Beschrijving

Knutselen en experimenteren!

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Standaard in
Samenvatting
Knutselprojecten met een natuur- of scheikundige achtergrond. De bruisende toverdrankjes leren je bijvoorbeeld iets over een chemische reactie, de bungelende slingeraapjes over evenwicht en de ballonraket over luchtdruk.

Recensie

Theo Rombouts
Een vijftigtal knutselwerkjes (zeilwagentjes, springende rozijnen, magische bloemen, gezichtsbedrog, chocoladerondjes, blaasbal) van elk een tot twee pagina's. Bij elk knutselwerkje leert het kind iets over het wetenschappelijke verschijnsel dat aan het werkje ten grondslag ligt. Gemakkelijk te maken, omdat de uitleg (stap voor stap) helder is en omdat de materialen in en om huis te vinden zijn. Daarnaast per onderwerp: opsomming van de benodigde materialen en verwijzing naar toepassing in de praktijk en/of verklaring van het gebeuren. De schematische tekeningen en kleurenfoto's van divers formaat ondersteunen de tekst. In de inleiding wordt verwezen naar (de website van) Technopolis, een activiteiten- en doecentrum in Mechelen. Groot formaat boek; stevige, geplastificeerde kaft met foto's van enkele van de te maken objecten. Register en uitgebreide inhoudsopgave. Vrijwel ongewijzigde herdruk. In dezelfde opzet verscheen '100 experimenten om zelf te doen'* van Georgina Andrews. Leuke knutselwerkjes en experimenten voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.
© NBD Biblion
Knutselboeken zijn er in overvloed, maar Knutselen en experimenteren! is een knutsel- en experimentenboek dat tot stand kwam in samenwerking met Technopolis, en heeft net dat tikkeltje meer. Niet alleen heb je er uren speelplezier mee, maar ieder werkje is bovendien ook wetenschappelijk onderbouwd en je krijgt uitleg over de fysica of chemie achter een bepaald verschijnsel. Helemaal in de lijn dus van wat je in Technopolis kan beleven, al moet gezegd dat het Vlaamse kinder-doe-centrum voor wetenschap en technologie inhoudelijk niets toevoegt aan de uitgave. Het boek is immers een vertaling uit het Engels. Bovendien verscheen het enkele jaren geleden al een keer in het Nederlandse taalgebied, maar dan in samenwerking met Science Center Nemo te Amsterdam.
Het boekje gaat van start met een beknopte inleiding over wat Technopolis is en wat je er kan doen. Dan volgt een samenvatting van de zaken die je nodig hebt voor de proefjes. Doorgaans zijn dat spullen die je thuis al hebt liggen, zoals rietjes, aluminiumfolie, papier en karton, verf, afwasmiddel, ballonnen en paperclips. Iedere proef wordt uitgelegd op één of maximum twee bladzijden. In totaal zijn er zowat 57 experimenten waartussen voor ieder wat wils te vinden is. Dat gaat van heel eenvoudige dingen zoals ballonnen gezichten geven om ze dan met je trui tot statisch geladen monsters om te vormen, tot het maken van chocolaatjes, het schilderen van een krokodil met thee en koffie of het in elkaar knutselen van een tol. Daarbij komen wetenschappelijke fenomenen zoals het opwekken van energie, de middelpuntvliedende kracht, de aggregatietoestanden (vloeibaar-vast-gasvormig) en dergelijke aan bod. De instructies worden telkens in korte stapjes uitgelegd. Dat gebeurt aan de hand van een afbeelding en enkele regels uitleg. Beide vullen elkaar goed aan en de prenten maken het ook voor de jongste knutselaars allemaal erg makkelijk om te volgen. Ieder werkstuk is bovendien voorzien van een grote, duidelijke foto van het eindresultaat, zodoende weet je waar je naartoe werkt. De tekst is bondig en helder, moeilijke termen worden steeds uitgelegd. Hier en daar zijn er wel woorden waarover prille lezers kunnen vallen, zoals ‘asymmetrisch’ of ‘controlepanelen’, maar dit hindert niet om een experiment of knutselwerk tot een goed einde te brengen. Boeiend, leuk en leerrijk, een knutselboek om in huis of in de klas te halen en waaraan jong en oud plezier kunnen beleven. [Stéphanie Cuyt]
Copyright (c) Vlabin-VBC20131115http://www.deleeswelp.be