Beschrijving

Recensie

Ik ben een zeemeermin (maar dat is geheim)

Maria Daem, 22 januari 2015
Annet Schaap is de illustrator van het boek. Ze tekent Mare De Waver, het hoofdpersonage van het boek, echt leuk, elk blad weer, waardoor de (jonge) lezer kan meedromen met het verhaal. Haar werk maakt van ‘Ik ben een zeemeermin’ een heerlijk dik (voor)leesboek. Goede lezertjes kunnen er weg mee vanaf einde tweede leerjaar, omdat Sabine Wisman eenvoudig schrijft, goed begrijpbaar, humoristisch, spannend, maar vooral fantasierijk. Mare De Waver woont in de Neptunusstraat 77 te Utrecht. Het meisje krijgt (natte) cadeautjes. Haar naam is dan Mare Min, want post van “Onder Water” is heel bijzonder voor een kind dat van gedaante kan veranderen. Ze ontvangt ook flessenpost, ’s nachts wanneer ze in zee zwemt, en een ZEEmeerminhandboek voor de jeugd, een bikini met vissen erop, en op ZEEven juli, op haar ZEEvende verjaardag krijgt ze een zilverblauwe staart. Deze staart is eigenlijk heel bijzonder, maar daarvoor moet je het boek wel zelf lezen. Ik hou van de schrijfstijl. Het verhaal is grappig, meeslepend, niet ingewikkeld of griezelig. Je gaat als lezer moeiteloos mee in de fantasie.
22 januari 2015© Pluizer89http://www.pluizer.be

Ik ben een zeemeermin

Hilde Ramboer, 18 december 2018

Op Mare’s zevende verjaardag verbleef ze met haar mama en vriendje Sebas aan zee. Een fles spoelde aan waarin een briefje voor Mare stak. ’s Nachts zou ze de zee in zwemmen en de kasvis zou haar zeven zoenen geven. Dan werd Mare Min een zeemeermin. Ze vond het heerlijk zwemmen in het diepe donkere nachtwater. Niemand mag weten dat ’s nachts haar benen zo jeuken, dan moet ze het bad in. Ze vindt het heerlijk om zeemeermin te zijn, maar ze lijdt eronder dat het een geheim is voor haar moeder. Haar besluit staat vast: ze wacht haar mama op in bad als zeemeermin. De ontknoping is heel ontroerend wanneer blijkt dat haar mama ook een zeemeermin is en ze elkaar vertellen hoe ze dit beleven.Het verhaal is zo mooi poëtisch verteld, met aandacht voor vele details zodat je als lezer helemaal onderduikt in Mare’s belevenis als zeemeermin en hoe moeilijk ze het heeft met dit geheim. Er straalt veel tederheid uit de interactie tussen de mama en Mare. De vertelstijl is speels en de schrijver gebruikt een rijke woordenschat. Er ontstaat een levendige, positieve dynamiek. Zo is er een mooie vergelijking tussen boven en onder water, met een opsomming van dieren. Je hebt paarden en zeepaarden, komkommers en zeekomkommers, koeien en zeekoeien. Je wordt ondergedompeld in de fantasiewereld van de zeemeermin. Dit boek is een pareltje: op zo’n jonge leeftijd in eenvoudige woorden zo beeldrijk te kunnen genieten!


18 december 2018© Pluizer102http://www.pluizer.be
Joke Koole-Guns
Mare (leuk gekozen naam voor een zeemeermin) voelt elke nacht een enorme drang om in zout water te gaan liggen. De badkuip wordt gevuld, zeven scheppen zout gaan erdoorheen, heerlijk! Haar beste vriend, Sebas, kan ze alles vertellen. Dit ook? En wat als hij haar vriend niet meer wil zijn? Tijdens een logeerpartij komt ze in de problemen. Bij Sebas thuis is er geen bad, alleen een douche. Gelukkig kan ze terecht in het vijvertje bij de buren. Mare vindt het niet fijn om geheimen te hebben voor haar moeder. Daarom besluit ze om het haar op een heel bijzondere manier te vertellen. En op haar beurt vertelt mama haar een even groot geheim. Sabine Wisman is schrijver en illustrator. In dit boek neemt ze enkel de tekst voor haar rekening. Het verhaal is vlot en pretentieloos. De zwartwitillustraties vormen een prettige aanvulling op de fantasierijke beschrijvingen uit het leven van een kleine zeemeermin. Het plot is wat mager, maar zal wel in de smaak vallen van kinderen die moeilijk tot lezen komen. Vanaf ca. 8 jaar.
© NBD Biblion
Mare beleeft in dit boek de droom van heel wat meisjes: op haar zevende verjaardag wordt ze een zeemeermin! Omdat ze denkt dat mama het niet weet, kan Mare enkel 's nachts genieten van haar geheim. Dan kruipt ze in bad of in het zwembad bij de buren en geniet hoe haar benen in een staart veranderen. Zo'n geheim hebben is niet makkelijk. Als Mare met school gaat zwemmen, heeft ze schrik dat ze plots een staart zal krijgen. Op originele wijze wil Mare aan mama duidelijk maken wat er aan de hand is: ze schildert de badkamer blauw, strooit zand op de vloeren en hangt vissen op. Dan komt mama, en blijkt dat zij ook een zeemeermin is. Ze mocht Mare niets vertellen en wachtte ongeduldig tot Mare met het grote nieuws kwam. Aan het einde van het boek genieten moeder- en dochtermeermin samen in bad. De fantasierijke ontknoping weerspiegelt de grote harmonie tussen moeder en dochter. Maar het is wat te makkelijk; het loopt iets te voorspoedig. Het verhaal wordt afgewisseld met de flessenpost die Mare schrijft aan 'OnderWater', leuke brieven waarin ze haar onzekerheid over haar zeemeerminnenbestaan uit: mag ze gewoon zout uit de keuken gebruiken of moet het echt zeezout zijn? Praten de andere zeemeerminnen allemaal Nederlands? Leuke brieven zijn dit, die Mare een duidelijker karakter geven. De prenten van Annet Schaap zorgen mee voor een gezellige sfeer. [Ilona Plichart]
Copyright (c) Vlabin-VBC20051231http://www.deleeswelp.be