Beschrijving

Recensie

Redactie
In dit thematische boek over de moestuin komen verschillende onderwerpen aan bod. Aan de orde komen onder meer de planten (families), zaadjes, de markt, het kweken van groenten in potten, de moestuin in verschillende landen en in verschillende jaargetijden en tot slot enige recepten. De over het algemeen bladzijdevullende en in vrolijke kleuren waterverf uitgevoerde illustraties hebben iets stripachtigs en zijn deels naïef realistisch en deels gefantaseerd. De tekst is verweven met de illustraties. Een prentenboek met verrassende elementen zoals uit- en opklapbare en schuifbare delen. Hierdoor is het boek ook tegelijkertijd kwetsbaar. De informatie is qua inhoud voor de doelgroep te moeilijk; er worden veel moeilijke woorden en begrippen gebruikt en uitgelegd. Dat is jammer, want zowel de beweegbare onderdelen als de doe-opdrachten zullen kinderen ongetwijfeld kunnen waarderen. Een informatief boek dat (ook in klassenverband) als basis kan dienen voor het thema '(moes)tuinen'. Als kijkboek geschikt vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion
In de 'kididoc'-reeks zijn intussen al meer dan twintig titels verschenen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Wat de reeks zo aantrekkelijk maakt, zijn de vele flapjes en draaibare schijfjes waarop en waaronder een schat aan informatie verborgen zit. Zo worden jonge kinderen spelenderwijs gestimuleerd om op ontdekking te gaan, alleen of samen met een volwassene. In De moestuin wordt dieper ingegaan op de groenten in de moestuin, tot welke plantenfamilies ze behoren, welk gereedschap een tuinier nodig heeft, wat hij moet doen doorheen de seizoenen en welke dieren in je tuin als vriend of vijand beschouwd kunnen worden. De verworven kennis kan al meteen worden toegepast: verschillende gerechten staan op een ronde tafel gepresenteerd en je kan het flapje waarop het bord getekend staat opheffen; door aan een schijfje te draaien, moet je de juiste plant zoeken die in het gerecht verwerkt is. Er wordt ook een kijkje genomen over de grenzen heen, hoe een tuin er in Mali of Vietnam uitziet. Het boekje sluit af met vier eenvoudige recepten. De kleuren ogen heel natuurlijk, er werd vooral met zachte aardetinten gewerkt.

In Een wereld vol kinderen wordt eerst de wereld met de verschillende klimaattypes gepresenteerd. Dan worden er enkele kinderen van verschillende rassen voorgesteld, telkens met de vlag van hun land. Vervolgens wordt de manier van wonen, eten, baden, spelen, naar school gaan en feesten met elkaar vergeleken. Je kan ook even binnengluren in het leven van Ogni, een Inuitjongen, en dit vergelijken met dat van Lennie uit Australië. Op het einde van het boek staat een ganzenbord getekend waarop je een reis rond de wereld kan maken. Er worden verschillende thema's aangeraakt, maar het nadeel van deze gebalde informatie is dat je makkelijk in clichés vervalt; in Afrika zouden bv. alle families in lemen hutten wonen.

'Kididoc' is een aantrekkelijke, speelse educatieve reeks maar is door de vele flapjes en schijfjes waarschijnlijk geen lang bibliotheekleven beschoren. [Inge Umans]
Copyright (c) Vlabin-VBC20061231http://www.deleeswelp.be