Beschrijving

Zaza speelt doktertje

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Clavis in
Samenvatting
Zaza onderzoekt haar knuffels. De oren van Roosje zijn in orde, het hart van mevrouw Bobje klinkt goed en Sjors kan ‘Aaaa!’ zeggen. Pinkie heeft echter koorts en Mo een schram. Alle knuffels krijgen een pleister - omdat ze dat graag willen - en een kus.

Recensie

Zaza speelt doktertje

Tanja Maes, 22 januari 2015

De knuffels van Zaza liggen er maar slapjes bij. Zouden ze ziek zijn? Zaza is bezorgd en gaat vlug haar dokterstasje halen. Ze kijkt in de oren van Beer Roosje. Die zijn gelukkig in orde. Met de stethoscoop luistert ze naar de buik en het hart van mevrouw Bobje. Ook dat lijkt in orde. Dan is giraf Sjors aan de beurt. Ze neemt een spatel en kijkt in zijn keel. Pinkie zijn temperatuur wordt genomen en Mo krijgt een pleister over de schram op zijn hoofd. Als de knuffels de pleister zien, willen ze er allemaal eentje. Zaza deelt aan alle knuffels pleisters uit en knikt daarna tevreden. Nu is iedereen weer gezond. Er is nog een ding dat ze nodig hebben om helemaal te genezen: een dikke kus van Zaza! Korte zinnen, een rustige bladspiegel en kleurrijke prenten zijn de ingrediënten van dit boek. De structuur is telkens dezelfde: de tekst staat links, de illustratie rechts. Elke prent ondersteunt de tekst op de bijhorende pagina. Het verhaal is herkenbaar. De handelingen die Zaza doet, het spel dat ze speelt, spreken kleuters aan. Inhoudelijk mist het verhaal wat kracht en originaliteit, maar liefhebbers van Zaza zullen dit boekje wel kunnen smaken.


22 januari 2015© Pluizer18http://www.pluizer.be
Redactie
Zaza ziet dat haar knuffels sipjes op de bank liggen. Zou beer Roosje oorpijn hebben? Heeft Bobje buikpijn? Zou giraffe Sjors soms last hebben van zijn keel? Zorgzame Zaza kijkt in de oren, luistert met de stethoscoop en legt een spatel op de tong. Zaza heeft aandacht voor iedere patiënt. Heerlijke peutervertelling om voor te lezen, om het aansprekende plaatwerk te bekijken, om over de inhoud te praten en om als peuter zelf na te spelen. Het verhaal wordt verteld in korte zinnen in fris, aansprekend Nederlands en staat gedrukt op de linkerpagina's, iets onder het midden van de bladspiegel. De paginagrote, kleurige illustraties op de rechterpagina's beelden telkens de essentie uit van de doktershandeling en vullen de tekst op hartverwarmende wijze aan. Peuters zullen er zich zeker door aangesproken voelen en zullen de handelingen uit de dokterspraktijk vaak zelf al eens aan den lijve ondervonden hebben. Wederom een prachtig, stevig afgewerkt deeltje (mooi vormgegeven, handzaam prentenboek met twee afgeronde hoeken en dik glanzend papier) uit de Zaza-serie, waarin een donkergekleurd kindprinsesje de hoofdrol speelt. Vanaf ca. 2 jaar.
© NBD Biblion
Zaza speelt doktertje is een kleurrijk prentenboek van Mylo Freeman over een zwart meisje dat doktertje speelt met haar knuffels. De tekst is kort en telt slechts vijf regels per bladzijde. Bij iedere knuffel verricht Zaza een andere handeling: ze luistert naar het hart (‘boem boem boem’), kijkt in de oortjes, neemt de temperatuur op en plakt pleisters.
Freeman gebruikt op iedere pagina een andere, felle achtergrondkleur. Alle aandacht gaat uit naar Zaza en de knuffels. Die zijn eenvoudig en duidelijk in beeld gebracht met bonte kleurenpatronen, strepen, bloemen en bollen. De knuffels hebben allemaal een ander formaat, zodat Zaza de ene keer klein is in verhouding tot haar knuffel, de andere keer groot. Ook al worden begrippen als groot en klein niet benoemd, toch leert de peuter al kijkend deze begrippen kennen. Het is aan de verteller om te benoemen wat zichtbaar is op de illustratie, maar niet in de tekst vernoemd wordt, zoals de namen van de attributen in het dokterskoffertje.
Peuters vanaf twee jaar doen veel nieuwe ervaringen op. Ziek zijn of een bezoek brengen aan de dokter kan beangstigend of overweldigend zijn. Door deze ervaringen op een warme en aanschouwelijke manier te brengen, krijgt de peuter meer vertrouwen. Het plakken van een pleister geeft troost. Het belangrijkste in dit verhaal is dat iedereen na de controle helemaal genezen is met een kus en een knuffel van Zaza.
Zaza is een zwart meisje met speelse vlechten. Jonge kinderen maken in dit boek op een vanzelfsprekende manier kennis met de diversiteit van onze maatschappij . Zaza is een sympathiek hoofdpersonage met wie kleine kinderen zich makkelijk kunnen vereenzelvigen. Het enige wat stoort in deze verder puike uitgave, is het gebruik van het woord ‘sipjes’. Dit is een woord dat in Vlaanderen niet wordt gebruikt, maar dat kan makkelijk opgevangen worden door de verteller.
[Anneke Boere]
Copyright (c) Vlabin-VBC20120415http://www.deleeswelp.be