Beschrijving

Recensie

Dokter Doppert

Hilde de Boeck, 22 januari 2015
Dokter Doppert woont in Kolderkerke, een gezellig, kleurrijk dorp waar alle inwoners vrolijk zijn. Op een dag hoort Dokter Doppert dat Ricus, de smid zich niet goed voelt. Dit is vreemd want Ricus is nog nooit ziek geweest. Wanneer Dokter Doppert in het huis van Ricus een mafketel ontdekt, wordt hij achterdochtig. Ricus heeft door het eten uit deze mafketel de slappe lach gekregen. Dit kan heel gevaarlijk worden. Wanneer je vierdubbelklapt, is het met je afgelopen. Daarom vertrekt de dokter op expeditie, samen met Jet en Reus, om de zuurpruimenboom te zoeken. Het wordt een gevaarlijke tocht. Tijdens de tocht duikt er telkens een vreemd rood mannetje op. Felrood, de slechterik, probeert hen te misleiden zodat de expeditie mislukt. Bovendien profiteert Felrood van de afwezigheid van dokter Doppert om de inwoners van Kolderkerke voor zich winnen. Hij wil van Kolderkerke een grijs dorp maken. En dit lijkt hem heel goed te lukken...
Dit geïllustreerde voorleesboek bevat 21 korte hoofdstukken. Op de bijgevoegde cd zijn behalve het verhaal ook enkele liedjes te beluisteren. De kleurrijke illustraties geven een sprookjesachtige sfeer aan het boek. Het verhaal is eerder klassiek opgebouwd maar vertrekt wel van een aantal woordgrapjes (mafketel, zuurpruim, een slag van de molen gekregen,...), die misschien niet altijd worden begrepen door de jonge kinderen. Ze zijn een knipoog naar de volwassenen die het boek voorlezen of misschien voor iets oudere kinderen die het al zelf kunnen lezen. Ook voor hen blijft het een spannend verhaal. Het is onvoorspelbaar en daardoor spannend tot de laatste minuut. Vooraan worden de verschillende personages voorgesteld met hun kenmerken. Dit is heel duidelijk voor de jonge toehoorders en een houvast tijdens het verhaal.  Kortom, een mooi modern sprookje.
22 januari 2015© Pluizer111http://www.pluizer.be
Ton Jansen
In het vrolijke dorpje Kolderkerke heeft de aimabele dokter Doppert een serieus ziektegeval. Hoefsmid Ricus heeft een ernstige aandoening, de slappe lach. Voor de remedie moet de dokter (samen met Jet en Reus) op expeditie om de zuurpruimenboom te vinden. Tijdens hun afwezigheid ziet Felrood, een chagrijnige man, zelfbenoemd koning en stichter van Grijsrijken, zijn kans schoon om Kolderkerke om te toveren tot een nieuw Grijsrijk. Kan dokter Doppert het dorpje nog redden? Sprookjesachtig verhaal – met enigszins gedragen taalgebruik – met een bevredigend eind voor jonge kinderen. Het doorlopende verhaal is onderverdeeld in 21 hoofdstukken, die titels dragen in de volgorde van het alfabet. Door deze hoofdstukindeling is het tekstueel omvangrijke verhaal geschikt om voor te lezen. De rijkelijk aanwezige illustraties, variërend in grootte en techniek, zijn sfeervol en sprookjesachtig. Voorin worden vijftien personages (mensen, fantasiefiguren en dieren) voorgesteld. Bijgevoegd een cd waarop het hele verhaal wordt voorgelezen en die ook zes liedjes bevat. Vanaf ca. 5 jaar.
© NBD Biblion
Alles begint met de slappe lach van Rinus, de smid. Kippensoep gekookt in een oude mafketel veroorzaakt die slappe lach. Zo’n mafketel is levensgevaarlijk. Om de smid te kunnen genezen moet de dokter een gevaarlijke tocht ondernemen waarvan alle dorpelingen het begin meemaken. Dokter Doppert, Reus en Jetje slagen erin de zuurpruimen te bemachtigen die nodig zijn om de smid te genezen. Maar wanneer ze in Kolderkerke terug komen wacht hen een nieuwe, nog grotere uitdaging…
Het verhaal is zorgvuldig opgebouwd, met een mooie spanningsboog die pas helemaal op het einde leidt tot een onverwachte ontknoping. De tekst bevat een rijke woordenschat en veel humor, voornamelijk gebaseerd op taalspelletjes. Juist daarom is de tekst ook te moeilijk voor kleuters. Zo zegt dokter Doppert bijvoorbeeld dat hij het land heeft aan pilletjes tegen zeeziekte.
Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken, wat het zeer geschikt maakt om in de eerste of zelfs de tweede graad als vervolgverhaal voor te lezen. Een andere mogelijkheid is het verhaal per hoofdstuk te beluisteren via de cd. Het verhaal is erg mooi ingesproken, met verschillende stemmen en timbres. Het vertellen is ondersteund door aangepaste muziek en waar er sprake is van liedjes in het verhaal worden ze op de cd ook echt gezongen.
De nostalgische jaren-vijftigillustraties hebben een net niet overdreven hoog vintagegehalte. De illustrator hanteert een onverwacht kleurgebruik dat de aandacht trekt. Een bijzondere figuur in de illustraties is Koning Felrood, een echte zwartkijker. De illustratie bij zijn figuur maakt dit overduidelijk: een volkomen zwarte linkerbladzijde naast een donkere rechterbladzijde waar je een rode vleugel ziet verschijnen achter een openstaande deur.
Het boek behandelt een aantal thema’s die in elke samenleving belangrijk zijn: vriendschap, anders zijn, een gevoel van eigenwaarde hebben,… Dat gebeurt op een doelgroepvriendelijke manier. Het onverwachte, dat vooral ook in de cd opduikt, doet wat denken aan de stijl van Annie M.G. Schmidt. Kinderen zullen dit verhaal met zijn verrassingen en de bijhorende liedjes met plezier en aandacht beluisteren. [Hilde Debacker]
Copyright (c) Vlabin-VBC20121231http://www.deleeswelp.be