Beschrijving

Recensie

Dokter Kwak

Tinne Geuens, 22 januari 2015
Dokter Kwak is een hilarisch vrolijk (soms te fel) gekleurd kinderboek. Het gaat over verschillende dieren die de dokter nodig hebben. Het stekelvarken niest zo hard dat ze al haar stekels verliest, de giraf heeft een stijve nek en de slang heeft koorts. Maar ook andere dieren hebben problemen. De hyena kan niet meer lachen en de gorilla laat steeds windjes. En dokter kwaak weet dit allemaal te genezen. De slang houdt de nek van de giraf warm en voor de gorilla heeft hij een broekje dat de stank tegen houdt. Maar dat laatste blijkt niet zo’n goede oplossing. Wanneer alle dieren tot hun tevredenheid behandeld zijn, zien ze iets door de lucht vliegen. 'O, die waren we bijna vergeten'. Het is de gorilla met zijn broek vol scheten. Maar geen nood: dokter Kwak laat het stekelvarken weer niezen, zodat één van de stekels een gaatje maakt in de broek van de gorilla.
Dit boek is op rijm geschreven, waardoor het nog fijner wordt om voor te lezen. De tekeningen zijn zeer traditioneel maar wel vrolijk en de details nodigen uit om hen wat langer te bekijken. Leuk is ook dat je af en toe het boek moet draaien of met flapjes moet werken zodat de illustraties nog meer kracht krijgen. Het onderwerp en de kinderlijke humor zullen bij kleuters wellicht in de smaak vallen...
22 januari 2015© Pluizer26http://www.pluizer.be
Rineke van Teeseling
Alle dieren zijn ziek: Stekelvarken en Olifant moeten niezen, Giraf heeft een stijve nek, Slang heeft hoge koorts, Hyena is zijn lach kwijt en Gorilla heeft erge last van stinkende scheten. Wie kan hen helpen? Dat is dokter Kwak, die met zijn motor snel ter plaatse is en elk dier weer beter maakt. Het verhaal op rijm wordt op een humoristische manier verteld. Het rijmschema is wisselend, meestal abcb maar soms aabb, over het algemeen loopt het soepel, maar soms is er sprake van enige rijmdwang. Prentenboek met sfeervolle, paginagrote prenten in vrolijke kleuren, waarop veel te zien is. De laatste pagina is uitklapbaar, zodat de slurf van Olifant er helemaal op past en hij zo het verhaaltje kan uitblazen. De dieren zijn met vriendelijke blik getekend en zien er uitnodigend uit met het oog op de beoogde doelgroep. Stevig gebonden, bijna vierkante uitgave met voorop in glimmende kleuren een afbeelding van dokter Kwak op zijn motor. Vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion
Als je ziek bent, moet je naar de dokter. In de dierenwereld gaat dat net zo, zoals blijkt uit het verhaal over dokter Kwak. In het dierenpark is mevrouw Stekelvarken een beetje ziek. Ze moet zo hard niezen dat ze bijna al haar stekels kwijtraakt. Hoog tijd dus voor een bezoekje van dokter Kwak die op z’n bromfiets steeds snel ter plekke is. Maar mevrouw Stekelvarken is niet de enige patiënt. Giraf heeft last van een stijve nek en Slang heeft koorts, Hyena kan niet meer lachen en Gorilla moet steeds winden laten. Maar geen nood, dokter Kwak weet steeds de juiste remedie en zo zijn alle dieren snel weer beter.
Dokter Kwak is een leuk en speels boekje dat gaat over ziek zijn en naar de dokter gaan. Het wil aantonen dat het allemaal zo erg niet is. De tekeningen zijn zacht omlijnd en kleurrijk en staan vol vrolijk uitziende dieren. De prenten beelden uit wat er verteld wordt, maar ook de achtergrond is mooi uitgewerkt. Daar is steeds wat gaande, de afbeelding beperkt zich met andere woorden niet tot de tekst van het verhaal. Bovendien zijn er ook enkele bijzondere afbeeldingen, zoals een close-up van de schildpad of de giraf die over twee pagina’s wordt afgebeeld en waarvoor je het boek moet draaien. Achteraan zit ook een uitklapbare prent van Olifant die moet niezen, wat het allemaal nog interactiever maakt. Het boek is ook erg fijn om voor te lezen. Er zit rijm in de tekst verwerkt, waardoor deze vlot in de mond ligt, en hij biedt ook mogelijkheden tot expressiviteit. Zo wordt er gespeeld met klanken en lettergroottes. Het genies van mevrouw Stekelvarken wordt in de verf gezet door het groot, vet en los van de rest van de tekst weer te geven en het vervolg van de zin waait door de lucht, net als al haar stekels. Als dokter Kwak Hyena geneest en deze begint weer te lachen worden de letters groter naarmate het gelach luider klinkt. Dat alles maakt Dokter Kwak tot een leuk en interessant voorleesboek dat z’n plaats in de boekenkast verdient. [Stéphanie Cuyt]
Copyright (c) Vlabin-VBC20130930http://www.deleeswelp.be