Beschrijving

Schaduw van de leeuw

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Leopold in
Samenvatting
28.000 jaar geleden droomt Joeni dat de mammoeten komen. Door een verkeerde uitleg van haar droom, komt haar stam in de problemen. Ze wordt verstoten en moet zich zelf zien te redden. Het wordt een reis vol avonturen waarin ze haar dromen steeds beter leert begrijpen. Vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

Schaduw van de leeuw

Hedwige Buys, 10 december 2018

Het verhaal van Joeni speelt zich ongeveer 28 000 jaar geleden af, tijdens de laatste ijstijd. Als kind dat jong haar beide ouders verloor, maakt ze deel uit van een stam die zwervend voedsel verzamelt. Jagen behoort tot een van de levensnoodzakelijke activiteiten van deze gemeenschap. Bij die jacht speelt de dromer van de stam een belangrijke voorspellende rol. Joeni blijkt over de gave om een dromer te worden te beschikken, maar snel raakt ze verwikkeld in jaloezie en onopgeloste vetes die hun oorsprong vinden in het verleden. Wanneer ze droomt dat de mammoeten zullen komen, zorgen onzekerheid en gebrek aan vertrouwen in zichzelf en haar omgeving ervoor dat ze de droom verkeerd interpreteert en doorgeeft. Dit heeft rampzalige gevolgen waardoor Joeni en de huidige volwassen dromer Toek door de stam verstoten worden. De tocht waarin ze naar een verklaring voor haar dromen en naar een nieuwe stam op zoek gaat, leggen ze een tijd samen af. Maar na Toeks dood wordt het een individuele zoektocht naar een nieuwe gemeenschap en vooral ook naar zichzelf.Bij het schrijven van dit verhaal inspireerde de auteur zich op de kennis die ze als archeologe verzamelde rond de grotschilderingen uit de ijstijd. Boven elk hoofdstuk tekende ze zelf een fragment uit een van de grotschilderingen. In haar nawoord licht ze haar kennis toe en vervolgens situeert ze de illustraties. Zo creëert ze een wereld die geloofwaardig overkomt en nodigt ze de lezer uit om zich daar gedurende lange tijd in te verplaatsen. Dat doet ze onder andere door de innerlijke gevoelens van het hoofdpersonage zeer levensecht, toegankelijk en ook herkenbaar te beschrijven. Daarnaast zorgt ze voor spannende momenten die uitnodigen tot doorlezen. Deze verzorgde uitgave, met warme uitnodigende cover, die werd gemaakt door Martijn van der Linden, biedt een blik in de geschiedenis en een heerlijke leesbeleving voor wie van verhalen houdt.


10 december 2018© Pluizer293http://www.pluizer.be
Liselotte Campman
Zo’n 28.000 jaar geleden droomt Joeni dat de mammoeten komen. Door een verkeerde uitleg van haar droom, komt haar stam in de problemen. Zij en de dromer Toek worden verstoten door de stam en Joeni moet zich daarna zelf zien te redden. Het wordt een reis vol avonturen waarin ze haar dromen steeds beter leert begrijpen. Dit spannende verhaal is gebaseerd op grotschilderingen uit de ijstijd en laat zien hoe de mensen vroeger geleefd zouden hebben. Zo leer je ook wat over de rituelen die ze gebruikten en de dieren die er leefden. De auteur werkt ook als archeoloog, waardoor ze haar kennis in het boek kon verwerken. De hoofdpersoon maakt een enorme ontwikkeling door. Pijn en verdriet maken van haar uiteindelijk een sterke vrouw. Het verhaal bestaat uit zesentwintig genummerde hoofdstukken en boven ieder hoofdstuk staat een bestaande grotschildering, die achter in het boek worden toegelicht. De gebeurtenissen zijn soms best heftig beschreven, bijvoorbeeld wanneer Joeni en Io geconfronteerd worden met een leeuw. De auteur schreef meerdere prehistorische jeugdromans, waaronder 'Geestenkrijger'* (2015). Voor de wat gevorderde lezer vanaf ca. 10 jaar.
© NBD Biblion