Beschrijving

Recensie

Hoe leer je draaks

Sieglinde Duchateau, 22 januari 2015

Stikkum Stoere Steurkop de Derde, zoon van de vikinghoofdman van de Stam van de Harige Hufters, verdiept zich in het communiceren met draken. Tijdens de les ‘Hoe een vijandig schip enteren’ belandt hij per ongeluk op een Romeins schip. Hij komt Alvin tegen, de aartsvijand van zijn vader, die duistere plannen smeedt. Samen met zijn vriend Vissenpoot wordt Stikkum ontvoerd en ook zijn draak Tandloos is gevangen. In het Romeinse kamp zit de erfgename van de Baggerboeven opgesloten, samen met een heleboel draken. Kunnen de kinderen ontsnappen én de draken redden voor ze allemaal in de arena omkomen? Dit is al het derde boek over Stikkum, het buitenbeentje onder de vikingen. Hij is de zoon van de hoofdman, maar wordt door zijn leeftijdsgenoten gepest. Gelukkig heeft Stikkum andere troeven: hij is slim en eigenlijk best wel dapper en neemt het onvoorwaardelijk op voor zijn stam, ook al wordt zijn raad steeds in de wind geslagen. Het verhaal - opgevat als de memoires van Stikkum - werd met veel vaart en zin voor humor geschreven. De spanning zit er bij momenten goed in en je geraakt helemaal ondergedompeld in de sfeer van avontuur, angstaanjagende belevenissen en levensgevaarlijke situaties. Het geheel is door de auteur zelf geïllustreerd op een al even grappige manier die bijzonder goed aansluit bij het vlotte verhaal.


22 januari 2015© Pluizer236http://www.pluizer.be
Eefje Buenen
Stikkum en zijn beste vriend Vissepoot ontdekken dat de Romeinen een vals plan hebben om de Vikingstammen tegen elkaar op te zetten. Stikkum probeert zijn vader, de Vikinghoofdman, over de sluwe plannen van de Romeinen te vertellen. Maar dan worden Stikkum en Vissepoot zelf ontvoerd door de Romeinen. De Consul wil hen zien strijden in een arena vol gevaarlijke pierhaaien. En dat terwijl Stikkum en Vissepoot allesbehalve stoere Vikingen zijn! Gelukkig spreekt Stikkum Draaks. Derde, zelfstandig te lezen boek over Stikkum Stoere Steurkop de Derde, bekend van de film 'Hoe tem je een draak'. Een humoristisch en spannend verhaal met kinderlijke zwart-witillustraties en nep inktvlekken. Het verhaal wordt achteraf verteld door een inmiddels volwassen Stikkum, afgewisseld met bladzijden uit Stikkums handboek over draken, met beschrijvingen van draken en grappige voorbeelden van Drakentaal. Voorin een spread met illustraties van de belangrijkste personages. Gezien de vergelijkbare, onhandige hoofdpersoon een aanrader voor liefhebbers van de serie 'Het leven van een loser'. Vanaf ca. 9 jaar.
© NBD Biblion
Een klein jongetje dat in tegenstelling tot de andere stoere Noorse Vikings niet sterk of stoer, maar juist heel slim is, dat is Stikkum Stoere Steurkop III, zoon van Stoek de Knoert, hoofdman van de Vikingstam de Harige Hufters. Samen met zijn al evenmin heldhaftige vriend Vissepoot moet Stikkum heel wat hoon en gepest van de andere Vikingkinderen verduren. Hoewel hij in de vorige boeken steeds iets heel heldhaftigs gedaan heeft, moet hij zich in elk nieuw deel opnieuw bewijzen. Zijn stamgenoten blijken allen over een zeer kort geheugen te beschikken, en dus wordt Stikkum ook nu weer niet als een volwaardige opvolger van zijn vader, het stamhoofd, aanzien.
In dit deel komen Stikkum en Vissepoot per ongeluk op een Romeins schip terecht en omdat Stikkum zo slim is en Latijn kent, verstaat hij de snode plannen die de Romeinen met zijn volk hebben. Wanneer de twee kunnen ontsnappen, en Stikkum zijn vader probeert te waarschuwen voor de plannen van de Romeinen, reageert deze dwaas en lomp. Stoek de Knoert wil slechts één ding, en dat is vechten.
Stikkum en Vissepoot worden opnieuw gevangengenomen door de Romeinen, samen met het heldhaftige meisje Camicazi, dochter van Bertha Bolboezem. Ze moeten op Saturnusdag in de arena verschijnen en er vechten met… de Pierhaaien.
De naamgeving van de personages verraadt al dat er ontzettend veel clichés in dit boek voorkomen. Zo is de vader van Stikkum echt alleen maar stoer en dom. Bertha Bolboezem doet eveneens haar naam alle eer aan, zowel in de tekst als in de illustraties.
In een voorwoord en in een epiloog leren we dat Stikkum eigenlijk al een heel oude man is. In deze verhalen blikt hij als het ware terug op zijn kindertijd en zijn avonturen. Zo weten we natuurlijk ook meteen dat de held alle hachelijke avonturen steeds zal overleven. De inktvlekken her en der op de bladzijden, komen zogenaamd van de oude, bevende handen van de schrijvende Stikkum.
Hoe leer je draaks? is het derde boek rond Stikkum dat in het Nederlands is verschenen. Indien je in de absurde humor wil meegaan, beleef je enkele leuke, spannende uurtjes leesplezier. Anderen zullen dit boek meteen na het lezen van de korte inhoud weer op de planken zetten. [Karin Van Camp]
Copyright (c) Vlabin-VBC20120930http://www.deleeswelp.be