Beschrijving

Recensie

Magnus is ziek

Magali Haesendonck, 20 februari 2015

Alweer het derde boek in de reeks rond de blonde kleuter Magnus. Dit keer lijkt het wel een editie in mineur, want kleine Magnus is ziek. Maar dan ken je het duo Crabeels en Van Doninck nog niet! Ze maakten van een ietwat gevoelig onderwerp een tastbaar gegeven en gaven die microben lik op stuk. Het verhaal begint nogal in medias res. We worden meteen meegenomen naar de operatiezaal, alwaar de dokter er direct aan wil beginnen. De verpleegster mag letterlijk en figuurlijk gas geven en Magnus vertrekt naar dromenland. Het wordt al gauw duidelijk dat het gros van dit verhaal zal bestaan uit Magnus' narcosedroom. Naast heel wat doktersjargon en uniformen krijgt ook het 'uniform' van Magnus heel wat aandacht. Het kind vindt het best koud zo, met die blote billen, en misschien een beetje beschamend ook. Maar gelukkig loopt de gekke droom goed af en mag Magnus snel weer naar huis, in zijn eigen plunje.

Naar aanleiding van dit verhaal werd een samenwerking met het kinderziekenhuis van Gasthuisberg in Leuven opgezet en ook de tentoonstelling over Vesalius in museum M werd opgeleukt door Magnus. Ook dit keer werd het Magnus-boek voorzien van kleurrijke aquarellen. Van Doninck deed eerder al wat ervaring op met het thema toen hij een boek maakte over Monsterlijke Microben en hoe je die best te lijf gaat. Hij slaagde erin om ook van dit boek een echte Magnus te maken.


20 februari 2015© Pluizer28http://www.pluizer.be
Ingrid van der Heijden
Magnus moet in het ziekenhuis een operatie ondergaan. Er wordt in het midden gelaten wat de kleuter mankeert. Wanneer Magnus slaperig wordt gemaakt, begint het avontuur. Zijn fantasie slaat op hol en hij beleeft allerlei absurde gebeurtenissen in het ziekenhuis. Hij vliegt door de ziekenhuisgangen en komt zo in een doktersklas, in de röntgenkamer en hij komt iemand tegen die helemaal gewikkeld is in verband. Op deze manier wordt de ziekenhuiservaring een spannend avontuur waarin botten, skeletten en mummies een rol spelen. Het verhaal eindigt in de uitslaapkamer waar de familie van Magnus op hem wacht. Het verhaal is grappig op een manier die kinderen zal aanspreken. Het is op rijm geschreven waardoor het vlot leest. De vaart wordt soms echter weer wat teruggedrongen door niet bestaande woorden. Het boek heeft geen educatieve inslag – ook al worden sommige woorden grappig uitgelegd (een ‘borst-luister-ding’ in plaats van stethoscoop). In de lopende tekst wordt gevarieerd met typografie: dik gedrukte woorden of het gebruik van andere kleuren. De illustraties met heldere kleuren zijn vlot en stralen vrolijkheid en humor uit. Over Magnus verschenen eerder 'Magnus kan niet slapen' en 'Magnus en de kakado'*. Vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion