Beschrijving

Antonina's dierentuin : een waargebeurd oorlogsverhaal

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Uitgeverij Unieboek|Het Spectrum in
Samenvatting
Tijdens de Tweede Wereldoorlog redt de directeur van een dierentuin in Warschau samen met zijn vrouw het leven van ca. 300 joden door hen in hun dierentuinvilla te laten onderduiken.

Recensie

Elias van der Plicht
Jan Zabinska en zijn echtgenote Antonina runnen de dierentuin van Warschau. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, verandert de dierentuin in een opslagplaats voor militair materieel. In plaats van te vluchten zetten de Zabinska's hun dierentuin in als onderduikplaats voor joden uit het joodse getto. In totaal redden ze daarmee zo'n driehonderd mensen het leven. Dit waargebeurde oorlogsverhaal is opgetekend door de Amerikaanse schrijfster van gedichten, kinderboeken en non-fictie Diane Ackerman. Ze schreef dit boek in 2007, onder andere op basis van nagelaten dagboekaantekeningen van Antonina. Sindsdien zijn wereldwijd meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. In 2008 werd de Nederlandse vertaling uitgegeven. Dit is een ongewijzigde herdruk, die verscheen naar aanleiding van de verfilming van het verhaal. Geschikt voor een breed lezerspubliek. Met afbeeldingen in zwart-wit, verwijzingen en bibliografie.
© NBD Biblion
Antonina's dierentuin vertelt het verhaal van de Poolse Antonina Zabinski en haar man Jan, die sinds 1929 directeur is van de Warschause dierentuin. Samen met hun zoontje Ryszard bewonen ze een villa in het prachtig onderhouden dierenpark. Het aanbreken van de oorlog in 1939 maakt een ruw einde aan dat idyllische bestaan. Ook de dierentuin ontsnapte niet aan de bombardementen van de Duitse Luftwaffe: veel dieren komen om of ontsnappen in paniek; gevluchte dieren worden haast allemaal afgemaakt, net als de meeste roofdieren, omdat het risico op uitbreken te groot is. Binnen enkele dagen werd veel van het liefdevolle werk van het echtpaar Zabinski verwoest. Antonina en de kleine Ryszard vluchten voor de bombardementen; Jan vecht mee met het Poolse leger. Na de capitulatie keert het gezin terug naar hun villa in de dierentuin. Ze kunnen er blijven op voorspraak van Lutz Heck, als directeur van de dierentuin in Berlijn een oude bekende en voormalige collega. Nu draagt hij het uniform van een nazi-officier en houdt zich bezig met terugfokprogramma's van uitgestorven, prehistorische dieren, zoals de Europese bizon, de oeros en de tarpan, een wild paard dat vnl. in Oost-Europa voorkwam. Zijn werkzaamheden kaderen binnen de rassenideologie van de nazi's. Jan en Antonina zijn relatief veilig in hun gedecimeerde dierentuin. Uit afkeer voor het naziregime sluit Jan zich aan bij het Poolse verzet. Als in 1942 de Duitsers systematisch de Holocaust gaan uitvoeren, nemen de Zabinski's steeds meer Joden en partizanen op. Joodse bekenden, maar ook onbekenden, vonden tijdelijk onderdak in de verlaten dierenverblijven en in de villa, om daarna een ander veilig onderkomen te vinden. Sommigen werden door Jan zelf het getto van Warchau buitengesmokkeld. Wanneer de Russen in januari 1945 Warschau bevrijd hebben, hebben een driehonderdtal Joden de oorlog en de vervolging door de nazi's overleefd, dankzij de inzet van Jan en Antonina Zabinski.

Antonina's dierentuin is geen grootse literatuur. Daarvoor verliest Ackerman zich naar mijn smaak soms wat te veel in overbodige details. Wat bijblijft, is de kracht van Jan en Antonina en de vanzelfsprekendheid van hun volgehouden inzet. [Geert Swaenepoel]
Copyright (c) Vlabin-VBC20091231http://www.deleeswolf.be