Beschrijving

Recensie

Europa

Tinne Geuens, 22 januari 2015
Dit boek van Lonely Planet start met de zin “Dit is geen reisgids ... dit is een insideverhaal. Dat dit boek geen reisgids is, merken we inderdaad al snel. In tegenstelling tot de boeken over steden in deze reeks, is het immers niet mogelijk om alles waar dit boek over gaat in het echt te zien. Het boek blijkt dan ook eerder te kunnen worden gezien als een kleine encyclopedie over Europa.
De weetjes in het boek zijn goed gekozen en kunnen jongeren boeien. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend: culturele tradities, geschiedenis, wetenschappers ... Een onderwerp neemt steeds een dubbele bladzijde in beslag. Telkens wordt dit ingeleid door een stukje algemene informatie die heel goed kadert waarover het onderwerp op die pagina’s gaat. Op de pagina’s zelf vind je in collagevorm heel wat weetjes rond dit onderwerp terug. Het zijn geen weetjes die we op school leren, maar leuke details die het boek wel boeiend maken. Voor wie nog meer wil weten, zijn er ook voldoende internetlinks in dit boek opgenomen om zelf nog wat opzoekingswerk te kunnen doen.
Hier en daar is echter nog een drukfout te vinden. Vaticaanstad is weliswaar klein, maar waarschijnlijk is 0.4m² toch een foutje.
22 januari 2015© Pluizer96http://www.pluizer.be
Redactie
Na enkele kleurrijke stadsgidsen in de reeks 'Verboden-voor-ouders'* zijn er nu gidsjes over werelddelen. Dit handzame boek staat boordevol leuke fascinerende verhalen en weetjes over Europa. Gestart wordt met een globale kaart van Europa. Verdeeld over ruim veertig hoofdstukjes zijn er boeiende en informatieve, maar ook grappige anekdotes over Europa in zijn geheel, maar ook over Europese landen, steden e.d. afzonderlijk. Zo is er aandacht voor bv. de gondeliers in Venetië, bollebozen van Europa, de Tweede Wereldoorlog, Dracula en de euro. Elk thema komt aan bod op een dubbele pagina, telkens met een Nederlands- of Engelstalige internetlink. Speelse lay-out, maar vrij druk door de vele kleine kleurenfoto’s, tekstballonnetjes, getekende kleurenillustraties en cartoons. De binnenmarge is krap. De informatie staat in verschillende, ook kleine, lettertypes in ook gekleurde tekstblokjes. Soms is die tekst vrij moeilijk voor de doelgroep. In de inhoudsopgave staan enkele wat nietszeggende, maar wel intrigerende titels als 'Wrede Vlad' en 'Peters plekje'. Achterin is een uitgebreid register opgenomen. Aantrekkelijke, maar wat onoverzichtelijk ingedeelde uitgave met weetjes over Europa, dat vooral geschikt is om lekker in te browsen. Vanaf ca. 11 jaar.
© NBD Biblion