhaal over een nieuwsgierig, dapper meisje en haar bijzondere vrienden. De thema’s zijn vriendschap, anders zijn en zelfvertrouwen. Zowel tekstueel als visueel is het boek toegankelijk. Het taalgebruik is eigentijds en eenvoudig, de hoofdstukken zijn kort en de marges zeer royaal. In de marges van elke pagina zien we vrijwel dezelfde zwart gedrukte schaduwachtige tekeningen: een zwarte boom met witte griezelogen erop, spinnenwebben en vleermuizen. Verder zijn er geen illustraties. Eerste deel van ‘De engste serie ooit’. Na het lezen kunnen kinderen een quiz op internet doen om te kijken of ze het verhaal goed gelezen hebben. Een origineel en lekker eng verhaal. Ook leuk voor kinderen die wat moeite hebben met lezen. Vanaf ca. 9 jaar.
© NBD Biblion