Beschrijving

Recensie

K. Ghonem-Woets
Elf verhalen en zeven gedichten van bekende jeugdboekenauteurs als Annemarie Bon, Mieke van Hooft en Marianne Busser & Ron Schröder, en iets minder bekende als Inge de Bie of Sabine de Vos. De bijdragen lijken speciaal geschreven te zijn voor deze uitgave. In de verhalen zit alles wat bij vakantie hoort: spanning en lol, maar ook verveling en het vooruitzicht van een hele lange warme autorit door Frankrijk. Die autorit eindigt in het verhaal van Mirjam Mous overigens in autopech en een vakantie in de achtertuin. Opvallend veel verhalen gaan trouwens over kinderen die kamperen in de achtertuin of over kinderen die niet op een lijn zitten met hun ouders als het om de vakantiebestemming gaat. Niet alle verhalen zijn even begrijpelijk of geslaagd, de gedichten wel. Tosca Menten schreef het meest fantasierijke verhaal: over een koffer die Daan vertelt voor welke spullen hij wel en geen plaats heeft. De speelse illustraties in wit, zwart en grijs maken het boek tot een geheel. Om voor te lezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
© NBD Biblion
Eindelijk vakantie!" slaken velen onder ons al eens, ook kinderen. Daarnaast is deze uitroep ook de titel van een bundel vakantieverhalen en -gedichten voor kinderen vanaf zeven jaar. Men verzamelde vnl. auteurs uit Nederland, onder wie Inge de Bie, Annemarie Bon, Marianne Busser & Ron Schröder, en Pieter Feller. Enkele Vlaamse auteurs leverden ook hun bijdrage: Stefan Boonen, Stijn Moekaars en Sabine de Vos. Van de elf verhalen behoren het verhaal van Tosca Menten (over een koffer met een eigen willetje), Wilbert van der Steen (over een vreemde, maar kleurrijke tante) en Pieter Feller (over een legende die misschien wel waar is) tot mijn persoonlijke top drie. Van de zeven gedichten zijn de twee gedichtjes van Marianne Busser & Ron Schröder mijn favorieten.

Bij een verhalenbundel is het normaal dat het ene verhaal beter in de smaak valt dan het ander, maar er is voor ieder wat wils. De verhalen gaan van alledaags tot origineel, van kleurrijk tot humoristisch, van voorspelbaar tot verrassend, van luchtig tot spannend. De gedichtjes frissen het geheel op.

De bundel laat zien dat niet alle kinderen onmiddellijk opgelucht zijn als de vakantie begint, of ze nu op reis gaan of thuis blijven. Het merendeel van de verhalen begint met iets onprettigs: ouders die iets plannen dat het kind niet leuk vindt, het kind dat zich verveelt of iets eng vindt tijdens de vakantie. Maar uiteindelijk komt alles goed en vinden de kinderen de vakantie toch leuk. Dit is misschien herkenbaar voor het lezerspubliek, maar ik miste de enthousiastelingen, de personages die "eindelijk vakantie!" uitroepen.

Het boek heeft een knappe cover en geslaagde zwart-wit illustraties die goed passen bij de tekst en het lezerspubliek. Misschien had een zonnige vierkleurendruk wel beter gestaan bij een vakantiegevoel. Eindelijk vakantie! is het resultaat van een goed concept. Tijdelijke, maar plezierige consumptie, goed voor in de koffer. [Marjolein Noé]
Copyright (c) Vlabin-VBC20091231http://www.deleeswelp.be