Beschrijving

Recensie

Nelleke Hulscher-Meihuizen
Mier is tevreden dat hij zijn wintervoorraad bessen bij elkaar heeft gezocht, maar wordt onaangenaam verrast als een vreemde vogel ervan snoept. Deze papegaai betuigt al gauw spijt en probeert het goed te maken. Hoewel dat lukt, blijft hij zich een buitenstaander voelen, totdat alle dieren hem hun vriendschap aanbieden en verwelkomen in het bos. Nieuw deeltje in de serie 'Supervrienden'* over de dieren in het Elzen-Eikenbos. Aantrekkelijk, mooi uitgegeven, vierkant prentenboek met kleurrijke, sfeervolle verfillustraties. Houding en gezichtsuitdrukking van de dieren zijn prachtig getroffen. De vlot geschreven tekst, boven of onder de prent, laat zich prettig voorlezen en brengt de boodschap 'vreemde beesten verdienen een kans' goed over. Een aanwinst voor peuters en kleuters. Vanaf ca. 3 jaar.
© NBD Biblion
Mier, Slak, Mol, Bever, Eekhoorn, Kikker en Eend hebben elk hun eigen karakter. Maar ze zijn in elk geval Supervrienden, die van het Elzen-Eikenbos een bijzonder plekje om te wonen maken. De ‘Supervrienden’ zijn ondertussen behoorlijk populair geworden: er zijn boeken over hen voor verschillende leeftijdsniveaus, een aantal gadgets en ze hebben zelfs een eigen site.
In dit nieuwe avontuur maakt Mier zijn wintervoorraad bessen in orde, terwijl zijn vrienden voetballen. Net wanneer hij klaar is, vliegt er een papegaai op zijn voorraad af en eet wat bessen op. Eend maakt de vreemdeling kordaat duidelijk dat dit stelen is en dat ze dat niet op prijs stellen. De andere Supervrienden doen hun duit in het zakje door Papegaai te vertellen hoe vreemd hij eigenlijk wel is. Papegaai vliegt zonder een woord te zeggen weg. De dieren beseffen dat ze hem geen eerlijke kans gegeven hebben om de gewoontes in het Elzen-Eikenbos te leren kennen. Daarom gaan ze hem zoeken. Papegaai heeft ondertussen zijn fout ingezien en komt teruggevlogen met een snavel vol bessen en aardbeien om de voorraad van Mier weer aan te vullen. Hij wil er meteen weer vandoor gaan, want hij voelt zich hier echt wel de vreemde eend in de bijt. Dan grijpen de Supervrienden ook de kans om recht te zetten wat zij fout gedaan hebben: ze nodigen Papegaai uit om bij hen in het bos te blijven. Met de hulp van Bever bouwen ze een gezellig huisje voor hem. Het lijkt er sterk op dat Papegaai de achtste Supervriend zal worden.
Noëlle Smit tekende de Supervrienden in mooie intense kleuren, die tegelijkertijd ook sober, en volledig in harmonie met elkaar zijn. Het gebruikte kleurenpalet doet denken aan een herfstdag op zijn mooist. Opvallend zijn ook de grote sprekende ogen van de dieren. De open blik die ze hebben, verraadt eigenlijk meteen hun bereidheid tot communicatie met en steun aan elkaar. Wanneer je kijkt naar die lieve grote blauwe ogen van papegaai, voel je intuïtief aan dat hij uit het juiste hout gesneden is. Het gras en de kruinen van de bomen lijken geschilderd te zijn met een penseel en plakkaatverf. Dit draagt bij tot de bijzondere sfeer in het Elzen-Eikenbos. Het wordt een milde, zachte plek, volledig in overeenstemming met de aard van zijn bewoners.
Dit boek verdient een dikke pluim voor de manier waarop het de angst voor en de vooroordelen tegenover iemand die anders, bespreekbaar maakt voor jonge kinderen. Het overstijgt zelfs het stadium van de vooroordelen en focust zich op het inzien van het foute gedrag door beide partijen. En het mooiste is dat ze dit ook aan elkaar durven toegeven en kunnen rechtzetten. De illustraties versterken perfect de sfeer van verdraagzaamheid in het verhaal. Voor iedereen die aan de slag wil met de sociale vaardigheden van jonge kinderen in onze maatschappij is dit boek een absolute aanrader! [Katrien Maris]
Copyright (c) Vlabin-VBC20130515http://www.deleeswelp.be