Beschrijving

Recensie

Loebas een beer van een hond

Hilde Ureel, 28 december 2016

Seppe heeft geleerd dat hij niet bang hoeft te zijn voor spoken, vampieren of heksen. Mama en papa leren hem om zijn angst te overwinnen maar voor Loebas, een grote hond blijft hij bang. Hij is indrukwekkend en blaft zo luid dat zelfs de ouders van Seppe niet graag langs zijn huis passeren. Gelukkig mag Seppe met de bus naar school. Wanneer hij na een tijdje Loebas nooit meer hoort, wordt Seppe toch een beetje ongerust. Hij raapt al zijn moed samen en belt aan bij het baasje van Loebas. Zo komt Seppe te weten dat Loebas erg ziek is en vanaf dat moment gaat hij elke dag bij hem langs.

Teder verhaal over hoe een jongetje zijn angst voor grote honden overwint. Hij leert dat een hond die veel lawaai maakt ook heel lief en zachtaardig kan zijn. Het verhaal is wel wat spannend maar terzelfdertijd ook echt liefelijk. Het is ongetwijfeld herkenbaar voor kinderen die bang zijn voor bepaalde dieren. Het woordgebruik is eenvoudig en de zinnen kort, waardoor jonge lezertjes een aangename leeservaring kunnen hebben. Het feit dat de korte hoofdstukjes verdeeld zijn in kleine tekstblokjes draagt daar zeker ook toe bij. De illustraties zijn realistisch en ondersteunen het verhaal goed. De Loebas waar Seppe bang voor is, wordt echter opvallend zwart en groot getekend. Een meer aantrekkelijke cover zou zeker een meerwaarde zijn voor dit boek.


28 december 2016© Pluizer32http://www.pluizer.be
Toin Duijx
Seppe is eigenlijk voor niets bang. Niet voor de wolf in het bos, of de vampier ’s avonds, of voor spoken onder zijn bed en heksen op een bezem. Maar hij is wel erg bang voor een vreselijk monster, voor... de hond Loebas. Zijn moeder gaat een keer mee, maar is ook bang voor de hond. Dan gaat zijn vader mee naar de baas van de hond en blijkt Seppe helemaal niet bang voor Loebas te zijn. Het verhaal is goed opgebouwd en ook wordt de spanning mooi verdeeld. De personages worden redelijk uitgewerkt en de dialogen verlevendigen het verhaal. Het heeft voldoende situaties die heel herkenbaar voor kinderen zijn. Ook de gevoelens (angst) van de hoofdpersoon komen levensecht over. De tekst staat in blokken en is gedrukt in een schreefloos lettertype. De illustraties zijn niet opzienbarend; ze sluiten voldoende bij het verhaal aan, maar geven er niet echt een extra dimensie aan, ook al worden soms extra details weergegeven. De stand van de ogen bij de gezichten van enkele personages is soms storend. Het omslag is helaas weinig esthetisch (de tekst staat dwars door de kop van de hond) en had wel wat aantrekkelijker mogen zijn. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
© NBD Biblion