Beschrijving

Kobe en de knuffeldraak

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Clavis in
Samenvatting
Leopold houdt een logeerfeestje omdat hij morgen jarig is. Leopold vertelt zijn vrienden griezelverhalen, maar Kobe heeft een knuffeldraak die alle monsters kan verslaan. Prentenboek met kleurenfoto's van scènes in allerlei materialen en figuurtjes van plasticine. Vanaf ca. 4 jaar.

Recensie

Kobe en de knuffeldraak

Veerle Uyttersprot, 22 januari 2015
Leopold mag voor zijn verjaardag enkele vriendjes te logeren vragen. Hij verheugt zich enorm op het feestje en misschien nog meer op de enge verhalen over het bedbeest, het kastmonster en de bosgriezel die hij ’s avonds aan zijn vriendjes kan vertellen. Alleen Kobe laat zich door Leopolds verzinsels niet bang maken, want die heeft zijn grote, groene knuffeldraak meegebracht die alle monsters te lijf kan gaan. De gevoelens van de personages worden onderstreept door de wisselende typografie. Leopolds smalende reactie op Kobes knuffelvriendje staat in dikke, grote letters. Kobes antwoord ziet er dan weer duidelijk verlegen uit.
Het meest bijzondere aan dit prentenboek zijn de illustraties. Het gaat om een reeks gefotografeerde stillevens. De personages in dit boek zijn poppetjes met scherpe en expressieve gezichtsuitdrukkingen en een warrige haardos. De monsters en de draken (jawel, het worden er uiteindelijk twee) zijn geknutselde creaties waarbij je de naaisteken nog ziet zitten. Het levert verrassende plaatjes op en misschien vormen ze ook een inspiratiebron voor wie handig is met naald en draad.
'Kobe en de knuffeldraak' is een verhaal met verschillende lagen: het handelt over een verjaardag met logeerpartij, maar ook over plagen, afgunst en omgaan met angst.
22 januari 2015© Pluizer24http://www.pluizer.be
W. van der Pennen-Schleicher
Op de dag voor zijn zesde verjaardag komen de vriendjes van Leopold logeren. Een van hen, Kobe, heeft een knuffeldraak bij zich, waar Leopold hem om uitlacht. Met griezelige verhalen probeert Leopold de kinderen bang te maken, maar Kobe beweert dat zijn draak alle monsters kan verslaan. Hij krijgt daarmee steeds de lachers op zijn hand. Mokkend probeert Leopold te gaan slapen, maar telkens hoort hij enge geluiden. Zijn dat de monsters uit zijn eigen verhalen? De tekst staat gedrukt in de illustraties, waarbij gebruik is gemaakt van verschillende lettertypen. De illustraties zijn kleurrijke foto's van scènes uit het verhaal, met figuurtjes van plasticine, stoffen draken en voorwerpen van papier, klei en andere materialen. De Vlaamse illustrator was in 2010 een van de genomineerden voor de illustratorenwedstrijd Key Colours; hij debuteerde in 2012 met het al even fantasievolle prentenboek 'Wat doet Kobe in die doos?'*. Vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion
Axel Janssens was in 2010 een van de genomineerden voor de illustratorenwedstrijd Key Colours en dat dat terecht is, konden we al zien in zijn debuut Wat doet Kobe in die doos?. Zijn eersteling krijgt nu een vervolg in Kobe en de knuffeldraak, een avontuur waarin Kobe en Leopold opnieuw de hoofdrollen krijgen.
Deze keer gaat Kobe op bezoek bij Leopold om diens verjaardag te vieren. Het wordt een heel gezellige avond in hun donsdekenkasteel en met veel pannenkoeken, tot Leopold zijn enge verhalen begint te vertellen over monsters. Alle kinderen worden bang, maar Kobe kan hen geruststellen: zijn knuffeldraak zal iedereen beschermen! Het licht wordt uitgeknipt en dan begint Leopold allerlei vreemde geluiden te horen… Zouden de monsters echt bestaan?
In dit tweede verhaal over Kobe gaat Janssens uit van een vertrouwd thema: bang zijn voor het slapengaan. Hij geeft dit treffend weer met een kast die ‘krrraaak’ zegt — dit wordt een kastmonster — en rammelende ramen zijn het werk van de verschrikkelijke bosgriezel. Hoewel dit allemaal heel herkenbaar zal zijn voor ouders en jonge kinderen, blijft het verhaal ook verrassen: de manier waarop de knuffeldraak de monsters uitschakelt, de stoere Leopold die plots als enige bang is in het donker en de oplossing die Kobe biedt zijn allemaal onverwachte wendingen.
De illustraties zetten de fantasie van de kinderen uitgebreid in de verf. Een zin als ‘Het bedbeest woont onder je bed en kriebelt aan je tenen’ krijgt pas echt vorm wanneer op de prent het hele bed in beweging komt en de veilige slaapkamer plots een donkere, griezelige ruimte wordt. Het feit dat Janssens gebruik maakt van papier, klei en andere materialen geeft de figuurtjes een 3D-dimensie en de monsters zien er een stuk echter en enger uit op deze manier.
Hoewel dit boek bedoeld is voor kinderen vanaf vier jaar is het best eng, zeker de bosgriezel die paginagroot is afgebeeld. Dit wordt wel meteen gerelativeerd wanneer Kobes knuffeldraak het monster verslaat. Afgezien daarvan biedt het boek ook wel een houvast voor kinderen: als je een knuffel hebt die jou beschermt, dan komt alles goed en gaan de monsters vanzelf weg.
[Margot Van Dingenen]
Copyright (c) Vlabin-VBC20140430http://www.deleeswelp.be