Beschrijving

Recensie

Jos Weinberg
Dat de wind door de bomen waait en ginds de stoomboot aankomt, dat de paardenvoetjes gaan of dat er hard en zacht aan de deur wordt geklopt, is cultureel erfgoed dat iedere Nederlander in de loop van de jaren verwerft. De tekst van de twintig Sinterklaasliedjes in deze bundel is gedrukt in de illustraties, die elk een dubbele pagina beslaan. Ze zijn kleurrijk, humoristisch en zwieren door het boek en lopen door over de binnenzijden van het omslag. Illustrator Noëlle Smit ontving o.a. in 2015 KIDDO-Leespluim voor 'Er was eens een prinses die een prins wou'. De kinderen en Sint hebben allen vermakelijke 'dropjesogen'. De pieten zijn veelal afgebeeld met roetvegen. Stilistisch hangt er een zweem van Fiep Westendorp over de tekeningen. De liedjes hebben diverse, veelal eenvoudige rijmschema’s. Dat kan helpen bij het onthouden van de tekst. In het boek is geen muzieknotatie opgenomen. Op de bijgaande cd zingt Ageeth de Haan alle twintig liedjes, zichzelf begeleidend op de gitaar. Sommige liedjes hebben meer coupletten dan op de cd te horen zijn. Een mooie en vrolijke heruitgave in kleiner vierkant formaat (15 cm) voor ca. 4 t/m 6-jarigen die, dicht tegen vader of moeder zittend, niet bang hoeven te zijn voor de Sint ‘die alle jaren komt’.
© NBD Biblion
Van ‘Hoor de wind waait door de bomen’ tot ‘Dankuwel, Sinterklaas’: Zachtjes gaan de paardenvoetjes verzamelt twintig klassieke sinterklaasliedjes die zowel in Nederland als in Vlaanderen bekend zijn (behalve misschien ‘Jongens, heb je het al vernomen’). De teksten krijgen een nieuwe look door de illustraties van Noëlle Smit, van wie de naam prominent op de kaft prijkt. Haar prenten zijn kleurrijk en speels. De manier waarop de kinderen afgebeeld worden, bevat een knipoog naar Fiep Westendorp. Behalve de rijke kleuren zullen ook de grappige details in de prenten groot en klein aanspreken: de staf van de Sint die uit een schoorsteen piept, de massa pakjes waarvan je je afvraagt hoe die ooit door de smalle schouw moet, de dolfijnen met pietenpetten, de Sint, languit liggend op de staart van zijn paard of met piet en paard in een zijspan. De neuzen en wangen van zowel de kinderen als de zwarte pieten zijn rond, in tegenstelling tot de spitse neus van de Sint, die de vorm lijkt aan te nemen van zijn mijter. De prenten bevatten ook altijd een verhaal. Zo zitten op de prent bij ‘Hoor wie klopt daar, kinderen’ de brave kinderen lachend bij de Sint op de sofa, terwijl één (stout?) kind beteuterd achter de bank staat. Alles wordt gesitueerd in Nederland, met typisch Nederlandse gevels en een bordje ‘Amsterdam’.
Ook zangeres Ageeth de Haan komt overduidelijk uit Nederland, al is ze gelukkig ook voor Vlaamse kinderen goed verstaanbaar. Haar jazzy stem klinkt op de bijgeleverde cd helder en aangenaam, maar ook heel ‘klassiek’, wat nog versterkt wordt door de ondersteunende gitaarmuziek. Ze houdt zich grotendeels aan de bekende melodieën en ritmes. De meeste liedjes klinken heel braaf en sommige zelfs wat slaapverwekkend. Bij het liedje ‘Zachtjes gaan de paardenvoetjes’ past dit helemaal, maar andere liedjes mochten wat mij betreft met meer enthousiasme of speelsheid gebracht zijn. Gelukkig herneemt ze af en toe een strofe of een refrein in een ander, doorgaans sneller ritme, waardoor er meer zwier in de uitvoering komt. Een van de leukste versies is die van ‘O kom er eens kijken’ met een prettige afwisseling van het trage refrein en de snelle strofen. Dan voel je de sinterklaaskriebels het beste. [Jan Van Coillie]
Copyright (c) Vlabin-VBC20130228http://www.deleeswelp.be

Details

Titel
Zachtjes gaan de paardenvoetjes : de 20 mooiste sinterklaasliedjes
Illustrator
Noëlle Smit
Uitvoerder
Ageeth De Haan
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem : Gottmer, 2017
45 p. : illustraties ; cd
Aantekening
‘Hoor de wind waait door de bomen’, ‘Sinterklaas kapoentje’, ‘Zie ginds komt de stoomboot’, ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’, ‘O, kom er eens kijken’, ‘Sinterklaas is jarig’, ‘Zwarte Piet ging uit fietsen’, ‘Hoor wie klopt daar kinderen’ en andere Sinterklaasliedjes.
ISBN
9789025767716 (hardback)
Doelgroep
Vanaf 3-5 jaar
Jeugd
Genre
SinterklaasLiedjes
ZIZO
Sinterklaas