Beschrijving

Mannetje Tak

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Gottmer in
Samenvatting
Mannetje Tak wordt op een dag opgepakt door een hond. Gedurende vier seizoenen komt hij steeds op een andere plek terecht. Rond Kerstmis probeert hij weer thuis te komen. Prentenboek met kleine en grote kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Recensie

Ria de Schepper
Mannetje Tak woont met zijn takkengezin in een holle boom. Op een dag wordt hij opgepakt door een hond. Hij verzeilt in het nest van een zwaan, spoelt aan op het strand, doet onder meer dienst als zwaard en als arm van een sneeuwman. Wanneer hij in een haard belandt als aanmaakhout, is hij in gevaar. Gelukkig is er de kerstman. Mannetje Tak is een gepersonifieerd figuurtje dat op een heleboel plaatsen belandt, omdat hij steeds voor iemand bruikbaar blijkt te zijn. De omzwervingen van Mannetje Tak worden uitgebeeld in kleine en grote geschilderde illustraties met levendige kleuren. Er is telkens oog voor het decor en voor enkele passende details. Zo is het verloop van de seizoenen, van lente tot winter, merkbaar. De tekst is veelal op rijm en becommentarieert de prenten. Een aantal waarschuwingen aan het adres van Mannetje Tak verhogen de betrokkenheid van de lezer. Een aangenaam, aantrekkelijk kijk- en voorleesboek van de auteurs van 'De gruffalo'*. Vanaf ca. 4 jaar.
© NBD Biblion
In Mannetje Tak zetten Julia Donaldson en Axel Scheffler opnieuw een leuk idee om in een geslaagd prentenboek. Het prentenboek beschrijft de lotgevallen van een tak, die bij de aanvang van het boek nog een onbezorgd leventje leidt samen met zijn vrouw en drie kleine kinderen (twijgjes). Wanneer er echter een spelende hond opduikt, komt Mannetje Tak van het ene avontuur in het andere terecht. Zo wordt hij gebruikt als de steel van een vlag voor een zandkasteel, als een stok voor een picknickzak, als een knuppel of als een van de armen van een sneeuwman. Het mannetje wil uiteraard terug naar takkenfamilie, maar de kou en de uitputting zorgen ervoor dat hij stilletjesaan zijn hoop op een hereniging opgeeft. Net op het moment dat hij in de open haard ligt te wachten op het uur van de dood, komt de redding uit totaal onverwachte hoek. De tekst is integraal op rijm gezet, wat voor een aangenaam voorleesritme zorgt. Ondertussen werkt dit verhaal toe naar een clichématige, kerstachtige climax.

Kleuters zullen in dit voorleesverhaal zeker meeleven met de spannende, maar zielige avonturen van Mannetje Tak. De vele herhalingen en het rijm maken het geheel luchtig voor zowel de voorlezer als de luisteraar. Elke dubbele pagina bevat meerdere tekeningen en stukken tekst, maar toch blijft het geheel heel goed leesbaar en lijkt de pagina niet overvol. De tekenstijl van Scheffler is vrij klassiek, maar toch weet hij een speciale sfeer te creëren. Een mooi prentenboek waarin de illustraties vooral de tekst ondersteunen. [Katrien De Westelinck]
Copyright (c) Vlabin-VBC20091231http://www.deleeswelp.be