Beschrijving

Recensie

Het Oog van de Waarheid

Hilde de Boeck, 22 januari 2015
Dit fantasyverhaal begint met een voorspeling die ver terug gaat in de tijd. Het Oog van de Waarheid moet tijdig gevonden worden. Twee koningskinderen, Damiaan en Dyona, spelen hierbij een belangrijke rol. Damiaan en Dyona mogen nooit buiten de kasteelmuren komen. Toch hebben ze hier wat op gevonden en ze genieten van de momenten dat ze kunnen ontsnappen aan het toezicht van hun leraar. Maar dan worden ze ontvoerd. Want ook vijanden zijn op zoek naar het Oog van de Waarheid. De verschillende delen van de voorspelling komen gedurende het verhaal via de personages samen.
Ook wanneer je niet van het genre houdt, kan dit boek je bekoren. Vooral omdat het enorm vlot is geschreven. Het is een lijvig boek voor deze leeftijdscategorie maar door de vele dialogen leest het vlot. Je moet er wel je aandacht bijhouden want er zijn verschillende verhaallijnen, die telkens een volledig hoofdstuk innemen. Stilaan wordt alles duidelijk. Tijdens de lange, avontuurlijke tocht leer je zowel helpers als vijanden van het Oog kennen. Achteraan in het boek vind je de verklaring van de verschillende personages. Ook leer je wat een ziener, de scharlaken orde, een wicca, ... is in de loop van het verhaal. In het begin is het allemaal nogal moeilijk maar wanneer je wat doorzet, raak je al snel in een boeiend verhaal. De personages zijn goed uitgewerkt. Je leert de grillen van een koningskind kennen. Dyona is immers verwend, hoeft nooit zelf iets te doen. Wanneer ze in deze penibele situatie terechtkomt, moet ze zich totaal anders gedragen om te overleven en haar broer te redden. Uiteindelijk is het een eind-goed-al-goed-verhaal maar dat stoort niet. Ook de magie blijft geloofwaardig. Om de reis te kunnen volgen, kan je een kaart van de omgeving bekijken op één van de schutbladen.
22 januari 2015© Pluizer324http://www.pluizer.be
Cindy Mergits
De koningskinderen Damiaan en Dyona lopen weg van huis. Ze weten echter niet dat ze een belangrijke rol spelen in de voorspelling over het Oog van de Waarheid; een voorspelling waardoor ze gezocht worden door de Orde van de Scharlaken Priesters. De Orde ontvoert Damiaan en stuurt Dyona op een queeste om het Oog te vinden. Rond dezelfde tijd vertrekt de jonge wees Niki op een belangrijke reis. De race naar het Oog van de Waarheid is begonnen en de Scharlaken Priesters zetten alle middelen in om het Oog te vernielen. Alle verhaallijnen zijn vakkundig met elkaar verweven en naarmate het verhaal vordert, stijgt de spanning. De personages zijn goed uitgediept en hoewel het aanvankelijk wat moeilijker leest, wordt de stijl snel vlotter. De auteur geeft bovendien een mooie en actuele boodschap van verdraagzaamheid. De uitgave is zeer aantrekkelijk vormgegeven en heeft een steentje ingebed in het omslag. De schrijfster schreef ook de fantasyreeks 'De Taragon trilogie', dat een vergelijkbare opbouw en onderwerp heeft. Door de complexiteit van het verhaal is het geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
© NBD Biblion
Al eeuwen organiseren de Scharlaken Priesters zich om een onheilspellende profetie te voorkomen, en nu zullen ze proberen om haar juist te laten uitkomen. Het Oog van de Waarheid moet worden gevonden. De Vinder is familie van de erfgenaam van de Leeuwentroon. Damiaan en Dyona zijn de tweeling waarover het gaat, en de Scharlaken Priesters ontvoeren Damiaan om Dyona aan te zetten om het Oog te vinden. Nadat ze eerst in een gekkenhuis is opgesloten en heeft ondervonden dat het leven buiten het kasteel niet loopt zoals zij dacht, krijgt de naïeve en nogal ergerlijke Dyona hulp van een Liisa, een wicca. Zij bewaart een van de zinnen van het gedicht dat de Vinder de weg naar het Oog moet wijzen. De andere zinnen zijn in het bezit van Ansius, de blinde ziener, de kol Morach (Liisa’s boze zus), en Niki, een jongen die opgroeit in een ander land nadat hij te vondeling werd gelegd, maar die ook familie van Damiaan en Dyona blijkt te zijn. Niki wordt op zijn beurt geholpen bij zijn avonturen door Iljena, een getrainde meisjessoldaat die uit de opleiding gesmeten is wegens een ongelukkig gevecht waarbij een kameraad omkwam.
De bonte verzameling personages en de manier waarop ze allemaal met elkaar te maken blijken te hebben, is het sterke punt van dit voor de rest behoorlijk dunne fantasyverhaal. Eva Raaff verliest zich in overbodige toelichtingen en vooral clichés. Middeleeuwse heksenvervolgingen, Spartaanse trainingstechnieken, negentiende-eeuwse psychiatrie: het is allemaal herkenbaar en weinig origineel. De plaats waar het Oog uiteindelijk gevonden wordt, is Tolkien-revisited: een soort van Mount Doom. De beperkte psychologie van de personages en de uitgesproken zwart-wittekening van de karakters helpen evenmin mee aan de genietbaarheid van het verhaal.
Eigenlijk zegt de cover van Het oog van de waarheid al genoeg: een boek waarvoor het nodig is om er een stukje blauwe plastic in te verwerken, geslepen in de vorm van een edelsteen, is voor een lezer op zoek naar een stevig verhaal met diepgang niet de juiste keuze.
[Kirstin Vanlierde]
Copyright (c) Vlabin-VBC20130531http://www.deleeswelp.be