Beschrijving

Recensie

Ton Jansen
In het vrolijke dorpje Kolderkerke heeft de aimabele dokter Doppert een serieus ziektegeval. Hoefsmid Ricus heeft een ernstige aandoening, de slappe lach. Voor de remedie moet de dokter (samen met Jet en Reus) op expeditie om de zuurpruimenboom te vinden. Tijdens hun afwezigheid ziet Felrood, een chagrijnige man, zelfbenoemd koning en stichter van Grijsrijken, zijn kans schoon om Kolderkerke om te toveren tot een nieuw Grijsrijk. Kan dokter Doppert het dorpje nog redden? Sprookjesachtig verhaal – met enigszins gedragen taalgebruik – met een bevredigend eind voor jonge kinderen. Het doorlopende verhaal is onderverdeeld in 21 hoofdstukken, die titels dragen in de volgorde van het alfabet. Door deze hoofdstukindeling is het tekstueel omvangrijke verhaal geschikt om voor te lezen. De rijkelijk aanwezige illustraties, variërend in grootte en techniek, zijn sfeervol en sprookjesachtig. Voorin worden vijftien personages (mensen, fantasiefiguren en dieren) voorgesteld. Bijgevoegd een cd waarop het hele verhaal wordt voorgelezen en die ook zes liedjes bevat. Vanaf ca. 5 jaar.
© NBD Biblion
Alles begint met de slappe lach van Rinus, de smid. Kippensoep gekookt in een oude mafketel veroorzaakt die slappe lach. Zo’n mafketel is levensgevaarlijk. Om de smid te kunnen genezen moet de dokter een gevaarlijke tocht ondernemen waarvan alle dorpelingen het begin meemaken. Dokter Doppert, Reus en Jetje slagen erin de zuurpruimen te bemachtigen die nodig zijn om de smid te genezen. Maar wanneer ze in Kolderkerke terug komen wacht hen een nieuwe, nog grotere uitdaging…
Het verhaal is zorgvuldig opgebouwd, met een mooie spanningsboog die pas helemaal op het einde leidt tot een onverwachte ontknoping. De tekst bevat een rijke woordenschat en veel humor, voornamelijk gebaseerd op taalspelletjes. Juist daarom is de tekst ook te moeilijk voor kleuters. Zo zegt dokter Doppert bijvoorbeeld dat hij het land heeft aan pilletjes tegen zeeziekte.
Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken, wat het zeer geschikt maakt om in de eerste of zelfs de tweede graad als vervolgverhaal voor te lezen. Een andere mogelijkheid is het verhaal per hoofdstuk te beluisteren via de cd. Het verhaal is erg mooi ingesproken, met verschillende stemmen en timbres. Het vertellen is ondersteund door aangepaste muziek en waar er sprake is van liedjes in het verhaal worden ze op de cd ook echt gezongen.
De nostalgische jaren-vijftigillustraties hebben een net niet overdreven hoog vintagegehalte. De illustrator hanteert een onverwacht kleurgebruik dat de aandacht trekt. Een bijzondere figuur in de illustraties is Koning Felrood, een echte zwartkijker. De illustratie bij zijn figuur maakt dit overduidelijk: een volkomen zwarte linkerbladzijde naast een donkere rechterbladzijde waar je een rode vleugel ziet verschijnen achter een openstaande deur.
Het boek behandelt een aantal thema’s die in elke samenleving belangrijk zijn: vriendschap, anders zijn, een gevoel van eigenwaarde hebben,… Dat gebeurt op een doelgroepvriendelijke manier. Het onverwachte, dat vooral ook in de cd opduikt, doet wat denken aan de stijl van Annie M.G. Schmidt. Kinderen zullen dit verhaal met zijn verrassingen en de bijhorende liedjes met plezier en aandacht beluisteren. [Hilde Debacker]
Copyright (c) Vlabin-VBC20121231http://www.deleeswelp.be