Beschrijving

Recensie

Simsalaslim!

Ilse Verhulst, 17 maart 2015

Eenvoudige trucjes, uitgebeeld met heel eenvoudige prenten, werden in dit boek neergepend. Het materiaal dat je nodig hebt, bestaat uit heel eenvoudig huis- en keukengerei. Dingen die de meeste mensen wel in huis zullen hebben zoals papier, schaar, een glas, een rietje, een ei ... De uitvoering van de trucs is meestal ook heel eenvoudig. Al is het me niet echt gelukt om het uitrekbare blad de juiste vorm te geven. Ik kon er wel door kruipen! Onderaan elke truc vind je ook nog een summiere uitleg van hoe de truc werkt. De trucs komen uit oude trukendozen. Ze zijn helemaal niet vernieuwend. Maar de kinderen kunnen ze wel zelfstandig uitvoeren.

Ik hou zelf wel van visuele ondersteuning bij zulke uitleg. Hier wordt de uitleg in pentekeningen, zeg maar in stripvorm, weergegeven. Zelf zou het me meer aanspreken mochten deze tekeningen aangevuld worden met realistische foto’s. Vooral dan de truc met uitrekbare papier kon wel wat verduidelijking gebruiken. Een fijn boek voor jonge kinderen die willen kennis maken met de mysterieuze wereld van de wetenschap. Of is wetenschap exact en nooit mysterieus? Voor mij alvast wel!


17 maart 2015© Pluizerhttp://www.pluizer.be
Annet Huizing
De dertien goocheltrucs in dit doeboek zijn eigenlijk proefjes waaraan een natuurkundig verschijnsel ten grondslag ligt, zoals oppervlaktespanning of geluidstrillingen. Je hebt er alleen huis-tuin-en-keukenmateriaal voor nodig. De trucs worden steeds per dubbele pagina, in wisselende kleuren, beschreven. Elk hoofdstuk begint met ‘Dit heb je nodig’, gevolgd door een duidelijke stap-voor-stapbeschrijving (waarbij soms de hulp van een volwassene wordt geadviseerd) met getekende illustraties. Tot slot wordt in een kader (‘Hoe werkt het’) uitleg van het verschijnsel gegeven in enkele zinnen. Twee stripfiguurtjes, een jongetje en een haas, laten zien hoe je de proefjes moet uitvoeren. In hun tekstballonnetjes staan grappige dialogen (‘tromgeroffel alsjeblieft’) die een extra - humoristische - laag toevoegen aan het geheel. De vormgeving is helder, speels en kleurrijk, zonder dat het te druk wordt. De verschillende tekstonderdelen zijn duidelijk herkenbaar. De uitleg over hoe de truc werkt is eenvoudig, zonder wetenschappelijk jargon. Een leerzaam en vrolijk boek waar kinderen (en hun ouders) veel plezier aan kunnen beleven. Ook geschikt voor kinderen die moeite hebben met lezen. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar.
© NBD Biblion