Beschrijving

Sequoia : een toekomstroman

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Davidsfonds/Infodok in
Samenvatting
Maarian groeit op in het ondergrondse Eden. Van kinds af hoort ze gruwelverhalen over het Buitenland. Volgens de wetenschap kan geen mens er overleven. Maar Maarian is koppig. Ze wil kost wat kost bewijzen dat haar vader gelijk heeft en dat het Buitenland wel leefbaar is. Ze komt terecht in een onbekende wereld die in niets lijkt op haar vertrouwde Eden. Gelukkig is er Shuman, die haar helpt te overleven. En Ginko, de jonge gids die haar naar het Volk van het Buitenland zal leiden. Zal Maarian door hen aanvaard worden? Kan ze ervoor zorgen dat de mensen uit Eden en het Buitenland in vrede samenleven?

Recensie

Martijn Nicolaas
De ongeveer 17-jarige Maarian leeft in Eden, een toekomstige samenleving onder de grond, waar de technologie zich verder ontwikkeld heeft en mensen alleen relaties aangaan met het eigen geslacht. De wereld boven de grond, het Buitenland, is verboden terrein: gevaarlijk en vervuild, er kan niets meer leven. Maarian gelooft dit niet, breekt uit en wordt op het nippertje gered door Shuman, een bewoner van het woestijnachtige Buitenland, waar we de sterk opgewarmde aarde in herkennen. Ginko, een jonge gids, neemt haar mee op een reis naar bewoond gebied, dat nog sterke overeenkomsten vertoont met onze wereld, hoewel de technologie daar juist achteruit is gegaan. Echt welkom blijkt ze er niet te zijn! De auteur schreef eerder de jeugdromans 'Als een Spiegel' en 'Geheugen van steen'* en kondigt deze uitgave aan als het eerste deel van een tweedelige toekomstroman. Met de gedetailleerde en geloofwaardig beschreven toekomstige wereld geeft de auteur commentaar op onze maatschappij, gevat in een spannend, met vaart geschreven verhaal dat jongeren met havo/vwo-niveau zeker zal aanspreken. Vanaf ca. 14 jaar.
© NBD Biblion
In Sequoia : een toekomstroman woont een deel van de mensheid onder de grond, in volledige afzondering van de natuur boven. Maarian is een jonge vrouw uit het ondergrondse Eden die zich, ondanks streng verbod, bovengronds waagt. Daar ontdekt ze dat veel van wat haar leiders altijd over het 'Buitenland' beweerd hebben, niet waar is. Ze ontmoet de wijze Shuman en de jonge gids Ginko. De gebruiken en de manier van leven in het Buitenland zijn echter heel anders dan wat ze gewoon is en vragen veel aanpassing van Maarian. Bovendien is niet iedereen even blij met haar komst.
Naast de hoofdstukken over Maarian krijgt de lezer ook een blik in het leven van Maarians vriendin Yann in Eden. Via Yann komen we meer te weten over deze hoogtechnologische beschaving, bijvoorbeeld dat homoseksualiteit er de norm is en dat voortplanting er kunstmatig wordt geregeld op basis van compatibiliteitsberekeningen gemaakt door de 'generatiecomputer'. Het leven van de mensen in Eden is zo ingericht dat ze niet veel hoeven nadenken, ook Yann niet. Het vertrek van Maarian en een aantal bijzondere ontmoetingen zorgen er echter voor dat ze dingen in vraag begint te stellen. Ook de bestuursvormen en sociale structuren van het Buitenland (met onder andere een kastensysteem en een heilig Geschrift) en geven stof tot nadenken. Samen vormen de verhalen van Maarian en Yann een boeiend geheel, dat overigens met een verfrissende soberheid geschreven is. Vanlierde zet geen breedsprakige landschapsbeschrijvingen of en vergezochte metaforen in, maar kiest voor authenticiteit en eenvoud in haar schrijfstijl.
Wat meer voorgeschiedenis van de personages was niettemin welkom geweest. Dit zou hen meer diepte geven en het verhaal meeslepender maken. Ook op de maatschappijen waarin de personages zich bewegen had de auteur best nog wat meer mogen ingaan. Haar ideeën zijn interessant, maar volgen elkaar tamelijk snel op, wat de lezer enigszins onbevredigd achterlaat. Hopelijk zal het aangekondigde vervolg lege plekken opvullen. [Jessica Boeykens]
Copyright (c) Vlabin-VBC00000000http://www.deleeswelp.be