Beschrijving

Recensie

Inger Bos
Muis heeft duidelijk een slechte dag, terwijl Konijn vrolijk komt aanlopen met een goed gevulde picknickmand. Konijn nodigt zijn vriend uit voor een maaltijd, ook al zien de donkergrijze wolken er gevaarlijk dreigend uit. De regenbui die volgt, bevestigt het humeur van Muis. Konijn komt steeds met een oplossing (zoals een paraplu) en houdt zijn positieve blik. Muis blijft negatief. Gaat de picknick nog door? De paginagrote illustraties in dit vierkante prentenboek vertellen het verhaal, in combinatie met – als enige tekst – de kreten ‘Goed nieuws!’ en ‘Slecht nieuws!’. Die illustraties, met name de omgeving, zijn vrij vlak. De meer cartooneske Muis en Konijn zijn juist expressief: hun gezichtsuitdrukking en lichaamstaal versterken de situatie. Daarnaast bouwt de illustrator de spanning mooi op. Daarvoor gebruikt hij het omslaan van de pagina heel goed. Als er een bij op de taart zit, haalt Konijn een vliegenmepper tevoorschijn; pas op de volgende bladzijde vliegt al het glazuur in het gezicht van Muis. En ook de afwisseling tussen wel een achtergrond (het verhaal) of niet (extra aandacht voor de ellende) versterkt de spanning. Aardig verhaal over vriendschap dat het vooral van de grap moet hebben. Vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion
In Goed nieuws, slecht nieuws slaagt Jeff Mack erin om met deze drie woorden uit de titel een heel verhaal te vertellen. Goed nieuws! Muis en Konijn (want zo heten het witte konijn en zijn muizenvriendje volgens de achterflap) gaan samen picknicken. Slecht nieuws: het begint te regenen. Goed nieuws: Konijn bracht een paraplu mee. Slecht nieuws: Muis en de paraplu worden door een hevige windvlaag de lucht in geblazen. En zo kabbelt het verhaal verder. Muis krijgt een appel op zijn hoofd, Konijn ziet meteen het voordeel, want appels zijn lekker. Maar wanneer Muis er zijn tanden in wil zetten, komt er een made tevoorschijn. Gelukkig bracht Konijn nog wat lekkers mee. Maar het zoete gebakje trekt een wesp aan net wanneer Muis er een hapje van wil nemen. Het zit arme Muis met andere woorden echt niet mee en hij wordt steeds bozer door al dat ongeluk. Gelukkig is Konijn er om het positieve van de situatie in te zien: een geluk bij een ongeluk, lijkt hij altijd te suggereren. Het is erg grappig om te zien hoe het humeur van Muis steeds slechter wordt en Konijn zijn vriendje telkens probeert op te vrolijken. Tot het Muis allemaal te veel wordt. Hij ontploft. ‘Slecht, slecht, slecht, slecht, slecht, slecht, slecht nieuws!’ brult hij tegen Konijn. Konijn barst in huilen uit, en dan moet Muis zijn vriend op zijn beurt troosten. Gelukkig schijnt de zon snel weer en Konijn en Muis vliegen elkaar in de armen. De twee zijn weer de beste vrienden en dat is heel goed nieuws!
Een mooi verhaal over vriendschap, al moet je dat verhaal natuurlijk helemaal zelf verzinnen. Goed nieuws, slecht nieuws nodigt uit tot interactief voorlezen, maar voor peuters van twee jaar (de leeftijd die het boek aangeeft), is dit verhaal misschien wat te abstract. Muis en Konijn zijn twee grappige en eenvoudig geïllustreerde personages, die jongere kinderen ongetwijfeld zullen aanspreken. Het lijken wel twee tekenfilmfiguurtjes. In de trailer die voor het boek gemaakt werd, komen ze dan ook goed tot hun recht, maar in het boek zelf zijn de illustraties soms behoorlijk vlak en kleurloos. Bovendien hangt er af en toe een onverklaarbare schaduw over Konijn en Muis. Grafisch werd er niets met de weinige tekst gedaan, de punten achter ‘goed nieuws.’ en ’slecht nieuws.’ storen zelfs een beetje in het beeld. Goed nieuws is wel dat Jeff Mack zijn verhaal en personages ook in een paar leuke spelletjes en in een kleurplaat heeft laten terugkomen. Die zijn te vinden op zijn website, en maken van Muis en Konijn twee personages die misschien nog een keertje zullen terugkeren. [Tine Poesen]
Copyright (c) Vlabin-VBC20130228http://www.deleeswelp.be