Beschrijving

Diepzeedokter Diederik

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Clavis in
Samenvatting
Diepzeedokter Diederik duikt elke dag in zijn speciale duikboot de oceaan in om allerlei dieren in nood te helpen, maar op een dag raakt hij zelf in de problemen. Prentenboek met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

Recensie

Diepzee Dokter Diederik

Hilde Ureel, 22 januari 2015

Dokter Diederik gaat elke dag met zijn duikbootje naar de bodem van de zee om zieke dieren te helpen. Op zijn tocht naar beneden helpt hij eerst een zeepaardje dat niet goed meer ziet, daarna een haai met tandpijn, vervolgens een inktvis met pijnlijke armen en tenslotte een zwaarmoedige walvis. Wanneer de dokter terug wil naar boven blijkt zijn duikboot helemaal vast te zitten. Gelukkig komen de dieren hem helpen waardoor hij terug boven water kan komen. Klassiek opgebouwd verhaaltje: de dokter ontmoet de dieren één voor één en helpt hen en nadien komen de dieren samen om hem te helpen. Veel sterker dan het verhaal zijn de fantasievolle illustraties. Elke ontmoeting met een dier wordt over twee bladzijden naast elkaar visueel uitgewerkt. Het leuke duikbootje blijkt heel wat verborgen kanten te hebben en past zich aan aan de noden van de patiënten. Van bij een oogarts kom je in de tandartsstoel terecht; een EHBO-ruimte wordt nadien een gemakkelijke stoel waarin de walvis zijn verhaal kan doen. Alle aandacht wordt terecht getrokken naar de verschillende attributen van de duikboot. De tekeningen zijn heel aantrekkelijk en grappig alhoewel de kleuren misschien wel wat levendiger zouden mogen zijn. De illustraties compenseren het eenvoudige verhaaltje wel.


22 januari 2015© Pluizer32http://www.pluizer.be
J.H.J.B. Boelens
Elke dag duikt diepzeedokter Diederik in zijn speciale duikboot de oceaan in om vissen en andere zeedieren in nood te helpen. Maar op een dag raakt hij zelf in de problemen. Wie kan hem nu redden? Dat dokter Diederik volgens de tekst eerder patiënten als een kwal met rugpijn of een sardientje met een vies lijfgeurtje behandelde, maakt de lezer meteen nieuwsgierig. De goedlopende, met humor en woordspelingen geschreven tekst, in royaal lettertype, vormt een eenheid met de illustraties vol grappige details, over een dubbele pagina. De in heldere, strakke kleurvlakken geschilderde prenten zijn duidelijk en herkenbaar, en uitgewerkt in enkele rustige hoofdtinten tegen een zeegroene achtergrond. Winnaar van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2008/2009 (tot 6 jaar). Een heerlijk fantasievol kijk- en voorleesboek voor kikvorskinderen vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion