Beschrijving

Expeditie Sondali

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Lannoo in
Samenvatting
Zes jongeren met botsende karakters worden op een onbewoond eiland gedropt om opdrachten uit te voeren waarmee ze geld kunnen winnen, geregistreerd door camera's. Stof voor spetterende reality-tv. Het eiland blijkt echter niet onbewoond. Vanaf ca. 12 jaar.

Recensie

C. la Roi
Zes jongeren met botsende karakters worden op een onbewoond eiland gedropt om opdrachten uit te voeren waarmee ze geld kunnen winnen, geregistreerd door camera’s. Het moet stof opleveren voor spetterende reality-tv, maar het eiland blijkt niet onbewoond. Dit geeft het verhaal een nieuwe wending. Het vertelstandpunt wisselt elk hoofdstuk van een alwetende verteller naar gesprekken bij de inhalige productiemaatschappij of de visie van een van de deelnemers. Door de snelle perspectiefwisseling schiet dit verhaal zijn doel voorbij. De politieke boodschap is cliché evenals de verwijzing naar het Stockholmsyndroom, zonder dat wordt uitgelegd wat het inhoudt. Ook de karakters zijn stereotiep: de adellijke jongen die homofiel is, de opstandige allochtoon uit de achterstandswijk die tot inkeer komt, het dikke onnozele meisje en de blonde stoot. Typisch Franse details zijn voor de doelgroep onbegrijpelijk. De combinatie van Expeditie Robinson, Temptation Island en Wie is de mol? had een spannend verhaal kunnen opleveren, maar het wordt nergens echt opwindend. Vanaf ca. 12 jaar.
© NBD Biblion
Expeditie Sondali vertelt het verhaal van drie jongens, Charles, Samir en Mickaël, en drie meisjes, Vanessa, Bernadette en Aphrodite, die deelnemen aan 'Op Eigen Risico', een reality-reeks die doet denken aan 'Expeditie Robinson' en zich afspeelt op het eiland Sondali. De zes tieners vormen een team dat het moet opnemen tegen twee andere teams, die samen elders op het eiland verblijven, voor een prijzenpot van tienduizend euro. De kandidaten zijn volledig op elkaar en zichzelf aangewezen, wat zoals verwacht voor de nodige spanningen zorgt. Daarnaast wordt er teamwerk verwacht om een aantal opdrachten tot een goed einde te brengen, zoals een tocht vol verrassingen dwars door het oerwoud. De vraag is echter of de grootste verrassing van allemaal wel tot het opdrachtenpakket behoort.

Vanaf de eerste bladzijde vervalt het verhaal in clichés, die de schrijfster nergens lijkt te willen ontkrachten. Zo is er de bloedmooie en populaire deelnemer, de nietsnut en het snoeverige haantje-de-voorste. De karakterschetsen zijn erg oppervlakkig. Pascale Maret wil iedereen een achtergrond geven, maar slaagt er niet in dit grondig te doen. Dat zorgt ervoor dat de lezer zich met geen enkel personage kan vereenzelvigen.

Ook de aangekondigde onverwachte wending die het verhaal naar een spannend hoogtepunt moet brengen, lost de verwachtingen niet in. Het team wordt gevangen genomen door een groepje rebellen dat nauwelijks ouder is dan zijzelf en wacht met bang hart af wat er zal gebeuren. Algauw worden ze echter beste vrienden met de rebellen en wordt er zelfs gesuggereerd dat er een homoseksuele relatie bloeit tussen Charles en Paï, die deel uitmaakt van het rebellencommando.

De auteur heeft te veel verschillende aspecten in een te korte tekst willen stoppen, met een nogal bedroevend resultaat. Het concept zat goed, maar de uitwerking is erg mager. [Stéphanie Cuyt]
Copyright (c) Vlabin-VBC20091231http://www.deleeswelp.be