Beschrijving

Recensie

Hoe bezweer je een draak

Sieglinde Duchateau, 22 januari 2015
Stikkum Stoere Steurkop de Derde, zoon van de Vikinghoofdman van de Stam van de Harige Hufters moet zijn beste vriend Vissepoot redden van het dodelijke Vorpentitisvirus. Volgens Ouwe Rimpelorus is een aardappel de enige remedie. Maar de aardappel is een fictieve, nog niet ontdekte groente die nog niemand gezien heeft en die enkel in Amerika voorkomt, een nog niet ontdekt werelddeel. Er doen echter verhalen de ronde over een bevroren exemplaar dat in het bezit zou zijn van de woeste Hysteriërs. Samen met zijn ondernemende vriendinnetje Camicazi en zijn draakje Tandloos trekt Stikkum naar Hysterië. Zullen zij de aardappel kunnen stelen van Manfred de Mafkees? En kunnen ze ontsnappen aan de vreselijke draak, de Doemtand die hen onder het ijs volgt en die ook in de aardappel geïnteresseerd is? Geraken ze nog op tijd terug om Vissepoot te redden?
Dit is reeds het vierde boek over Stikkum, het buitenbeentje onder de Vikingen. Hij is de zoon van de hoofdman, maar wordt door zijn leeftijdsgenoten gepest. Gelukkig heeft Stikkum andere troeven: hij is slim en eigenlijk best wel dapper en neemt het onvoorwaardelijk op voor zijn stam, ook al wordt zijn raad steeds in de wind geslagen. Het verhaal - opgevat als de memoires van Stikkum - wordt met veel vaart en zin voor humor geschreven. De spanning zit er bij momenten goed in en je geraakt helemaal ondergedompeld in de sfeer van avontuur, angstaanjagende belevenissen en levensgevaarlijke situaties. Het geheel is door de auteur zelf geïllustreerd op een al even grappige manier die bijzonder goed aansluit bij het vlotte, vaak absurde verhaal.
22 januari 2015© Pluizer240http://www.pluizer.be
Felix Meijer
Wanneer Vissepoot, Stikkums beste vriend, ziek wordt, gaat Stikkum op pad om bij de gevaarlijke en vijandige Hysteriërs de enige aardappel in dit deel van de wereld (een bevroren Groente-Die-Niemand-Durft-Te-Noemen) te stelen om Vissepoot te genezen. Vierde, zelfstandig te lezen deel* over viking Stikkum Stoere Steurkop de Derde, bekend van de film 'Hoe tem je een draak'. Een humoristisch en spannend verhaal met een titel die niet bij de inhoud past. Bevat veel kinderlijke zwart-witillustraties en nep inktvlekken. Het verhaal wordt achteraf verteld door een inmiddels volwassen Stikkum, afgewisseld met bladzijden uit Stikkums handboek over draken, skiën en remedies voor veelvoorkomende ziektes. Voorin een spread met een kaart van het gebied waar het verhaal zich afspeelt en met grappig getekende portretten van de belangrijkste personages. Gezien de vergelijkbare, onhandige hoofdpersoon een aanrader voor liefhebbers van de serie 'Het leven van een loser'. Vanaf ca. 9 jaar.
© NBD Biblion
Hoe bezweer ik een draak is het vierde deel in de memoires van Stikkum Stoere Steurkop de Derde, de heldhaftigste Viking die ooit de zeven zeeën heeft bevaren. Dat stoere Viking zijn ligt in dit deel nog ver in de toekomst en Stikkum en Vissepoot zijn twee minkukels die door hun leeftijdsgenoten (en alle andere Vikings) uitgelachen worden. De winter dat jaar is de koudste in honderd jaar en tijdens een jagen-met-pijl-en-boog-ski's-expeditie schiet Stikkum zijn vriend Vissepoot te hulp en vuurt een pijl in de bips van Manfred de Mafkees, de hoofdman van de Hysteriërs, die zweert hem aan stukken te zullen hakken. Thuis blijkt dat Vissepoot werd gestoken door de Venijnige Vorpent. Tegengif is de Groente-Die-Niemand-Durft-Te-Noemen, die groeit in het land dat 'Amerika' heet. De enige bekende eigenaar van het tegengif is Manfred de Mafkees. Tegen de zin in van zijn vader trekken Stikkum, zijn vriendin Camicazi, zijn knorrige troeteldraak Tandeloos en de Sabeltanddraak Eenoog op zoek naar redding voor Vissepoot. Zoals de memoires doen vermoeden, loopt dit avontuur goed af.
Het boek dateert van 2006, maar is pas nu vertaald door Lia Belt. Naast deze 'Stikkum'-reeks schreef Cressida Cowell nog een aantal (prenten)boeken voor jongere kinderen, waarvan er enkele in het Nederlands verschenen. Het avontuur — dat maar een dag duurt — verloopt chaotisch en schreeuwerig. Heel toevallig komt alles op zijn pootjes terecht. De ondeugende humor zal tienjarigen zeker aanspreken: geschreeuw, scheldpartijen, onderbroekenlol, alles is vuil en vies, nat en modderig, vol walgelijke recepten en snot. Een wereld op zijn kop waarin alles mag wat anders en elders verboden is. De auteur voegt extra informatie toe in de vorm van karakterkaarten, bladzijden uit een schoolschrift van Stikkum en een uittreksel uit een drakenencyclopedie. Cowell illustreert zelf haar boeken. De zwart-wittekeningen passen goed bij de rommelige sfeer van dit verhaal, dat goed is voor enkele uurtjes gegniffel en ontspanning.  [Walter Schoonbaert]
Copyright (c) Vlabin-VBC20131015http://www.deleeswelp.be

Details

Titel
Hoe bezweer je een draak / door Stikkum Stoere Steurkop III ; vert. uit het Oudnoors in het Engels door Cressida Cowell ; vert. uit het Engels door Lia Belt
Auteur
Cressida Cowell
Vertaler
Lia Belt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Editie
1
Uitgever
Antwerpen : Manteau, 2013
237 p.
Reeks
Stikkum Stoere Steurkop-serie ; 4
Oorspr. titel
How to cheat a dragon's curse
ISBN
9789048817221 (hardback Moon)
9789022328675 (hardback Manteau)
Doelgroep
Vanaf 9-11 jaar
Jeugd
Onderwerp
DrakenVikingen
Genre
FantasieverhalenHumor