Beschrijving

De veertiende brief

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Van Halewyck in
Samenvatting
Wannes erft de oude schrijfmachine van zijn opa. Het is geen doodgewone schrijfmachine, want naar verluidt zou de dief van De Rechtvaardige Rechters op deze draagbare Royal zijn afpersingsbrieven hebben getikt. Wannes raakt helemaal in de ban van ‘de grootste kunstdiefstal aller tijden’. Maar tegelijk ook van Nina, de extravagante dochter van meneer Vangoidsenhove, zijn leraar geschiedenis. Samen gaan ze op zoek naar het gestolen en voorlopig nog altijd niet teruggevonden paneel van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck.

Recensie

De veertiende brief

Annelies Verbist, 05 december 2018

De veertiende brief verwijst naar de dertien brieven die de dief van de Rechtvaardige Rechters heeft verstuurd. De veertiende brief is de brief die de hoofdpersonages op het einde van het verhaal naar het stadsbestuur zenden omdat ze menen te weten waar het schilderij zich bevindt. Het boek start met de voorstelling van de personages die een rol gaan spelen tijdens het verhaal. Een belangrijke figuur is Wannes. Hij erfde een schrijfmachine van zijn opa waarvan gezegd wordt dat er de brieven over de Rechtvaardige Rechters mee werden getypt. Zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Hij komt in contact met de dochter van zijn leraar. Vader en dochter zijn beiden al jaren op zoek zijn naar de laatste hints van het verdwenen schilderij. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee. Verweven met dit verhaal lees je het dagboek van Arsène Goedertier, de dief en de persoon die wist waar het schilderij is verstopt. Beide verhalen zijn mooi verweven met elkaar, bovendien wordt er een extra spanning gecreëerd omdat het lijkt alsof de diefstal nog maar net gebeurd is. De illustraties bestaan uit plattegronden van Gent, foto's en de doodsbrief van Arsène Goedertier, krantenartikels over de verdwijning ... Dit maakt het allemaal tot een reële zoektocht die vervat zit in een verhaal. Het is de bedoeling dat je gaandeweg meedenkt en naar de oplossing zoekt en dat je volledig begrijpt waarom de auteurs menen dat het schilderij daar moet liggen. Het boek wordt afgesloten met de volledige veertiende brief waarmee ze hopen dat er actie wordt ondernomen om na te gaan of het schilderij op hun plaats ligt, want Marc de Bel en Gino Marchal zijn alvast rotsvast overtuigd van de plaats waar gezocht moet worden.


05 december 2018© Pluizer199http://www.pluizer.be
Marije van der Schaaf
Wanneer zijn opa overlijdt, erft Wannes zijn oude typemachine, naar verluidt ooit het eigendom van Arsène Goedertier, een Vlaming die ervan werd verdacht een paneel van een bekend schilderij te hebben gestolen aan het begin van de vorige eeuw. Wannes’ geschiedenisleraar blijkt gefascineerd door deze nog altijd niet opgehelderde kunstroof. Samen gaan ze op zoek, geholpen door diens dochter Nina, op wie Wannes verliefd wordt. Het taalgebruik is behoorlijk Vlaams en bij vlagen nogal oubollig, en dat vraagt wat doorzettingsvermogen van de Nederlandse lezer. Daarnaast duurt het even voor het verhaal op gang komt, maar uiteindelijk ontvouwt zich een interessant en leuk uitgedacht verhaal over de zoektocht naar het gestolen paneel. Het verhaal wordt afgewisseld met brieven van Arsène Goedertier, (niet altijd even duidelijke) foto’s en kaarten en songteksten van The Beatles en Nirvana. Een duidelijk met veel plezier geschreven verhaal. Marc De Bel schreef meer dan 150 boeken voor kinderen en jongeren van verschillende leeftijden. Vanaf ca. 12 jaar.
© NBD Biblion