Beschrijving

Het verhaal van Sinterklaas

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door De Vier Windstreken in
Samenvatting
De belevenissen van Sinterklaas vanaf hartje zomer in zijn paleis in Spanje tot en met zijn verjaardag in december in het koude Nederland. Prentenboek met tekst op rijm en tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.

Recensie

Het verhaal van Sinterklaas

Gert Broeckx, 22 januari 2015
Sinterklaas zit met al zijn gespierde helpers aan het zwembad van zijn residentie in Spanje te genieten van zijn laatste rustige dagen voor hij naar het noorden trekt. Tientallen Pieten bakken pepernoten en maken chocoladeletters. 's Anderendags vertrekt de volgeladen trein met pakjes, snoep en speelgoed uit Madrid. Ze gaan inschepen en een groot schip brengt de Sint met zijn gevolg naar de noordelijke landen waar een feestcomité en honderden kinderen hem verwelkomen. Heel het gezelschap van de Sint logeert in het 'Sinterklaashof'. De volgende dag beginnen de bezoeken aan de scholen, en de ritten over de daken tot bij de kinderen thuis. 's Avonds rust de Sint uit met een glaasje bisschopswijn. Zijn taak zit erop en bij zijn terugvaart krijgt de Sint een verjaardagsfuif van zijn Pieten want hij is immers jarig.
Elke pagina heeft een viertal lijntjes tekst die op rijm is gezet. Nogal gezochte rijmjes en stukjes uit gekende sinterklaasliedjes, niks nieuw dus. De illustraties komen gedateerd over, al is het een nieuw boek: heel traditionele Pieten, lelijke gezichten en ouderwetse interieurs. Vele oude Sinterklaasverhalen stralen een romantische nostalgie uit, dit dus niet.
22 januari 2015© Pluizer24http://www.pluizer.be
Conny Meijer
Sint en de Pieten bereiden zich in Spanje voor op hun reis naar Nederland. De Pieten pakken cadeautjes in, bakken kruidnootjes en doen evenwichtsoefeningen. Ze trotseren met de stoomboot de ruwe zee en worden in Nederland blij ontvangen. Ze delen pakjes uit en varen daarna tevreden naar huis. Prentenboek waarin het jaarlijks terugkerend sinterklaasfeest wordt getekend. Een nogal statische Sint, die met een stoomtrein de pakjes naar de boot vervoerd, een gezin dat liedjes zingt bij de haard terwijl Sint door het raam is te zien op het dak van de buren, maken een wat stijve indruk. De ingekleurde platen, met zo nu en dan een grapje, zijn van commentaar voorzien in de vorm van een rijmpje waarin veel regels van traditionele sinterklaasliedjes zijn te herkennen. De zorgvuldig getekende prenten missen enige zwier en lijken op prenten van zo’n zestig jaar geleden. Ondanks enkele moderne details wekt het boek de indruk dat de makers vooral de sfeer van lang vervlogen dagen hebben willen oproepen. Vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion
Op de oubollige cover van dit prentenboek zie je Sint op zijn schimmel over de daken rijden. Hij is omringd door een tiental Pieten die door de ramen naar binnen gluren. Achter een van de ramen staat prominent een jongetje te gluren dat even zwart is als de Pieten zelf, achter andere ramen zie je zingende kinderen.
Het verhaal start met Sint en de Pieten die nog even ontspannen in het zwembad in Spanje voor de drukke periode in de Lage Landen. De illustratie toont een Sint met een mijter-badmuts op aan de rand van het zwembad, cocktail in de hand. De Pieten halen fratsen uit, gekleed in hun traditionele gestreepte pofbroeken, met op de achtergrond een soort Moors paleis. Ook het grote boek van Sinterklaas ligt op de rand van het zwembad. De toon van de illustraties is meteen gezet: enerzijds ogen ze stijf en ouderwets, anderzijds bevatten ze ook een aantal humoristische details. Op de volgende bladzijden ziet de lezer hoe Sint en Pieten zich voorbereiden op ‘pakjesavond’ door pepernoten te bakken, letters in te pakken en evenwichtsoefeningen te doen op stelten. Met de trein gaat het dan naar de haven van Madrid voor de bootreis naar Nederland. De ruwe zee onderweg nemen Sint en Pieten erbij en vrij snel komen ze aan in Nederland, waar ze door zingende kinderen en de burgemeester onthaald worden. Dan start het eigenlijke werk voor Sint en Pieten, die tijdens hun verblijf in Nederland in Sinterklaashof verblijven, waar er voldoende stapelruimte is voor de cadeautjes en een stal voor de schimmel. Ze bezoeken vele scholen en laten telkens kleine cadeautjes achter. Dan is het grote moment daar: Pakjesavond. Deze illustratie is echt ouderwets en roept de sfeer van Pakjesavond in de vijftiger jaren op. De lezer ziet door het raam Sint over de daken rijden, een witte gehandschoende hand gooit snoepjes door de deur naar de zingende kinderen die hun schoen voor de hippe kachel hebben neergezet, de ouders spelen vanuit hun trendy leunstoelen in het hele gebeuren mee.
Mogelijk is het op deze manier in beeld brengen een bewuste keuze van de illustrator die hiermee inspeelt op de vintagetrend Vermoedelijk storen lezers zich hier ook helemaal niet aan — voor hen is de Sint tenslotte het allerbelangrijkste. Na Pakjesavond rust Sint uit in zijn leunstoel, blote voeten op een voetenbankje, pantoffels met gouden kruis ernaast. Hij drinkt een glaasje bisschopswijn en blikt tevreden terug. Daarna schrijft hij een briefje aan de Kerstman om hem veel succes te wensen. Terug op de boot naar Spanje, vieren de Pieten uitgebreid de verjaardag van de Sint. Sint draagt daarbij een feesthoedje op zijn kalende hoofd.
Het hele verhaal is in versvorm gebracht. Jammer genoeg zijn de versjes (aabb) van een lage kwaliteit, juist omdat het rijm vaak gezocht is en bijvoorbeeld regels van bestaande sinterklaasliedjes erin verwerkt zijn. Indien de tekst van een hoger niveau zou zijn, zou dit best een aardig sinterklaasboek kunnen zijn.
 
[Hilde Debacker]
Copyright (c) Vlabin-VBC20140930http://www.deleeswelp.be