Beschrijving

Sevenster

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Bruna in
Samenvatting
Als Eveline op een feestje geesten aanroept, ziet ze plotseling dingen die anderen niet zien. Eveline vreest dat ze is bezeten door een kwade geest, maar ontdekt dat ze een Wachter is. Haar gave laat haar geesten en demonen zien. En zij zien haar ook.

Recensie

De laatste Wachter. Sevenster

Annelies Boost, 18 december 2015

Tijdens een onschuldig spelletje 'waarheid, durven of doen' verandert het leven van Eveline Dijkman compleet. Tijdens haar tweede 'dare-opdracht' beslist de groep dat Eveline geesten moet oproepen, wat tot ieders grote verbazing nog lukt ook. Eveline legt contact met een overleden vrachtwagenchauffeur en ziet beelden van het zopas verdwenen jongetje Sebastiaan. En dan is er ook nog de vreemde boodschap “de wachter is wakker” en een witte kraai die als een soort beschermer die op haar schouder landt. Eveline begint dingen te zien die anderen niet zien zoals overleden mensen en kinderen, vreemde gedaantes of demonen. Als ze in de spiegel kijkt, ziet ze dat haar ogen paars kleuren, iets wat de anderen niet lijken op te merken. Samen met haar beste vriendin Cleo besluit ze op zoek te gaan naar haar ware identiteit en duikt ze verder haar verleden in. In het huis van haar pleegmoeder gaat Eveline op zoek naar antwoorden en ontdekt dat haar echte achternaam 'Sevenster' is. Op zoek naar het huis van haar ouders komen Eveline en Cleo bij Wilfried Langlaar, een bekende archeoloog en diens dochter Arabella terecht. Op het kerkhof naast het huis van Wilfried ontmoet Eveline Azer, een knappe jongen die weliswaar overleden is. Tevens ontmoet ze haar grootvader die haar vertelt dat Eveline een Wachter is en het haar taak is om de geheimen van de wereld te bewaken. Haar grootmoeder was eveneens een Wachter en bewaakte het geheim van het graf van Septimus. Enkele dagen geleden werd ze echter vermoord en ze gaf haar gave door aan Eveline. De zoektocht naar het graf van Septimus en diens geheim wordt aangevat. Eveline ontdekt langzamerhand haar krachten, hierbij bijgestaan door Azer en Cleo. In een bloedstollend slot slaagt Eveline erin om het geheim van het graf van Septimus te bewaren maar betaalt hiervoor een hoge prijs.

Een superspannend boek dat al meteen in een razendsnel tempo van start gaat. De vele personages worden helder in beeld gebracht en voor je het weet zit je middenin een rollercoaster van emoties en spanning. De auteur van ondermeer het Huis van Anubis en de fims van, jawel, K3 slaagt er prima in om je op het puntje van je stoel te laten zitten tot de allerlaatste pagina. Een aanrader voor liefhebbers van thrillers en griezelverhalen. Wordt vervolgd!


18 december 2015© Pluizer335http://www.pluizer.be
Sandra Oosterveen
Eveline (14) speelt met klasgenoten het spel truth or dare. Zij moet glaasje draaien. De dagen erna ontdekt ze dat zij occulte vermogens krijgt en haar ogen worden paars, maar dat kunnen anderen niet zien. Eveline wil meer weten over de herkomst van haar nieuwe vermogens, maar haar adoptiemoeder vertelt niets over vroeger. Ze neemt hartsvriendin Cloe in vertrouwen en in de weken die volgen maken de twee meiden bloedstollende avonturen mee als ze proberen het mysterie over Evelines afkomst te ontrafelen. Dit boek is het debuut onder eigen naam van deze Nederlandse auteur (o.a. van de boeken naar de populaire televisieserie 'Het Huis Anubis') en het eerste deel van de serie 'De laatste Wachter'. Heldere bladspiegel met ruime interlinie; op het fraaie, witte omslag staat in glimmende opdruk een zwarte raaf afgebeeld. Omgeving, uiterlijk en handelingen van de verhaalpersonen worden minutieus en bijna filmisch beschreven en laten weinig aan de fantasie over. De typering van enkele personen, zoals de pleegmoeder, is karikaturaal. Het verhaal waarschuwt tegen occulte spelletjes, maar behandelt ook herkenbare puberproblemen als de eerste zoen. Lezers vanaf ca. 13 jaar zullen dan ook smullen van dit spannende en goed leesbare boek.
© NBD Biblion
Sevenster is Alexandra Penrhyn Lowes debuut, maar ze werkte eerder al mee aan Het huis Anubis. Dat Lowe over metier beschikt, wordt in Sevenster snel duidelijk. Het boek neemt meteen een razende start en bouwt daarna langzaam op naar een climax. Er is geen ruimte voor veel literaire experimenten. Het vertelperspectief is eenduidig: een verteller geeft in de verleden tijd de gebeurtenissen weer. Niets mag de spanning van het verhaal in de weg staan. Voor de vele motieven die de spannende roman rijk is, put Lowe uit de groezelige schatkamer van griezelverhalen. Het hoofdpersonage Eveline is een doodnormaal meisje, tot het ogenblik dat een zwarte kraai naar haar toe komt en haar aanraakt. Vanaf dat moment wordt alles anders. Ze gaat samen met haar beste vriendin op zoek naar haar grootouders en belandt op een kerkhof. Verschillende verhaallijnen beginnen op die omineuze plek te kruisen. Een ervan is de verdwijningszaak van een klein jongetje. Eveline blijkt over een gave te beschikken waardoor ze over tijd en ruimte heen kan zien wat er met de jongen gebeurt. Daarnaast wil het meisje haar eigen verleden ontrafelen, waarbij de dood van haar grootmoeder de sleutel tot allerlei geheimen blijkt te zijn. En dan is er nog de knappe zoon van de beroemde archeoloog die Eveline dolgraag wil kussen, maar die misschien toch niet haar ware zielsgenoot is. Al deze lijnen komen samen in een onderaards graf, waar Eveline nog net een rituele moord kan verhinderen. De sluier van haar familiegeschiedenis is dan al gedeeltelijk opgelicht. Maar op de laatste bladzijden vindt het meisje nog een vreemde foto die alles opnieuw op de helling zet. De cliffhanger heeft de lezer dan onverbiddelijk vastgehaakt aan het tweede deel van de reeks. 
Lowe heeft Sevenster volgestouwd met grotere en kleinere plots. Hierdoor verzekert ze dat de spanningsboog steeds flink gespannen blijft en het tempo niet zakt. Zelfs als ze beschrijft hoe de jongeren de warme zomerdagen doorbrengen aan een zwemvijver roept ze geen landerig gevoel op, maar een hyperactief voetbalspel. De roman is een razende trein die niet tot stilstand is te brengen. Meer wisselende tempo’s hadden het literaire karakter van Sevenster kunnen verhogen en diepte kunnen geven aan het verhaal. Het uitgebreide gamma aan motieven uit de thrillerwereld versterkt de veelheid aan verhaallijnen. Naast de zwarte kraai als boodschapper uit de dodenwereld zijn er ook nog de zoektocht naar het eeuwige leven, een zwaard waarmee gedaan onrecht kan worden gewroken en enkele demonen die Evelines pad kruisen. Lowe deinst er niet voor terug om gruwelijke scenes in te lassen waarvoor de lezer stalen zenuwen nodig heeft. De spanning viert dus hoogtij in deze roman. Lowe beschikt echter over genoeg talent om ook andere registers van haar schrijverschap aan te spreken. Als ze de ambitie kan waarmaken om net iets meer neer te pennen dan een vlot en spannend verhaal, dan kan uit Sevenster een boeiende reeks groeien die de clichés van het genre kan overstijgen. [Cindy Vanhove]
Copyright (c) Vlabin-VBC20121015http://www.deleeswelp.be