Beschrijving

Spreken we in Europa straks allemaal Europees? en andere vragen van kinderen aan de Europese Unie

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Nieuw Amsterdam in
Samenvatting
Allerlei vragen over Europa en de Europese Unie zoals 'Hoeveel geld heeft de Europese Unie?' en 'Hoe gaat het met het klimaat in Europa?' worden beantwoord. Met zwart-witillustraties met een felgroene steunkleur. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Recensie

R. Balvers
Bas van Lier, bekend van onder meer 'Het zeeboek' (bekroond met een Zilveren Griffel), geeft in deze uitgave antwoord op de vraag of we straks in Europa allemaal Europees spreken. Behalve deze vraag beantwoordt hij ook vele andere vragen van kinderen, zoals Stemmen ze in elk land?" , 'Wie heeft de euro bedacht?' en 'Komt er een Europees paspoort?'. Doordat de auteur een heldere stijl hanteert, is hij in staat een doorgaans 'saai' onderwerp tot leven te brengen. Op de ongeveer vijfig vragen worden duidelijke antwoorden gegeven, waardoor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool een goed beeld krijgen van het Europa van nu. Fijne zwart-wittekeningen met een heldergroene steunkleur in verschillende formaten illustreren de tekst. Als extra-informatie wordt er verwezen naar een aantal voor kinderen interessante websites. Achterin is evenals een eenvoudige geografische kaart van Europa een overzicht opgenomen van alle Europese landen met vermelding van hoofdsteden en inwonersaantal. Een zeer eigentijds boekje, waarbij een gratis lesbrief* verkrijgbaar is, zodat er ook eventueel een verwerking kan volgen. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar. In dezelfde opzet verscheen eerder de uitgave 'Drinken vissen water? en andere vragen van kinderen over Artis'**.
© NBD Biblion
Wie denkt dat Europa en de Europese Unie saaie koek zijn voor 9-jarigen en ouder, slaat de bal mis. Dat bewijst Stichting Ryckevelde, die infosessies en uitwisselingen verzorgt tussen Europese jongeren al vele jaren.

Europa is een thema, waarmee jongeren elke dag in aanraking komen, bv. door naar het journaal te kijken, maar ook gewoon door euro's uit te geven of een reis naar het buitenland te maken. Bovendien zorgt de EU ervoor dat de euro steeds evenveel waard blijft, zodat je niet opeens meer hoeft te betalen voor hetzelfde blikje limonade. De EU heeft verder geregeld dat bellen met je mobiel vanaf 2007 in het buitenland niet veel duurder mag zijn. Ook het verkeer wordt op Europees vlak geregeld, en er werd zelfs een Europees alarmnummer 112 gecreëerd. Verder danken we het verbod op reclame voor roken aan de EU.

Bas van Lier kruipt echt in de huid van een nieuwsgierige tiener die pertinente vragen stelt, zoals "waarom heet Europa eigenlijk Europa?", waarop natuurlijk de prachtige mythe van Europa volgt. Verder wordt uitgelegd waarom er precies 12 sterren op de Europese vlag staan. Dat getal heeft niets te maken met een voorzien aantal lidstaten, maar 12 vormt nu eenmaal een perfect getal. Ook de titelvraag 'Spreken we straks allemaal Europees?' wordt beantwoord. Zo'n gezamenlijke taal lijkt niet helemaal ideaal, maar het strekt wel tot de aanbeveling om jongeren al heel vroeg verschillende taalbadjes te geven.

Jongeren vragen zich ook wel eens af wie de baas is in Europa, of de Europese Unie zoveel macht heeft en waar die Unie zich eigenlijk mee bemoeit. Ze willen ook graag weten welke landen kunnen toetreden, of er in elk land gestemd wordt, of Europa een grondwet heeft enz.

Deze vragen worden op een zorgvuldige en toch speelse manier toegelicht. Bas van Lier schrijft to the point en wisselt soms dorre materie af met weetjes of concrete voorbeelden, die het geheel erg levendig maken. Hij gaat daarbij kritische vragen niet uit de weg, zoals: "Waarom mag Turkije niet toetreden tot de Europese Unie?" of "Wat als een land wil uittreden", zoals ooit met Groenland gebeurde.

De lay-out van het boekje is functioneel. De vragen worden telkens op een tweetal bladen beantwoord, die sober, maar aangenaam worden verlucht door de tekeningen van Irene Goede. Merkwaardige weetjes worden in een kleiner letterkorps toegevoegd.

Een interessante wegwijzer voor tieners en ouder, die op weg zijn naar Europa. [Hilde Lauwers]
Copyright (c) Vlabin-VBC20081231http://www.deleeswelp.be