Beschrijving

Recensie

Tien kleine muisjes. Stout!

Elke Verhulst, 22 januari 2015
'Tien kleine muisjes. Stout!' Met zo’n titel zou dit een telboek voor kleuters kunnen zijn. Het zoveelste in de rij. Maar het is meer dan dat.
Ik geraakte als volwassene geboeid door de kledij van de muisjes en de volgorde waarin ze aan bod kwamen doorheen het boek. Al zullen kleuters andere zaken boeiender vinden. En die zijn er genoeg. Het zijn leuke grote prenten, die niet teveel maar ook niet te weinig informatie bevatten. In een band bovenaan de pagina's komt er telkens een muisje bij, tot tien. Op elke pagina vind je een versje over één van de tien  ‘stoute’ dingen die elk kind wel eens doet: blokkentoren omschoppen, potlood afpakken, alle koekjes opeten,...
Een leuk boek voor kleuterjuffen die zulk gedrag bespreekbaar willen maken. En wat zeggen we als we iets verkeerd hebben gedaan? Indien je het niet weet, zeker eens kijken achteraan op de laatste bladzijde.
 
22 januari 2015© Pluizer26http://www.pluizer.be
Ria Scholten-Boswerger
Groot prentenboek over tien kleine muisjes, die allemaal een klein beetje stout zijn. Zo schopt muisje één de blokkentoren van een ander om, pakt muisje twee een potlood af, tekent muisje drie op het behang, schopt muisje vijf de bal tegen een bloemenvaas en trekt muisje negen aan de staart van aan ander muisje. De grote, eenvoudige potloodtekeningen, ingekleurd met pasteltinten, beslaan telkens een dubbele pagina. Op een lichte strook bovenaan wordt op elke dubbele pagina een muisje bijgeplaatst, totdat ze alle tien op een rij staan. De korte tekst in quasi-schrijfletters vermeldt wat de muisjes doen, met de herhaalde toevoeging 'Maar o jee, o jee, kijk eens mee!'. Dan dikgedrukt het 'vergrijp', gevolgd door nog twee rijmregels. Klein gedrukt staat ergens in de tekening een vraag aan het kind, zoals 'Mag jij in de kamer voetballen?' Ten slotte hebben alle muisjes spijt, en zeggen ze samen 'Sorry, ik zal het nooit meer doen'. Op de schutbladen staan nog vijf vragen aan kinderen. Een herkenbaar grappig peuterverhaaltje over een beetje stout zijn en over sorry zeggen. In dezelfde opzet verscheen tegelijkertijd 'Slapen!'*. Vanaf ca. 3 jaar.
© NBD Biblion
Stout! van Pauline Oud gaat over tien kleine muisjes die allerlei kattenkwaad uithalen. Zo is er een muisje dat de blokkentoren van zijn broertje omschopt, eentje dat op het behang schrijft met kleurpotloden en ook een muisje dat binnen met een bal speelt en een vaas stukmaakt. Het tiende muisje kan er niet meer tegen en roept heel luid dat het gedaan moet zijn met al die stoute dingen. De muisjes zien in dat ze verkeerd zijn en zeggen ten slotte in koor: ‘Sorry. Ik zal het nooooit meer doen’.
De thematiek van het stout zijn en vervolgens sorry zeggen, schetst een vertrouwde en herkenbare situatie, waarmee kleintjes zich moeiteloos kunnen identificeren. Op elke pagina worden bovendien kleine vragen gedrukt die de voorlezer aan het kind kan stellen, bijvoorbeeld ‘Knijp jij ook wel eens?’ of ‘Hoeveel koekjes mag jij eten?’ Hierdoor wordt de betrokkenheid van de lezer nog groter. Opvallend is wel dat de muisjes op het matje worden geroepen door een leeftijdsgenootje en niet door mama of papa muis.
De tekst staat afgedrukt in typisch schoolschrift en woorden die een nadruk moeten krijgen, worden in vetjes weergegeven. De paar zinnen op elke dubbele pagina geven de gebeurtenis simpel weer. Eén zinnetje komt steeds terug: ‘Maar o jee, o jee, kijk eens mee’. Voor volwassenen kan dit na een paar keer vervelen, maar jonge kinderen vinden dit soort herhalingen net prettig.
De prenten in zachte kleuren lijken vervaardigd met kleurpotlood. Opvallend zijn de kledingstukken: elke muisje heeft een eigen patroon in het kleedje of het broekpak. Een leuke toevoeging is de witte band aan de bovenkant van elke bladzijde. Bij elke nieuwe ondeugendheid van de zusjes en broertjes, wordt er één muisje meer opgenomen in die band. 
Stout! is een typisch peutertelboek waarin weinig vernieuwends aan de dag wordt gelegd. De verschillende gebeurtenissen in het telverhaal zijn wel heel herkenbaar voor de allerkleinsten en kunnen de thematiek van stout zijn en 'sorry' zeggen op een vlotte manier introduceren. [Carlien Vermeiren]
Copyright (c) Vlabin-VBC20131015http://www.deleeswelp.be