Beschrijving

Recensie

Balotje bij de dokter

Annelies Cochuyt, 22 januari 2015
'Balotje bij de dokter' is het negende prentenboek over Balotje dat Yvonne Jagtenberg op haar palmares mag schrijven. Elk prentenboek staat garant voor een nieuw avontuur in het gezelschap van telkens een ander lid van Balotjes familie en telkens op een andere plaats. Dit keer gaat Balotje samen met Zusje op bezoek bij tante die in de stad woont. Tante houdt ervan om de kinderen te verwennen en daarom neemt ze de meisjes mee naar een speelgoedwinkel. Balotje kiest een rood dokterskoffertje. Waarom Balotje plots bij een echte dokter met een echte dokterskoffer terecht komt, staat allemaal te lezen in het negende Balotjeboek.
Yvonne Jagtenberg hanteert ook in dit boek haar eigen specifieke schrijfstijl. Dit boek lijkt me een goed boek om een kind dat naar de dokter moet voor te bereiden. De tekeningen zijn best grappig. Wat vooral in het oog springt is het ruime kleurenpalet waarmee ze werden ingekleurd.
22 januari 2015© Pluizer24http://www.pluizer.be
Inger Bos
Balotje is bij haar tante op bezoek. Het kleutermeisje mag van haar tante een cadeautje uitzoeken. Balotje kiest een dokterssetje. Ze oefent enthousiast als zuster met de pleisters en het verband. Tegen haar zusje zegt ze dat dokters niet eng zijn. Dan struikelt Balotje en moet ze zelf naar de dokter. Er zijn al meer prentenboeken met Balotje verschenen, zoals ‘Balotje en de baby’, ‘Balotje en het paard’ (Vlag en Wimpel beeld 2006) en ‘Balotje in de dierentuin’*. Dat zijn stuk voor stuk prentenboeken met herkenbare en toegankelijke verhalen. Ook in dit boek zet Yvonne Jagtenberg het thema, doktersbezoek, heel herkenbaar en warm neer met een eenvoudige verhaallijn en soepele dialogen. De dokter weet duidelijk hoe hij met bange kinderen moet omgaan en doet dat met humor. De paginagrote prenten lopen steeds over twee bladzijden. Balotjes emoties zijn goed verbeeld in de prenten met grote kleurvlakken, grove penseelstreken, krijtvegen en hoekige figuren in een wat naïeve stijl. De toegankelijke tekst en de stevige illustraties vormen een bijzondere combinatie. Wellicht is het eerst even wennen aan dit trotse, stoere meisje met haar rode haar, maar kort daarna is ze niet meer weg te denken uit het prentenboekenlandschap. Vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion
In Balotje bij de dokter logeert Balotje samen met Zusje in de grote stad bij hun tante, die hen eens goed wil verwennen. Ze mogen elk iets kiezen uit de speelgoedwinkel. Balotje twijfelt niet lang en gaat voor het dokterskoffertje en verpleegsteruniformpje. Dat trekt ze dadelijk aan en ze begint tante te verzorgen, maar wanneer ze ook de hond wil onderzoeken, spartelt hij tegen, waardoor Balotje op haar hand valt. Het doet pijn en haar hand begint te zwellen, dus tante beslist haar mee te nemen naar de dokter. Balotje is een beetje bang voor de dokter, maar wanneer ze binnenkomt in haar verpleegsteruniformpje wordt alles plots veel spannender…
De taal is eenvoudig en to the point. Wanneer de dokter vraagt of Balotje hem nog wat wil helpen, antwoordt de eigenwijze kleuter kordaat: ‘Het was niét eng, maar nu wil ik weer naar huis’. Het is een goed idee van Yvonne Jagtenberg om een nieuw woord te introduceren, namelijk ‘mitella’, maar nergens wordt het verklaard. Natuurlijk kan de lezer afleiden uit de tekening dat een mitella een soort verband is, maar het is wat vreemd dat Balotje als gevatte kleuter niet vraagt wat een mitella eigenlijk is, maar gewoon zegt dat ze de dokter wil helpen.
Jagtenberg brengt het gedrag en de reacties van Balotje als typische kleuter goed in beeld: Balotje is heel enthousiast en energiek waardoor ze bijna over haar eigen voetjes valt en wanneer haar tante haar naar de dokter wil brengen, zegt ze dat het al geen pijn meer doet. Deze situatie is zeer herkenbaar, zowel voor kleuters als hun ouders.
Jagtenbergs illustraties zijn gemaakt met wasco en hebben een kinderlijke toets. Het is leuk dat je aan de manier waarop dingen getekend zijn, kan afleiden hoe Balotje de wereld ziet. De speelgoedjes in de etalage van de winkel lijken allemaal groter dan ze in werkelijkheid zijn en de wachtkamer van de dokter ziet er ook veel groter en dreigender uit dan ze waarschijnlijk echt is. Niet enkel het gedrag van kleuters wordt dus accuraat weergegeven, ook hun perceptie van de wereld wordt dankzij de illustraties in de verf gezet.
Een boek op kleuterformaat dat duidelijk geschreven is door iemand die weet hoe kinderen van deze leeftijd zich gedragen. Een beetje meer verrassing had wel gemogen. Het thema ‘bij de dokter’ is een al vaak bewandeld paadje en naar mijn mening zit er net niet genoeg verrassing in het verhaal. [Margot Van Dingenen]
Copyright (c) Vlabin-VBC20130215http://www.deleeswelp.be