Beschrijving

Ondine

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Clavis in
Samenvatting
Ridder Hans overnacht bij een visserskoppel. Hij valt voor hun “dochter” Ondine en trouwt met haar. Dan ontdekt hij dat Ondine een waternimf is en alleen in menselijke vorm kan overleven als ze menselijke liefde kent. Ondine krijgt concurrentie van Ursula, de echte dochter van het visserskoppel.

Recensie

Ondine

Sieglinde Duchateau, 13 februari 2015

Een ondine is een waternimf. Ook deze beeldschone Ondine, die door de oude visser Ulrich en diens vrouw Eugenie geadopteerd werd nadat hun dochter de verdrinkingsdood stierf. Wanneer de knappe ridder Hans van Ringstetten na een gekmakende tocht door het Zwarte Woud in hun hutje onderdak vindt, wordt hij op slag verliefd op Ondine. Ze verloven zich en trouwen, waardoor Ondine zijn menselijke ziel verwerft. Hans voert haar mee naar zijn kasteel, waar het echtpaar echter onder de jaloezie van Ursula lijdt. Zij blijkt de dochter van Ulrich en Eugenie te zijn, maar ze aanvaardt deze vernedering niet en zet alles op alles om Hans voor zich te winnen. Wanneer hij aan zijn vrouw begint te twijfelen, pikken de watergeesten zijn ontrouw niet. Ondine verdwijnt in het water en Hans huwt de hoogmoedige Ursula. Dat betekent zijn ondergang. Het water overspoelt het kasteel en alles verandert in een groot meer. Een klassiek sprookje over een tragisch huwelijk tussen wezens uit verschillende werelden, vol intriges, liefde, verdriet en dood. Over ondines zijn er vele verhalen. Voor zijn tekst baseerde Lacombe zich op het toneelstuk uit 1938 van de Franse Jean Giraudoux. De tekst is lang, beschrijvend en de verhaallijn niet altijd even duidelijk. De verhoudingen tussen de verschillende hoofdrolspelers wisselen nogal eens, maar geen van de personages wordt echt uitgediept. De indrukwekkende prenten maken veel goed. Ze zijn zeer krachtig, mysterieus, zitten vol passie en duistere mythologie. Er spreekt meer gevoel en dreiging uit de illustraties dan uit de archaïsche tekst. Met uitzondering van Ondines vlammend rode haren zijn ze ingekleurd in overwegend sombere, donkere tinten. De transparante kalkbladen tussenin bevestigen als het ware de onvatbaarheid van de zielloze waternimf. Een betoverend vormgegeven pareltje van illustratiekunst.


13 februari 2015© Pluizer40http://www.pluizer.be
Silvester van der Pol
De knappe ridder Hans van Ringstetten dwaalt op zijn zwarte paard door het Zwarte Woud waar hij bij een oud echtpaar op verhaal mag komen. Hun geadopteerde dochter Ondine palmt Hans met haar betoverende schoonheid in en niet veel later trouwen ze. Pas dan vertelt Ondine hem dat zij een waternimf is. Hans neemt haar mee naar zijn kasteel waar ze te stellen krijgen met de jaloerse en eveneens geadopteerde Ursula, die ook haar oog op Hans heeft laten vallen. In een veelal beschrijvende stijl worden de sterk wisselende relatieverhoudingen van aantrekken en afstoten tussen de hoofdpersonen beschreven. De vele paginagrote, indrukwekkende illustraties, die soms sfeervol en warm en soms kil aandoen, geven de zielloosheid van Ondine, de hooghartigheid van Ursula en de dreigende kracht van de watergeesten goed weer. Die dreiging wordt steeds sterker gevoeld en trekt de lezer mee naar het onheilspellende einde van dit op een oude sage gebaseerde verhaal. De - deels door middel van transparante pagina’s gelaagd weergegeven - illustraties houden de spanning vast die de tekst grotendeels ontbeert. Deze prentvertelling in groot formaat is ook geschikt om voor te lezen. Vanaf ca. 10 jaar.
© NBD Biblion