Beschrijving

De jager en zijn hond : een wonderlijke reis door de wereld van Bruegel

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Lannoo in
Samenvatting
Een jager en zijn hond die zijn verdwaald, belanden in de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Ze reizen van het ene naar het andere kunstwerk. Zullen ze hun schilderij terugvinden? Tekstloos prentenboek met kleurenillustraties, gebaseerd op werk van de schilder. Vanaf ca. 6 jaar.

Recensie

De jager en zijn hond

Jasmien Repriels, 12 september 2018

Dat illustratrice Sassafras De Bruyn een grote bewondering koestert voor Pieter Bruegel De Oude, mag geweten zijn. Ze houdt van zijn eigenzinnigheid en vindingrijke speelsheid. Van zijn fantastische wezens: koppotigen, levende skeletten en vliegende vissen. Gebaseerd op zijn schilderijen creëerde ze dit mooie prentenboek. Een verhaal over een wonderlijke reis van een jager en zijn hond. Woorden zijn overbodig in dit verhaal, de beelden zeggen voldoende.De jager herkennen we als een personage uit Bruegels 'Jagers in de sneeuw'. In het begin lijkt hij wat verloren rond te dolen in een zee van witte leegte. Een grote vogel neemt hem mee op pad. Via een scheur komt hij terecht in 'de strijd tussen carnaval en vasten'. Vervolgens reist hij van het ene schilderij naar het andere. Sassafras herschept de sfeer van Bruegel. Ze herschikt zijn schilderijen en personages om zo haar eigen verhaal te maken. Zo achtervolgt bijvoorbeeld de Dulle Griet onze jager tot bij de toren van Babel. Telkens weer leidt de vogel onze jager via een of andere doorgang naar een ander schilderij. Zal hij er uiteindelijk in slagen zijn eigen schilderij terug te vinden?Sassafras zegt in haar nawoord: 'Met Bruegel ben ik nooit klaar.' Net als Bruegels schilderijen zijn ook Sassafras tekeningen weelderig gevuld. Een mooi prentenboek om jonge kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met het meesterschap van Pieter Bruegel De Oude.


12 september 2018© Pluizer38http://www.pluizer.be
Eva Kramer
Via een jager en zijn hond belanden we in de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. In de volle werelden van de schilder is van alles te zien. Door barsten en scheuren gaan de hond en de jager van schilderij naar schilderij. Fraai prentenboek zonder tekst dat je meeneemt op een avontuurlijke tocht langs de landschappen en taferelen van de oude meester. De prenten in gemengde techniek (potlood, gouache, aquarel) zijn zacht van kleur en in de geest van de schilder. Zijn eigenzinnige verbeelding, zijn spel met formaat en wereldberoemde perspectivische landschappen inspireerden de illustrator tot een kijkboek vol fantasie en soms een donker randje. De prenten refereren sterk aan Bruegel, maar zijn niet identiek. Achterin een toelichting van de illustrator en een verantwoording van een deel van de gebruikte schilderij fragmenten. Mooie druk met halflinnen band. Bijzonder prentenboek dat kinderen op een speelse manier kennis laat maken met de geschilderde wereld van deze beroemde schilder. Vanaf ca. 6 jaar, met enige begeleiding komt het prentenboek het meest tot zijn recht.
© NBD Biblion