Beschrijving

Jaap won een prijs

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij in
Samenvatting
Jaap wint zomaar een prijs. Hij snapt er niks van. Hij is toch helemaal nergens goed in? Jaap is bang dat de echte winnaar de prijs komt opeisen. Misschien moet hij dan wel naar de gevangenis. Jaap wil die prijs niet! Oblong prentenboek met omkaderde kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Recensie

Jaap won een prijs

Hilde de Boeck, 28 augustus 2018

Jaap krijgt op een morgen een brief waarin staat dat hij gewonnen heeft. Dit kon toch niet waar zijn! Jaap kan helemaal niet zo goed tekenen, hardlopen of iets anders dus hij wist niet waarvoor hij deze prijs had gewonnen. Mama belde iedereen op en Jaap krijgt allerlei cadeautjes van familie en vrienden en de allergrootste taart van de bakker. Maar Jaap is er niet gerust in want hij denkt dat de prijs niet voor hem bedoeld is. Hij houdt het cadeaupapier zorgvuldig bij om alles terug netjes in te pakken wanneer nodig. Jaap had 's nachts een nare droom waarin J. De Jong achter hem aan zat. Jaap is bang en durft zelfs niet naar school. Iedereen in zijn omgeving heeft ooit wel eens een prijs gewonnen. Mama kon goed roeien, papa kampioen schaken, opa won de Elfstedentocht. Maar Jaap was nergens goed in dus waarom zou hij een prijs hebben gewonnen. Jaap is dan ook dolblij wanneer blijkt dat het een vergissing is. Jaap heeft helemaal geen prijs gewonnen. Op de achterkant van de brief staat: 'U kunt nog loten kopen, u maakt kans dat op uw lot de Grote Hoofdprijs valt.'Dit is een geslaagde combinatie van een mooi en origineel verhaal en prachtige illustraties. Ze zijn het resultaat van de samenwerking van het echtpaar Dros-Geelen. Het is duidelijk dat dit niet hun primeur is. Bovenaan op elke bladzijde staan de tekeningen in een kader met daaronder een korte, duidelijke tekst. Hierin worden de gedachten van Jaap weergegeven. Een deel van het verhaal is in de illustraties terug te vinden. Toch blijft er genoeg ruimte voor fantasie. Er wordt veel afwisseling gebruikt in de kleurrijke illustraties. Soms heel gedetailleerd (de guitige wipneus van Jaap)en dan weer een totaalbeeld. Je kan je verbeelding de vrije loop laten gaan. De angst van Jaap is duidelijk terug te vinden in zijn mimiek. Ook de schutbladen zijn leuk. Je vindt er op alle huizen de naam J. De jong terug. Jaap is immers op zoek naar de echte winnaar. Het verhaal neemt een onverwachte wending en is niet voorspelbaar. De tekst is geschreven in de verleden tijd maar de dialogen zijn in de tegenwoordige tijd geschreven. Het einde van het verhaal geeft de tegenstrijdigheid weer tussen Jaap die blij is dat hij niet heeft gewonnen en mama die hem wil troosten. Tweemaal vind je een echte kindertekening terug tussen de andere illustraties. Dit zijn tekeningen van Jaap zelf. Als kleuter leer je dat niet winnen ook leuk kan zijn. Als kleuter ken je misschien de lotjes uit de loterij niet, maar dit doet geen afgang aan het verhaal. Het idee is duidelijk voor dit jongen publiek.


28 augustus 2018© Pluizer23http://www.pluizer.be
Linda Adam
Jaap wint een prijs, hij weet niet waarvoor. Hij is nergens echt goed in. Mama leest de brief voor: ‘Geachte J. de Jong, u wint een prijs!’. Ze belt vrienden en familie om het nieuws te vertellen. Dan is het feest. Maar Jaap is niet blij. De prijs kán niet voor hem zijn. Binnenkort belt vast de echte J. de Jong aan om zijn prijs op te halen. Misschien moet Jaap dan wel naar de gevangenis. Hoe komt Jaap van die vervelende prijs af? Een geestig, origineel verhaal over een jongetje dat onverwacht een prijs wint en er niets mee te maken wil hebben. Het taalgebruik is eigentijds, punctueel en treffend. Het verhaal leest als een versje: iedere pagina heeft acht regels tekst van vrijwel dezelfde lengte. De tekst staat op de onderste helft van de pagina, de tekeningen staan erboven. De heerlijke, schijnbaar eenvoudige illustraties geven het verhaal duidelijk weer. We zien veel motiefjes en bonte kleuren. Het werk van het bijzondere duo Imme Dros en Harrie Geelen viel al heel vaak in de prijzen. Met dit geslaagde prentenboek laten zij nogmaals zien wat hun werk waard is. Een leuk, eigenwijs voorleesverhaal in oblong formaat. Vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion