Beschrijving

Recensie

Het nu al weer negende boekje met cd in de reeks 'Kindercollectie klassiek' biedt een adaptatie naar een luisterboek van het lange balletstuk 'Assepoester' (op. 87) van Sergej Prokofjev. Het is een moeilijke oefening gebleken. Auteur Marjolijn Hof, vertelster Kitty Courbois en illustrator Martijn van der Linden slagen er niet in om de oorspronkelijke balletmuziek van Prokofjev volwaardig te integreren in een ander medium. Het ontbeert deze productie aan dynamiek, en tekst en illustratie kunnen het visuele gemis (de balletopvoering) niet volledig goedmaken. Nochtans hebben Harmen van Straaten en Jenny Arean met De Notenkraker (2004) in dezelfde reeks wel al bewezen dat je balletmuziek, in dit geval van Tsjaikovski, wel kunt omzetten naar een luisterboek.

De verhouding tussen tekst en muziek in Assepoester is niet goed geslaagd: tegenover de lange stukken muziek staan slechts korte passages tekst, waardoor het verhaal in de verdrukking komt (bij De Notenkraker was er wel een evenwicht tussen de twee). Nochtans had Prokofjev zelf het sprookje uitgebreid met allerlei motieven en figuren, maar Hof heeft die in haar adaptatie geschrapt. Wel behield ze de grotere rol van de fee. Vertelster Courbois draagt dit verhaal traag en duidelijk voor. Haar diepe, korzelige stem past goed bij de tragische klinkende aanzet van de balletmuziek. Haar stem klinkt echter ook vermoeid, en haar intonatie zit soms verkeerd, wat de dynamiek niet ten goede komt. In enkele passages, bv. tijdens het dansfeest, klinkt Courbois wel fit en overtuigend. Illustrator van der Linden wendt volle lijnen en kleuren aan, maar zijn wat naïeve prenten passen niet goed bij de muziek van Prokofjev, die nu eens somber en dan weer levendig klinkt.

Zoals steeds in de reeks 'Kindercollectie klassiek' volgt na het verhaal nog eens de muziek zonder vertelling. Jammer aan deze mooi verzorgde uitgave, en dat geldt voor de hele reeks, is dat er geen informatie wordt gegeven over het stuk en de componist. Er werden in het boekje wel korte bio's opgenomen van de verschillende uitvoerders, maar niets over Prokofjev. Er wordt ook niet verteld dat dit stuk eigenlijk balletmuziek is, en dat er uit het totaal van vijftig delen slechts 14 werden gebruikt in dit luisterboek (de oorspronkelijke, schitterende opname van Mikhail Pletnev beloopt twee cd's). [Chris Bulcaen]
Copyright (c) Vlabin-VBC20081231http://www.deleeswelp.be