Beschrijving

Een zaadje in de wind

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Gottmer in
Samenvatting
Een zaadje wordt met de wind meegevoerd en groeit later uit tot een bloem. Prentenboek met afbeeldingen in vaak warme kleuren in collage- en spattechniek en een eenvoudig verhaal over de wisseling der seizoenen. Vanaf ca. 4 jaar.

Recensie

Een zaadje in de wind

Magali Haesendonck, 22 januari 2015
Dit boek is een heruitgave van het oorspronkelijke boek, uitgegeven in 1987, dat de levenscyclus van zaadje tot bloem beschrijft.
Tien zaadjes worden meegevoerd door de wind en gaandeweg valt er telkens één zaadje af. Eentje blijft steken in de sneeuw, een ander wordt opgegeten door een vogel. De weg is niet zonder gevaren, maar natuurlijk blijft er toch nog één zaadje over dat uitgroeit tot een mooie zonnebloem.
Zoals we van hem gewend zijn, gebruikt Eric Carle steeds toegankelijke en makkelijk verstaanbare bewoordingen, maar zijn zijn teksten toch steeds van een hoog poëtisch niveau. De tekeningen zijn erg kleurrijke collages. Leuk detail: in de omslag van dit boek zijn tien zonnebloemzaadjes verwerkt die je samen met je kinderen in de tuin kan zaaien, om zo zelf getuige te zijn van de cyclus van een bloem.
22 januari 2015© Pluizer40http://www.pluizer.be
Redactie
Groot formaat prentenboek waarin de bekende schrijver/illustrator op zeer originele wijze de wisseling van de seizoenen laat zien. Hij doet dit aan de hand van een bloemzaadje dat door de wind wordt meegevoerd, maar vele gevaren moet trotseren voordat het uitgroeit tot een rode reuzenbloem, die op zijn beurt zijn zaad door de wind laat meevoeren. De tekenaar heeft gebruikgemaakt van heldere, veelal warme kleuren en verschillende illustratietechnieken waarvan vooral de spattechniek uitstekend bij het onderwerp past. De bladspiegel is wisselend doordat de grootte van de illustraties en de hoeveelheid tekst per twee pagina's wisselen, maar blijft overzichtelijk. De tekst vertelt in eenvoudige bewoordingen een afgerond verhaal en is overal duidelijk afgedrukt. Zeer verzorgd uitgegeven prentenboek met een aantrekkelijk omslag, dat heel bruikbaar is als voorlees- en vertelstof ook in het kader van natuureducatie. In de achterkant van het omslag worden in een uitsparing een aantal zonnebloemzaadjes voor rode zonnebloemen meegeleverd*. Vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion
Een zaadje in de wind is een prentenboek van Eric Carle uit 1970 en dat hij zelf in 1987 geheel herschreef en hertekende. Carle bedacht al vele prachtige prentenboeken over allerlei kleine diertjes, denken we maar aan vuurvliegje, rupsje nooitgenoeg of de spin die het te druk had. Dit keer spelen zaadjes de hoofdrol, tien kleine zaadjes van een grote rode zonnebloem. We volgen de zaadjes vanaf het moment dat ze in de herfst worden weggeblazen. De tocht doorheen de lucht blijkt een afvalrace. We zien hoe er telkens een zaadje afvalt terwijl de anderen blijven doorvliegen. De hete zon, de koude sneeuw, het zand van de woestijn, maar ook dieren als vogels, vissen en muizen schakelen telkens een zaadje uit. De hele tijd probeert het allerkleinste zaadje krampachtig om de anderen bij te houden én te overleven. Uiteindelijk kiemen er vier zaadjes, maar ook dan kan er nog vanalles mis gaan. Alleen ons piepklein zaadje zal uitgroeien tot een reuzenbloem, die de hele zomer bezocht wordt door vogels, bijen en vlinders. En in de herfst begint het verhaal opnieuw...

Een prachtig verhaal over een levenscyclus wordt in een eenvoudige tekst en in vele vrolijke, kleurrijke illustraties weergegeven. Carle gebruikt zijn klassiek geworden illustratietechniek van collages en verf. Als extraatje werd een zakje met échte zonnebloemzaadjes op het boek gekleefd. Hierdoor kunnen kinderen thuis of op school zelf ontdekken hoe de piepkleine zaadjes al dan niet tot prachtig grote bloemen uitgroeien.

[Karin Van Camp]
Copyright (c) Vlabin-VBC20021231http://www.deleeswelp.be