Beschrijving

Recensie

In de val

Tanja Maes, 22 januari 2015

Kaja, een meisje dat gek is van zwemmen, is een beetje boos. Haar moeder heeft weer een nieuwe vriend en is weer tot over haar oren verliefd. Ze heeft het wel zo een beetje gehad met al die vriendjes, vooral omdat het toch nooit wat wordt. Deze keer is mama verliefd op Hein. Kaja houdt afstand en wil Hein niet echt leren kennen. Binnenkort is het toch weer gedaan en Hein zal wel net zo weinig interessant zijn als al die andere vriendjes. Maar Kaja vergist zich. Hein is best wel leuk en Hein weet heel veel over otters. Mama zegt altijd dat Kaja, een goede zwemster, haar kleine zwemotter is. Kaja's interesse is gewekt en ze verdiept zich in de otterboeken van Hein. Alles loopt goed, vooral omdat er in de buurt van Heins huis echte otters leven. Hein en Kaja doen er alles aan om het leven van de otters zo goed mogelijk te maken. Jammer genoeg krijgen ze tegenwerking van een stroper die zijn vallen niet wil beveiligen zodat de otters gevaar lopen er in verstrikt te geraken. Keerzijde van de medaille is de dochter van Hein. Daan is een puber ten voeten uit. Ze maakt het Kaja erg lastig en wat nog het ergste is: ze geeft helemaal niets om otters. Kaja wordt heen en weer geslingerd tussen al het leuke en avontuurlijke en de pesterijen van Daan. Hein en Kaja gaan ondertussen de strijd aan met de stroper. Dat dat redelijk gevaarlijk is, zal Kaja vlug ondervinden. Op een bepaald moment is haar leven echt in gevaar. Ze krijgt gelukkig hulp uit een onverwachte hoek. Goed geschreven verhaal dat erg vlot en gemakkelijk leest. Het verhaal zit goed in elkaar en de nieuwe gezinssituatie is realistisch omschreven. Kaja’s persoontje is prima uitgewerkt, met veel aandacht voor emoties. Dit boek uit de reeks 'Dierenredders' probeert kinderen te betrekken bij natuurbescherming in hun onmiddellijke omgeving. Achteraan in het boek vind je extra informatie over otters, een kennisquiz over het thema, info over waar je otters kan waarnemen en uiteraard meer informatie over 'Dierenredders'.


22 januari 2015© Pluizer107http://www.pluizer.be
Mart Seerden
In een bijzonder aansprekend verhaal komt Kaja oog in oog met twee jonge otters te staan. De moeder van de jonge otters, Olga, is waarschijnlijk in een onbeschermde visfuik terechtgekomen. Samen met Hein, de nieuwe vriend van haar moeder, brengt Kaja Inge en Pieter, zoals ze de jonge ottertjes noemen, groot. Hoewel het verhaal is gecentreerd rond het grootbrengen van de jonge otters en alle emotionele avonturen die daarmee gepaard gaan, wordt de nieuwe relatie van Kaja’s moeder met Hein en zijn dochter Daan op liefdevolle, maar ook realistische wijze met het otterverhaal vervlochten. Eerste deel in de nieuwe reeks ‘S.O.S. Dierenredders’ i.s.m. onder meer Burger's Zoo. Het pakkende verhaal wordt verteld in gevoelig en rijk Nederlands. Er is op subtiele wijze aandacht voor kleine en grote emoties, humor, maar ook voor het schuren van menselijke relaties waarin gedachten en verwachtingen zo vaak tegenstrijdig kunnen zijn. De zwart-witte illustraties, die de dartele otters, met wat menselijke trekjes, tot onderwerp hebben, passen geweldig bij het verhaal en brengen er een bijna filmische levendigheid in. Prettige, rustige bladspiegel. Het boek van een uitermate veelzijdig en bij dierenwelzijn betrokken auteur besluit met allerlei informatie over otters. Vanaf ca. 9 jaar.
© NBD Biblion
In de val is een boekje in de reeks ‘Dierenredders’ en wordt omschreven als een project van ‘Burgers’ Zoo’, ‘Future for Nature’ en ‘Klasse TV’, allemaal Nederlandse initiatieven. Het is dus wel duidelijk dat het hier gaat om het behoud van de natuur, en meer bepaald om het redden van dieren. Dat is ook de hoofdgedachte van het hele boek, dus literaire hoogstandjes moet je hier niet meteen verwachten. De otters in Nederland staan centraal in het verhaal, en daar werd een verhaaltje omheen geschreven.
Kaja is dol op zwemmen en op water in het algemeen. Ze heeft dan ook een speciale interesse voor otters, die buitengewone zwemmers zijn. Op een dag bezoekt ze met haar moeder diens nieuwe vriend Hein, die in een waterrijk gebied midden in de natuur woont. Hein is een weduwnaar met een vijftienjarige dochter, Daan. Al meteen op de heenweg ernaartoe botsen ze bijna op een otter, en Kaja ontdekt in Hein een even grote natuur- en ottervriend als zij. Hein zit in een project waarbij otters opnieuw worden uitgezet in Nederland, om de waterkwaliteit te controleren. Hein neemt Kaja mee naar het Otterstation, waar ze een heleboel te weten komen over otters. Maar met Daan kan ze helemaal niet opschieten en dat is wederzijds. Enkele weken later verneemt Kaja dat haar moeder bij Hein wil intrekken. Dat betekent niet alleen dat ze haar hele vertrouwde omgeving moet opgeven, maar ook dat ze in één huis komt te wonen met de vervelende Daan!
De hele verhuisperiode, het afscheid van oude vrienden en de aanpassing aan de nieuwe omgeving worden in een paar zinnen afgehaspeld. Ook de nieuwe klas krijgt nooit een gezicht, maar wordt als “aardig” omschreven. Het feit dat er een groot zwembad is in het dorp en dat Hein zo lief is, zijn voor Kaja voldoende redenen om zich thuis te voelen in haar nieuwe omgeving. Wanneer Kaja twee otterbaby’s redt die bij hen thuis moeten verzorgd worden, hoopt ze dat dit Daan en haar dichter bij elkaar zal brengen. Maar niets is minder waar: Daan wordt nog jaloerser. Er is een heftige confrontatie en een heldhaftige reddingsscène nodig om hen te verzoenen en het hele verhaal een happy end te bezorgen.
Het verhaal van Karen Van Holst Pellekaan wordt opgefleurd door vele kleine zwart-wittekeningen van Tineke Van der Stelt, die hoofdzakelijk otters voorstellen. Achteraan het boek lezen we nog een verslag van een bezoek van Van Holst Pellekaan aan het Otterstation. Een kwis, enkele links en adressen in Nederland en Vlaanderen ronden het geheel af. [Karin Van Camp]
Copyright (c) Vlabin-VBC20120229http://www.deleeswelp.be