Beschrijving

Het circusschip

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Gottmer in
Samenvatting
Als een circusschip vergaat, redt de directeur alleen zichzelf. De dieren weten het vasteland te bereiken en worden vrienden met de dorpsbewoners. Zou die gemene circusdirecteur nog terugkomen? Prentenboek met expressieve kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

Recensie

Kirsten de Pré MA
Op weg naar de volgende standplaats botst een circusschip op een klip en zinkt. Alle vijftien dieren vallen overboord, maar de directeur redt alleen zichzelf. De dieren moeten urenlang zwemmen voordat ze land bereiken. De bewoners van het kustdorp weten niet wat ze zien als ze de volgende ochtend wakker worden: overal exotische dieren! In eerste instantie vinden ze het maar niets, maar na een heldendaad van een van de dieren leven ze vreedzaam samen. Op een dag komt de circusdirecteur zijn dieren opeisen, maar de bewoners steken hier een stokje voor. Dit humoristische prentenboek met tekst op rijm is een feest voor het oog. Op de levendige en grappige prenten, die vaak dubbele pagina’s beslaan, is enorm veel te zien. Het leukst is de zoekplaat waarop de circusdirecteur zijn vijftien dieren zoekt, maar ook op andere platen is het mogelijk om kinderen zoveel mogelijk dieren te laten aanwijzen. De illustrator heeft een aansprekende karikaturale tekenstijl. De humor in de prenten wordt versterkt door de verschillende perspectieven. Mooie vertaling, het rijm blijft sterk en ongekunsteld. Vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion
Al vanaf de eerste prent in Het circusschip voel je de dreiging van een naderend onheil. Op een donkerblauwe achtergrond ontwaar je een donker, dobberend schip in de dichte mist. De tweede prent brengt je dichter bij het schip. Op het schip zie je 15 circusdieren die ongerust in de verte turen. Een gorilla probeert stiekem de reddingssloep uit. De baas van de dieren staat onverstoorbaar aan de reling. Op de derde prent verschijnt de kapitein. Hij wil het anker uitgooien en wachten op beter weer. Maar de chagrijnige circusbaas wil dat niet: "We hebben haast, dus zeur niet zo! Om zeven uur begint de show."
Dan slaat het noodlot toe. Het schip loopt op een klip, de egoïstische circusdirecteur eist de enige reddingssloep op en alle dieren komen in de zee terecht. Uitgeput en verkleumd bereiken de dieren 's morgens het land. Ze bezorgen de bewoners van het nabijgelegen dorp de schrik van hun leven: "Ze wreven in hun ogen. Wat was dit in vredesnaam? Was dat echt een olifant, of was het maar een droom? Wat deed die kleine apenkop daar in de kersenboom?". Pas als de tijger een klein meisje redt uit een brandende schuur, worden alle dieren opgenomen in de dorpsgemeenschap. Er volgt een idyllische prent waarop de tijger zich neervlijt rond de picknick van een gezin. Een beer rijdt op een ouderwetse fiets en trekt een karretje met daarin een kind. De olifant speelt glijbaan voor een bende kinderen. Het vredige leven wordt echter verstoord wanneer de gemene circusdirecteur weer opduikt. Hij eist zijn dieren op. Nu moeten de dorpelingen een oplossing bedenken voor hun nieuwe vrienden.
Het circusschip van Chris van Dusen is een schitterend prentenboek waarin inhoud en illustraties een harmonieus geheel vormen. Ze schetsen samen een fantasievolle wereld in een ver verleden. Via expressies van dieren en mensen en het knap gebruik van kleuren, drukken de prenten perfect de sfeer uit van het verhaal. Eerst overheersen donkere kleuren die de dreiging van een schipbreuk weergeven. Op één plaat overheersen geeloranje vlammen van een brandende schuur. Daarna volgen taferelen in heldere kleuren die het paradijselijke, vredevolle samenleven van mensen en dieren benadrukken. Knap zijn ook de stripachtige tekstballonnetjes met reacties van de dorpelingen bij het ontdekken van de vreemde dieren in hun tuin. De tekst op rijm is vlot en toegankelijk. Het verhaal sluit goed aan bij de fantasiewereld van kleuters. Tekst én illustraties laten ook veel ruimte om zelf te interpreteren en in te vullen. Zo wordt nooit verklapt waar de dorpelingen de dieren verstopt hebben voor de circusdirecteur. Het circusschip is een boek dat veel interactie zal uitlokken. [Anita Wuestenberg]
Copyright (c) Vlabin-VBC20111231http://www.deleeswelp.be