Beschrijving

Recensie

Klincus Boomschors en de maanbloem

Sieglinde Duchateau, 22 januari 2015
Klincus Boomschors is bijna helemaal ingeburgerd bij de bewoners van Loofrijk. Maar wanneer prins Tipsar hem ervan beschuldigt een spion te zijn, wil hij bewijzen dat hij geen verrader is. Samen met zijn vrienden Yuki, Glyn en de pratende eekhoorn Ryllo gaat hij op zoek naar de druïde Homnius die door de ‘miuks’ (dat is in Loofrijk het woord voor ‘mensen’) gevangen werd genomen. De boosaardige alchimist Arnell wil van de bijzondere maanbloem een uniek parfum maken en Homnius komt daarbij goed van pas. Met de hulp van een hele bijenzwerm en een stel koningsadelaars weten ze Arnell en zijn helpers uiteindelijk op de vlucht te jagen. De maanbloemen worden in veiligheid gebracht en het goede einde wordt gevierd met een groot feest bij maanlicht in Loofrijk.
Dit is het tweede boek over Klincus Boomschors, een pientere jongen die voor elk probleem wel een oplossing weet. Dolblij dat hij zich tot de bewoners van de stad Loofrijk mag rekenen, is hij onmiddellijk bereid te helpen wanneer er een probleem opduikt. Hij vindt het verschrikkelijk dat niet iedereen hem vertrouwt.
Het verhaal zit vol avontuurlijke en fantasierijke elementen en af en toe een humoristische noot. Alles verloopt zeer snel: in enkele hoofdstukken groot gedrukte tekst gebeurt er heel wat. Je moet hier niet rekenen op wondere beschrijvingen of uitgediepte karakters. Een heleboel gedetailleerde tekeningen illustreren de wat oppervlakkige tekst waarin af en toe een vertaalfout opduikt. Maar het is best een aantrekkelijk boek dat ook door kinderen die minder graag lezen gesmaakt zal worden.
22 januari 2015© Pluizer164http://www.pluizer.be
E. Miranda
Klincus, een Miuk (reus), woont in het Loofrijk bij het volk van de kleine mensen. Hij en drie goede vrienden, Yuki, Glyn en de eekhoorn Ryllo, gaan op een missie om hun ontvoerde vriend Homnius de druïde uit handen van gulzige Miukken te redden. Tweede deel uit de reeks 'Klincus Boomschors', goed afzonderlijk te lezen. Het originele verhaal over een imaginair volk en land combineert realiteit met fantasie en speelt een spel met woorden en namen. Bevat fantasierijke, ruimtelijke illustraties, die met licht en donker uitstekend de sfeer van de plot weergeven. Voorzien van een landkaart van Loofrijk, een plaatje van Klincus’ huis, jolige karakterschetsen van de personages en een voorproefje van het derde deel uit de reeks. Het omslag is zowel mat als glanzend, met geëmboste delen. Op de achterkant staat het Loofrijkprikbord; beschreven loofblaadjes, geplakt op bomen. Inclusief op kinderen afgestemde informatie over de schrijver. Jammer dat de vertaling uit het Italiaans soms vreemd aandoet, door niet gangbare woorden, en redelijk veel fouten in grammatica en leestekens. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
© NBD Biblion