Beschrijving

Recensie

Saar bij de dokter

Hilde Ureel, 22 januari 2015
Saar gaat met mama naar de dokter voor een controlebezoek. In de wachtkamer trekt Saar haar kleertjes uit en speelt ze met de andere kindjes. Dan mag Saar bij de dokter, hij stelt haar onmiddellijk gerust met enkele grapjes. Ze wordt gemeten en gewogen en de dokter onderzoekt of ze zich goed ontwikkelt. Tenslotte krijgt ze nog een prikje maar dat doet gelukkig slechts een klein beetje pijn en de rode pleister dat ze erop krijgt, maakt veel goed. Thuis speelt Saar het doktersbezoek na met haar knuffels.
Met behulp van dit boekje kunnen jonge kinderen voorbereid worden op een bezoek aan de dokter. De meest voorkomende standaardonderzoeken worden beschreven en herkenbaar geïllustreerd. Op deze manier kunnen kinderen een beeld krijgen van hetgeen bij de dokter gaat gebeuren en kunnen ze vooraf op hun gemak gesteld worden. Ongewoon is wel dat de kinderen zich reeds in de wachtzaal moeten uitkleden. De wachtzaal lijkt ook eerder op een speelzaal dan op een doorsnee wachtzaal met eventueel een speelhoekje voor kinderen.
De paginagrote illustraties zijn realistisch maar ook vrij statisch. De afgebeelde figuren en situaties zijn vlot herkenbaar voor kleuters en sluiten duidelijk aan bij hun leefwereld. Op de schutbladen staan verschillende afbeeldingen van voorwerpen die in het boekje aan bod komen. Op de voorste schutbladen staat ook een aantal vraagjes over de inhoud van het boek. De vragen die er staan zijn de typische vragen die een ouder of kleuterjuf stelt na het voorlezen van zo'n boekje. Waarom ze toch neergeschreven worden en bovendien vooraan in het boek is niet echt duidelijk.
22 januari 2015© Pluizer26http://www.pluizer.be
Ria de Schepper
Saar gaat met haar mama naar de dokter voor een controlebezoek. De dokter meet en weegt Saar, controleert of ze op één been kan staan en op haar tenen kan lopen. Na het onderzoek van oren, keel en ogen krijgt Saar nog een prikje. De dokter is tevreden dat Saar zo flink is gegroeid. Saar is vooral blij met de rode pleister die ze mag uitkiezen. De handelingen en situaties bij dit doktersbezoek zijn heel herkenbaar. De dokter stelt Saar gerust, prijst haar omdat ze gezond eet en haar tanden poetst en benadrukt dat ze al een grote meid is geworden. De dialogen klinken natuurlijk en laten zich vlot voorlezen. De tekst staat in tekstblokken bij de grote, kleurrijke illustraties. De figuren zijn duidelijk getekend, met dikke zwarte contourlijnen tegen een gekleurde achtergrond. Collages met vrolijke motiefjes kenmerken de kleding van mama en Saar. De schutbladen tonen afbeeldingen van voorwerpen uit het verhaal, met daarbij enkele eenvoudige zoekopdrachten. Dit is een van de prentenboeken met belevenissen van Saar*. Een fijn kijk- en voorleesboek om peuters voor te bereiden op een doktersbezoek. Vanaf ca. 3 jaar.
© NBD Biblion