Beschrijving

Anna in het bejaardenhuis

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Clavis in
Samenvatting
Anna gaat met mama op bezoek bij bompa, de opa van papa. Als ze in het bejaardentehuis komen, is bompa niet op zijn kamer. Is hij soms bij de kapper, of in de cafetaria of bij de turnles? Prentenboek met eenvoudige tekeningen in heldere kleuren. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Recensie

Anna in het bejaardenhuis

Karen Simaeys, 07 november 2018

Nummertje 'veel' in de 'Anna'-reeks. Deze keer gaat Anna samen met haar mama op bezoek bij haar grootvader in het bejaardenhuis. Bompa lijkt van het kwieke type te zijn, want hij is niet te vinden in zijn kamer. Mama en Anna gaan hem zoeken. In de lange gangen, via het kapsalon en de zithoek, vinden ze hem terwijl hij turnoefeningen aan het doen is. Met behulp van een looprekje en een rolstoel houdt het trio halt in de cafetaria. Een ijsje eten zonder morsen is zowel voor Anna als voor bompa geen makkelijke opdracht. Uiteindelijk wordt bompa terug naar zijn kamer gebracht en wordt er afscheid genomen.In dit eenvoudige prentenboek zijn heel wat herkenbare punten uit het bejaardenhuis verwerkt: de aparte kamertjes, de verzorgsters en verpleegsters, de zithoek, het kapsalon, de beweegruimte, looprekjes, … Kleuters met bekenden in een bejaardenhuis zullen dit zeker allemaal herkennen. Voor kleuters die nog nooit in een home geweest zijn, kan dit eenvoudige boekje gerust als voorbereiding dienen. De felle kleuren, de big smile, het zwarte omtrekrandje, stevige bladzijden ... het maakt de 'Anna'-reeks tot wat ze is. Op een eenvoudige en duidelijke manier wordt in dit geval het bejaardenhuis mooi in beeld gebracht. Of er veel rusthuizen bestaan met zoveel kwieke en blije oudjes als in dit boekje, durf ik wel te betwijfelen.Een leuk prentenboek om peuters en kleuters voor te bereiden op een bezoekje aan een rusthuis. En waarom zou het niet in bejaardenhuizen gelegd kunnen worden, zodat oudjes het samen met hun (achter)kleinkinderen kunnen lezen. Anna is sowieso al een herkenningspunt voor de kleintjes.


07 november 2018© Pluizer24http://www.pluizer.be
Marijke van Dijk
Anna gaat met haar moeder op bezoek bij bompa, Vlaams woord voor de opa van papa, in het bejaardenhuis. Omdat hij niet op zijn kamer is, gaan ze op zoek en vinden hem bij de turnles. Tijdens de zoektocht wordt aan jonge kinderen een indruk gegeven van het leven in een bejaardenhuis: van de bewoners, verzorgers, activiteiten, kapper enz. De sfeer is vriendelijk en de woordkeus past goed bij de leeftijdsgroep. Er komen wel Vlaamse woorden voor zoals looprekje voor een rollator. De tekst is in duidelijke letters aan de linkerkant afgedrukt, rechts staan steeds paginavullende platen die er goed bij aansluiten. Vrolijke kleuren en levendige, zwart omlijnde figuren die zeker aanspreken. Uitgave in het bekende, bijna vierkante formaat, glanzend, stevig papier en afgeronde hoeken. In Nederland wordt het woord bejaardenhuizen niet veel meer gebruikt, het zijn verzorgingshuizen geworden. Zelfstandig deel uit een uitgebreide serie over deze peuter; dit keer over een onderwerp waar niet zoveel over is uitgegeven. Goed bruikbaar met peuters vanaf ca. 2 jaar.
© NBD Biblion