Beschrijving

De hemel van Heivisj

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Querido in
Samenvatting
De dochter uit een groot, arm eenoudergezin in Zuid-Limburg, kan goed leren. Toch moet ze aan het werk bij een rijke familie. Als de oorlog uitbreekt, wordt haar familie hard getroffen.

Recensie

De hemel van Heivisj

Annelies Boost, 22 januari 2015

Het geluk lijkt Fing toe te lachen als haar de kans geboden wordt om een opleiding als onderwijzeres te volgen en zo te ontsnappen aan de armoedige omstandigheden waarin ze samen met haar twee zussen is opgegroeid. Jammer genoeg loert de Tweede Wereldoorlog om de hoek en verandert haar leven op een heel ander manier. Fing moet gaan werken om in het levensonderhoud van haar familie te voorzien. Ze komt terecht bij een welgestelde familie in het dorp en wordt al snel aangesteld als gezelschapsdame van Liesl, het vreemde nichtje van de Duitse vrouw van haar baas, de Sigarenkeizer. Het gedrag van Liesl is op zijn minst excentriek en roept heel wat vragen op bij Fing. Ze is dan ook steeds blij als haar werk erop zit. Nadat haar vader en broers werden opgepakt, zijn Fing, haar zusjes en grootmoeder op zichzelf aangewezen en trachten ze de barre oorlogstijden door te komen. Aan het werken bij de Sigarenkeizer komt een einde nadat Liesl Fing van diefstal beschuldigt. 'De hemel van Heivisj' is een vervolg op het boek 'Negen Open Armen', maar kan ook prima apart gelezen worden. Het boek intrigeert vanaf de eerste pagina, leest erg vlot en geeft een zeer realistische kijk op het leven van een tienermeisje dat in armoedige omstandigheden de oorlogsjaren doorstaat. Het boek roept onmisbaar een positief gevoel op ondanks de barre levensomstandigheden. Het hoofdpersonage Fing wordt bijzonder mooi in beeld gebracht. Het thema in dit boek is onmiskenbaar de oorlogstijd en de jodenvervolging. Het slot is origineel, pakkend en overtreft alle verwachtingen.  


22 januari 2015© Pluizer405http://www.pluizer.be
W. van der Pennen-Schleicher
Het is 1938. Fing (ik-figuur) kan goed leren en kan een studiebeurs krijgen. Dit wordt niet toegestaan door oma Mei, die de opvoeding van de kinderen uit het gezin Boon grotendeels op zich heeft genomen na de dood van hun moeder. In plaats daarvan krijgt Fing een baantje bij rijke mensen. Door toedoen van de 9-jarige Liesl, die een diefstal in Fings schoenen schuift, raakt ze dit baantje snel kwijt. Inmiddels is de oorlog uitgebroken. Fings vier broers en de Pap zijn opgepakt en in Duitsland tewerkgesteld. Dan wordt het huis getroffen door een bom. Het boek is een vervolg op 'Negen Open Armen'* (Gouden Zoen 2005). Beide verhalen bieden een prachtig beeld van een arme familie in crisis- en oorlogstijd. Ook de problematiek van de Joodse gemeenschap wordt subtiel in het verhaal verwerkt, aan de hand van het levensverhaal van de Joodse Liesl. Achter in het boek zijn verklarende woordenlijsten opgenomen (Limburgs, Duits en Jiddisj). Winnaar van de Woutertje Pieterseprijs 2011, Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2011 en de Nienke van Hichtumprijs. Editie voor volwassenen. Vanaf ca. 13 jaar.
© NBD Biblion