Beschrijving

Een boek vol puntjes : tel de puntjes en raad het dier

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Oogappel in
Samenvatting
Met één punt kun je een glimworm maken en twee puntjes vormen samen een slak. Wat voor dier zullen tien puntjes samen vormen? En kun je nog andere vormen bedenken met alle puntjes? Hardkartonnen prentenboek met minimalistische tekeningen in krachtige kleuren en kijkgaten. Vanaf ca. 3 jaar.

Recensie

Een boek vol puntjes

Elin Arijs, 18 december 2018

In dit dikke, hardkartonnen telboek laat Xavier Deneux de lezer raden welke dieren verstopt zitten achter de flap. Op elke pagina zie je enkele grote gekleurde punten (oplopend van één tot tien). Wanneer je de flap omdraait, krijg je een diertje te zien dat opgebouwd is uit ovalen waarvan de punten het begin- of scharnierpunt zijn.De diertjes zijn in 2D getekend, in felle maar harmonische kleuren. Ze zijn minimalistisch, maar toch erg herkenbaar. De manier van illustreren doet je denken aan constructiemateriaal. Door het combineren van de verschillende vormen kan je nieuwe dieren ontdekken, en dat is precies de uitdaging die Deneux de lezer geeft. Om op ontdekkingstocht te gaan in de aangeboden punten, ze te verbinden en met je fantasie aan de slag te gaan om zo nieuwe dieren - of andere dingen - te ontdekken.


18 december 2018© Pluizer44http://www.pluizer.be
Ingeborg Hendriks
Dit kloeke, hardkartonnen prentenboek is een tegelijkertijd een telboek en een bijzonder spel met vormen. Er wordt steeds een witte, zwarte of gekleurde dubbele pagina getoond met uitsparingen waardoor puntjes zijn te zien, die op de volgende pagina een dier vormen. Er is een opbouw van 1 t/m 10. Eén punt vormt een glimworm: een rechthoekige ovaal met een oogje, twee punten een slak, drie punten een eend, enzovoorts. De kijker wordt geprikkeld om te raden welk dier er op de volgende pagina te zien is. Alle dieren zijn opgebouwd uit dezelfde langgerekte ovalen, waarbij de puntjes vaak de scharnierpunten vormen. Dit doet denken aan het bouwen met constructiemateriaal: door het combineren van elementaire vormen kan steeds iets nieuws worden samengesteld. Vooral de kleinere dieren zijn heel minimaal vormgegeven, grotere dieren zijn door hun kenmerkende vorm (twee bulten: kameel, lange nek: giraf) toch makkelijk herkenbaar. Kleuters worden door dit boek uitgedaagd om te tellen, de kleuren te benoemen, hun verbeelding te gebruiken en wie weet, ook zelf nieuwe vormen en betekenissen te creëren. Originele uitgave met bijzondere, minimalistische vormgeving en mooie, krachtige kleurcombinaties. De auteur maakte vele opvallende kartonboeken, o.a. 'ABC'*. Vanaf ca. 3 jaar.
© NBD Biblion