Beschrijving

Sjakie en de grote glazen lift

Auteurs
Quentin Blake(illustrator)
Boek
Nederlands
Uitgegeven
door De Fontein in
Beoordeling
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Samenvatting
Sjakie beleeft met zijn familie en de wonderlijke meneer Wonka spannende momenten, wanneer hij in de ruimte monsterlijke Drochten ontmoet en als zijn oma te veel verjongingspillen slikt. Gelukkig hebben ze de grote glazen lift nog. Vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

Uitgeverij De Fontein pakt uit met een jubileumeditie van het bekende vervolg op Sjakie en de chocoladefabriek van meesterverteller Roald Dahl.
Nadat meneer Wonka Sjakie vertelt dat die ongelooflijke fabriek voor hem is, vliegt Sjakie samen met zijn ouders, opa Jakob en opoe Jakoba, grootvader Willem en grootmoeder Willemina en Willie Wonka, met de grote glazen lift naar de beroemde fabriek om daar te gaan wonen. Maar als Jakoba vervelend doet waardoor Sjakie niet tijdig op het groene knopje drukt, schiet de lift met een enorme vaart de hoogte in. Daarna belanden ze van het ene avontuur in het andere. Ze komen in het ruimtehotel Amerika terecht, worden vervolgens door het Witte Huis en de hele wereld beschouwd als vijanden, worden bestookt door Drochten, kronkelende buitenaardse mormels van de planeet Verdel, maar weten uiteindelijk toch terug te keren naar de fabriek en de oempa-loempa's. Als de knotsgekke Willie Wonka vervolgens nog zijn Wonka-Vite, een verjonger bovenhaalt, is het hek helemaal van de dam. Want hoe keer je ooit terug uit Minland?
Dahl bouwt met zijn gedetailleerde beschrijvingen en levendige taal moeiteloos een geloofwaardige fantasiewereld op. Ook nu nog blijft hij verrassen. Zelfs al staan er verwijzingen naar de voormalige Sovjet-Unie in dit tijdloze fantasieverhaal, de maatschappijkritiek die Dahl subtiel in de versjes en rijmpjes stopt, is na drie decennia nog niet gedateerd: ‘“Oké,” zei ik, “we leren hem / de politieke kunst. / We leren 'm steeds vooraan te staan / en doodkalm grove flaters slaan / en met het volk uit stemmen gaan / en vechten om hun gunst.”’ Of: ‘“Het is me gelukt!” riep de financieel hoofdadviseur. “Ik kan de lonen en prijzen in evenwicht houden!” En ja hoor. Daar stond hij fier midden in de kamer met de enorme massa lonen en prijzen keurig in evenwicht op zijn kale knikker.’
Dahl hanteert de overdrijving als geen ander en speelt moeiteloos met taal en humor. Ook Quentin Blakes schetsachtige illustraties zijn grappig. Al is dit boek niet even sterk als zijn voorganger, de lezer staat ongetwijfeld opnieuw versteld van de ongelooflijke, verrassende en spannende avonturen die Dahl ons keer op keer voorschotelt.
[Vanessa Dockx]
Copyright (c) Vlabin-VBC2014Bron: http://www.deleeswelp.be
Redactie
Dit zelfstandig te lezen vervolg op 'Sjakie en de chocoladefabriek' bestaat uit twee delen: de liftreizigers misleiden de Amerikaanse president als ze in hun baan om de aarde een ruimtehotel binnengaan en het personeel redden van de Drochten, en een overdosis verjongingspillen brengt een van Sjakies oma's in het Minland. De rode draad is de lift, Wonka's wonderoplossingen die wantrouwen opwekken bij Sjakies familie en het feit dat drie grootouders weigeren uit bed te komen. Beide verhaallijnen komen samen als dit laatste toch lukt door een uitnodiging op het Witte Huis in Washington. Wonderlijke, humoristische mengeling van fantasie en werkelijkheid met enkele maatschappelijke uithalen (hebzucht mensen), gedichten en grapjes (kakoubouters) waarvan sommige te moeilijk zijn voor kinderen (meneer Hilton). Lange zinnen, kunstige vertaling. Met zwart-wittekeningen van Quentin Blake. Vanaf ca. 10 jaar.
© NBD Biblion

Details

Titel
Sjakie en de grote glazen lift
Auteur
Roald Dahl
Illustrator
Quentin Blake
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Editie
44
Uitgever
Utrecht : De Fontein, 2012
Kenmerken
174 p. : ill.
Oorspr. titel
Charlie and the great glass elevator
ISBN
9789026132018 (hardback)
Doelgroep
Vanaf 9 jaar
Jeugd
Genre
Humor