Beschrijving

Recensie

Didi Klijnsma-de Boer
Het sprookjesbos wordt aangevallen door matrollen. Zij willen hun oude leventje van wonen aan zee en strand weer terug hebben en daarom de dijk door middel van houtrupsen kapot maken. De bewoners van het bos bedenken een slim plan, maar als hun plan niet helemaal lukt en ze achter de reden komen waarom de matrollen de dijk willen slopen, kunnen de bewoners van het bos wel een beetje begrip voor ze opbrengen en bedenken ze een nieuw plan, waar beide partijen heel tevreden over zijn. Tweede onafhankelijk te lezen deel uit de Kriepie-serie*. Fantasierijk en humorvol verhaal (AVI-E6) met een boodschap: begrip voor anderen; verder kijken dan alleen wat je ziet of hoort. Vlot geschreven, in vrij kleine letter. Kleurrijke, gedetailleerde en humoristische illustraties, verschillend van grootte. Achterin een korte biografie van auteur en illustratrice (niet voor kinderen geschreven). Vrolijk boek om voor te lezen vanaf ca. 7 jaar en om zelf te lezen vanaf ca. 9 jaar (op het boek staat vanaf 5 jaar, maar dat is gezien het AVI-niveau aan de jonge kant).
© NBD Biblion
Dit memorabel en ongelofelijk fantasierijk verhaal werd geschreven door de bekende tv-figuur Walter Baele. Het bonte allegaartje aan dieren- en sprookjesfiguren dat in het toverbos woont, leeft er niet op een alledaagse manier, zoals het de alom gekende sprookjesfiguren betaamt. De bezemstelen zijn er uitgerust met een GPS, wat staat voor 'Geleide Papegaai Systeem'. Papa heks moet dan weer dringend van zijn dikke zwabberbuik verlost worden en moet bijgevolg noodgedwongen de trapbezem op terwijl hij er een dieet krijgt voorgeschoteld van spruitjeschips en andere groentegoedjes. De jolige gekte wordt echter verstoord door de ontvoering van Tika, de heksendochter, door de 'matrollen', kleine, vieze ventjes met lange baarden, groezelige, bruingele tanden, kleine kikkervoeten en een wit met blauw gestreepte outfit. Het volkje leefde steeds aan de voor hen zo geliefde zee, waar hun geliefde zeedier, de kietelkwal huist. Sinds de sprookjesbosbewoners er evenwel een dijk bouwden om de golven tegen te houden, leven zij er met veel weerzin in een reusachtige paddenstoel van wel vier giraffen hoog, die steevast bewaakt wordt door een gigantisch grote krab. Na een snood plannetje te beramen waren de bosbewoners deze zeeliefhebbers te snel af. De grote matrol strooide bijna roet in het eten, maar ook hem waren de boshelden te snel af... Verrassend genoeg blijken de bosbewoners heel wat empathie aan de dag te leggen en komen ze tot het besef dat zij de matrollen onder grote druk zetten door hen de zee te ontnemen. Compromisgewijs organiseren ze voor de zeewezentjes een hele verhuis naar het exotische Tangaloeloe.

Dit tweede Kriepieboek is een subliem staaltje van een verhaal dat humor, spanning, avontuur én waarden als respect en verdraagzaamheid op een heel boeiende en originele manier weet te combineren. Het gedoodverfde thema van helden en anti-helden krijgt naar het einde toe een heel verrassende en waardevolle wending. Beide partijen brengen begrip op voor elkaar en komen tot een realistisch compromis. Dit laatste zorgt ervoor dat het boek waardevol is voor kinderen die opgroeien in een hedendaagse wereld waarin ze vaak overstelpt worden met conflicten en individualisme. De waarden zitten echter impliciet in dit verhaal vervat, zonder hoogdravendheid, en het boek komt helemaal niet moraliserend over.

Claudia Verhelst, die dit 'Kriepie'-avontuur van illustraties voorzag, wist de creatieve tekst zeker en vast te ondersteunen en aan te vullen. De tekeningen geven vaak een vrolijke gekte weer, met veel felle kleuren en details, waarbij ze verschillende technieken, zoals drukken, acryl en collage, op een originele manier met elkaar weet te combineren. Kortom, dit boek is actueel, verfrissend en fantasierijk, erg grappig en inventief. [Lien Rondou]
Copyright (c) Vlabin-VBC20081231http://www.deleeswelp.be