Beschrijving

Recensie

Drs. A. ten Bruggencate
Het meisje Kim ontdekt een grote vuilnisbelt in de buurt van de camping waar ze verblijft met haar ouders. Ze ontmoet er twee kinderen die zich daar verstoppen, omdat ze denken dat ze iets onherroepelijks hebben gedaan. Kim zelf heeft nare dromen omdat haar broertje is overleden, doordat zij hem niet kon redden. De kinderen creëren een eigen wereld op de vuilnisbelt en Kim weet dit goed voor haar ouders verborgen te houden. Dit spannende gegeven is goed uitgewerkt en het verhaal is vlot geschreven. De gevoelens van de kinderen zijn niet gemakkelijk: zowel Kim als de weggelopen kinderen hebben te maken met een zwaar schuldgevoel. Dat de 9-jarige Kim steeds in haar eentje actie onderneemt, is enigszins ongeloofwaardig. Het boek heeft enkele eenvoudige zwart-wittekeningen; op het omslag staat een belangrijke scène in kleur. De bladspiegel is vrij vol; de letters zijn ruim gedrukt. De auteur is voornamelijk bekend als schrijfster van en actrice in (kinder)televisieseries, zoals 'Loenatik'. Dit deel uit de serie 'Geheim' is voor goede lezers vanaf ca. 8 jaar.
© NBD Biblion
De negenjarige Kim gaat met haar ouders op vakantie. Ze verblijven in een caravan op een camping. Een week voor het einde van de schoolvakantie gaat Kim in alle vroegte op ontdekkingstocht in een bosje vlakbij de camping. Tussen de bomen vindt ze een vuilnisbelt, waarin twee kinderen verblijven, Vivi en haar broertje Milan, die aan Kim vertellen dat ze zijn weggelopen en dat Vivi "geslagen is door een rotzak". Vanaf dan beliegt Kim haar ouders iedere dag zodat ze de kinderen stiekem eten kan brengen. Omdat Leon, het broertje van Kim, twee jaar geleden gestorven is, is het voor Kim niet zo makkelijk om aan de aandacht van haar ouders en dan vooral van haar moeder te ontsnappen. Ondertussen spelen de drie kinderen dagelijks in de vuilnisbelt en amuseren ze zich kostelijk. Op een avond ziet Kim echter een opsporingsbericht op de televisie. Rond dat ene zinnetje van Vivi dat ze geslagen was door een rotzak, had Kim een heel verhaal gesponnen dat nu op niets lijkt te zijn gebaseerd. Ze weet totaal niet wat ze nu eigenlijk kan geloven van haar nieuwe vrienden.

Het geheim van de wegloopkinderen verschijnt in de 'Geheim'-reeks, die boeken bevat van verschillende auteurs, die steeds elementen van spanning en mysterie bevatten. Dit boek gaat echter meer over rouwverwerking dan over weggelopen kinderen. Karen Van Holst Pellekaan slaagt erin om de personages met weinig woorden te typeren en daardoor kan de lezer zich vlot inleven en hun beweegredenen begrijpen.

Het boek is geschreven vanuit het vertelpunt van Kim, die steeds in een innerlijke dialoog is verwikkeld met haar overleden broertje. Leon is twee jaar geleden nl. gestikt onder het zand toen ze samen speelden. Dat Kim hem niet heeft kunnen redden vreet zwaar aan haar. Zo heeft ze iedere keer opnieuw nachtmerries over het zand dat op haar af komt, en beklaagt ze zich erover dat mensen niet over haar broertje praten en dat ook niemand lijkt te willen dat ze over Leon praat, ook haar ouders niet. Hierdoor heeft ze zijn dood nooit kunnen verwerken. Kims ouders zijn door de gebeurtenis bovendien ontzettend overbeschermend geworden, zodat ze haar steeds in de gaten hebben en bij de minste symptomen van een of andere ziekte compleet in paniek raken.

Het verhaal van Vivi en Milan zit trouwens heel anders in elkaar dan in het begin lijkt. Aanvankelijk denk je nl. aan een geval van kindermishandeling, wat samen met het thema van rouwverwerking wel heel zwaar was geweest. De plot zit iets te eenvoudig in elkaar, en de personages boeten ook in aan geloofwaardigheid. Al bij al houd je aan dit boek echter een goed gevoel over. Ieder hoofdstukje gaat vergezeld van een tweetal eenvoudige tekeningen in grijstinten, die helpen bij de sfeerschepping. [Cien van Ranst]
Copyright (c) Vlabin-VBC20091231http://www.deleeswelp.be