Beschrijving

Recensie

Binkie en Oma Drie. Lentefriebels

Nicole Verbeke, 22 januari 2015
Binkie gaat ieder weekend logeren bij Oma Drie, de moeder van Gerard, de vriend van Binkies mama. Ze vindt het er prettig, want Oma Drie woont op een boerderij aan de rand van een bos. Het is lente en oma heeft de lentefriebels. Binkie ontdekt de natuur op een boeiende manier: de zwaluwen komen terug, een geitje wordt geboren ...
Het boek bestaat uit negen korte voorleesverhaaltjes. De vertelstijl is vlot, maar soms iets te 'Hollands'.
Het aantal illustraties is beperkt. Ingekleurd met zachte aquareltinten weten ze wel goed de prille lentestemming op te roepen.
22 januari 2015© Pluizer41http://www.pluizer.be
Hannelore Rubie
Iedere zaterdag als mama naar school moet om hoofdjuf te worden, gaat Binkie naar haar (stief)oma. Binkie en oma vinden dit iedere keer weer een feest. Ze beleven samen een heleboel avonturen rondom het huis en in de natuur: onder andere het zien van de lente, je prikken aan brandnetels en er toverplas op doen, een babygeitje dat geboren wordt, verzorgen en een vogelverschrikker maken om de aardbeitjes te beschermen. En dan ook nog zo'n prachtige verrassing op het eind: er zit een baby in mama's buik. In korte verhalen worden de belevenissen verteld, met veel oog voor natuur en vol humor. De grote en kleine, met ecoline gemaakte tekeningen, ondersteunen het verhaal en maken de avonturen helemaal af. Deze tweede uitgave* van Binkie en haar oma is wederom een prachtig voorleesboek van een auteur die van vele (kinder)markten thuis is. Met informatie over auteur en illustrator voorin; overzicht van andere voorleesboeken achterin. Boek om vaak voor te lezen, zowel thuis als op school als bij de kinderopvang. Want wie wil er nu niet zo'n oma of zo'n prachtige Binkie (zijn)? Vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion
Zaterdag is 'Oma drie dag'. Binkies mama wil graag hoofdjuf (directrice) van haar school worden en volgt hiervoor cursussen op zaterdag. Binkie gaat daarom elk weekend logeren bij Oma Drie. Oma Drie is wel een heel bijzondere naam voor een oma. Oma is de mama van Gerard, de vriend van Binkies mama. Van haar drie oma's is Oma Drie Binkies favoriet.
Op de eerste omadag heeft Oma Drie 'lentefriebels' en samen met Binkie ruimt ze de schuur op. Op de tweede omadag genieten Binkie en Oma Drie van het zonnetje. Met de armen hoog in de lucht doen ze de voorjaarsgroet, terwijl de zwaluwen dansen in de lucht. Op de derde omadag wieden ze onkruid tot Binkie zich plots prikt aan de brandnetels. Met toverplas gaat de pijn over. Op de vierde omadag wordt een babygeitje geboren. Het meisje en haar oma beleven samen de leukste en gekste avonturen in de natuur rondom het huisje met rode luiken.
Binkie en Oma Drie: lentefriebels is het tweede voorleesboek van Karen van Holst Pellekaan over Binkie en haar Oma drie. Oma Drie is altijd te vinden voor dingen die de meeste volwassenen niet zouden doen en Binkie doet maar al te graag mee. Dit alles wordt verteld in negen hoofdstukken van telkens vier bladzijden, geïllustreerd met ingekleurde pentekeningen die een meerwaarde vormen voor het verhaal. De paginagrote illustraties roepen emoties op. Zo nemen Binkie en Oma Drie nemen afscheid van konijn Ko tijdens zonsondergang, die met warme roodtinten geïllustreerd wordt. Twee konijntjes blijven bij het graf van Ko waken. Het verhaal eindigt met een fantastische verrassing: Binkies mama verwacht een kindje. Op de bijhorende illustratie zie je hoe Binkie haar moeder innig omhelst.
Het boek laat geen blijvende indruk na, maar is wel onderhoudend. De omslagillustratie past bij het verhaal, maar springt niet in het oog: Binkie en Oma Drie met de armen boven hun hoofd terwijl ze de lucht inspecteren. Op de achtergrond staat oma's huisje met de rode luiken terwijl kippen op het erf lopen en vogels in het rond vliegen. Je krijgt het gevoel dat je dit soort omslagillustratie al te vaak gezien hebt. Het gevaar dreigt dat je het boek geen verdere aandacht schenkt en je zo de innemende Binkie en haar Oma Drie niet leert kennen. [Emilie Vanpeteghem]
Copyright (c) Vlabin-VBC20111231http://www.deleeswelp.be