Beschrijving

Recensie

De grote reis van kleine schildpad

Annie Beullens, 22 januari 2015
Ergens in Afrika, ver weg van alle grote steden, is kleine Yomi heel erg ziek. Er is geen dokter in de buurt en omdat hij alsmaar zieker wordt, gaat mama met de zieke Yomi op haar rug te voet naar het ziekenhuis. De weg is lang en om de tijd te korten en Yomi bij bewustzijn te houden vertelt mama over de schildpad. Dan volgt een dialoogverhaal. Mama begint over de schildpad die heel graag vliegen wou en Yomi vult aan. De interventies van Yomi worden alsmaar minder en klinken zwakker. Mama maant hem aan om net als de schildpad vol te houden. Nipt op tijd komen ze in het ziekenhuis. Yomi heeft geluk gehad. 'Het was een hele reis maar we hebben het gehaald', zegt mama. Yomi weet alvast wat hij later worden wil: dokter.
Een mooi verhaal over de nood aan gezondheidszorg in Afrika. Het zal jonge kinderen helpen te beseffen dat kinderen het niet overal even goed hebben als zij. De prenten zijn heel sfeervol, in de gepaste warme tinten.
22 januari 2015© Pluizer24http://www.pluizer.be
S. van Bruinisse
Yomi woont in Afrika. Op een dag is hij zo ziek dat hij naar het ziekenhuis moet in de stad. Samen met mama begint hij aan de moeizame tocht naar de stad. Onderweg vertelt mama het verhaal over de kleine schildpad die heel graag wil vliegen. Warm, sfeervol verhaal met als boodschap dat als je iets heel graag wilt, en je je best doet, je wens op een dag kan uitkomen. Weinig tekst, prettig leesbaar vetgedrukt lettertype. Afwisseling in kleur en typografie tussen het verhaal dat verteld wordt en het gesprek tussen mama en Yomi. De mooie, kleurrijke illustraties van dit vierkante prentenboek passen bij de sfeer van het verhaal en het land waarin het zich afspeelt. De twee verhaallijnen zijn in de illustraties terug te vinden. Mooie uitgave die goed te gebruiken is binnen het thema Afrika. Vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion
Samen met de vzw Kind en Preventie werkte Wereldsolidariteit, de ontwikkelingsorganisatie van het ACW, aan het project 'Hart voor kinderen', om jonge ouders te sensibiliseren rond het thema van toegankelijke gezondheidszorg in Noord en Zuid. De grote reis van kleine schildpad is een van de realisaties in het kader van dat project.
De kleine Yomi is erg ziek en moet dringend naar het ziekenhuis. In Afrika — want daar speelt het verhaal zich af — is dat echter een hele onderneming. Samen met mama gaat hij op pad: ze rijden op een ezel, liften een eindje mee in de laadbak van een vrachtwagen en komen uiteindelijk met een taxi aan bij de dokter in de stad, waar een lange rij zieken op hulp wacht.
Onderweg vertelt mama het verhaal van de kleine schildpad, Yomi’s knuffel, die ervan droomt om te kunnen vliegen. Het is duidelijk Yomi's lievelingsverhaal, want fluisterend vult hij het mee aan. Het verhaal gaat terug op een (Ghanese) fabel over een schildpad die kan vliegen door zich vast te klemmen aan een tak, gedragen door twee vinken. Wanneer de andere dieren vragen wie die slimme truc bedacht heeft, is hij zo trots op zichzelf dat hij 'Ik!' eruit flapt en naar beneden tuimelt. Het moraliserende aspect — hoogmoed komt voor de val — wordt hier niet in de verf gezet. De makers leggen de nadruk eerder op de vindingrijkheid van de schildpad en durven doorzetten. ‘Als je iets heel hard wenst, en je doet je best, kan je wens op een dag uitkomen,’ vertelt mama.
Terwijl we meeluisteren naar het verhaal van de kleine schildpad, maken we ook kennis met Yomi’s wereld, met Afrika. De extended family, de weidsheid van het platteland, de bonte drukte van het Afrikaanse verkeer, de typische markt… komen een na een in mooie prenten van Kristina Ruell aan bod. 
Het verhaal van de kleine schildpad en dat van Yomi komen mooi samen op de laatste pagina: '"Het was een lange reis, dokter, maar we hebben het gehaald." "Je hebt geluk gehad", zegt de dokter. "Later", droomt Yomi, "later word ik ook dokter".' Een hoopvolle boodschap van dromen en daarvoor durven gaan, ondanks de moeilijkheden. En zo wordt het verhaal van kleine schildpad en Yomi ook het verhaal van Afrika. Het uitgangspunt is uiteraard de gebrekkige toegang tot gezondheidszorg, maar het boekje is toch vooral een positief en hoopvol portret van een continent met vele mogelijkheden.
De prenten — die zowel de tocht van Yomi, als het verhaal van kleine schildpad tonen en beide in elkaar laten overgaan — ondersteunen het geheel, met de warme, sprekende kleuren van Afrika, van het landschap, de mensen, de kledij. En met oog voor humor, zelfs als het moeilijk gaat.
'Een warm en kleurrijk verslag', belooft de achterflap. De grote reis van kleine schildpad maakt die belofte zeker waar. [Jonas Vreys]
Copyright (c) Vlabin-VBC20130131http://www.deleeswelp.be